Sosyal Medya

Güncel

Ortalama yaşam süresi 5 yıl uzadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde ortalama yaşam süresinin 5 yıl uzadığını açıkladı.



Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün "Dünya SaÄŸlık Ä°statistikleri" raporuna göre, dünya genelinde ortalama yaÅŸam süresi son 15 yılda beÅŸ yıl uzadı ve 1960'lı yıllardan bu yana en hızlı artış yaÅŸandı.  

Rapora göre, 2015 yılında doÄŸan bir kadının yaÅŸam süresi 73,8 yıl, erkeklerde ise bu süre kadınlara oranla biraz daha kısa ve 69,1 yıl ancak bu rakamlar ülkeden ülkeye deÄŸiÅŸikli gösteriyor. Yüksek gelirli 29 ülkede yeni doÄŸan bir kiÅŸi ortalama 80 yıl yaÅŸarken, sahra altı 22 Afrika ülkesinde yeni doÄŸan birisinin ortalama yaÅŸam süresi ise 60 yıldan az. 

TÃœRKÄ°YE'DE ORTALAMA YAÅžAM SÃœRESÄ° 75,8 YIL

Türkiye'de ise yaÅŸam süresi kadınlar için 78,9 yıl, erkekler için ise 72,6 yıl, ortalama yaÅŸam süresi ise 75,8 yıl.

Ãœlkeler arasında en uzun yaÅŸam süresiyse ortalama 87 yıl ile Japonya'da yaÅŸayan kadınlarda, 81,3 yıl ile de Ä°sviçre'de yaÅŸayan erkeklerde görülüyor. 

En kısa yaşam süresi ise ortalama 50 yıl ile Sierra Leone'de yaşayan kadın ve erkeklerde görülüyor.

AIDS ve sıtma gibi hastalıkların tedavisindeki geliÅŸmeler nedeniyle ortalama yaÅŸam süresindeki en yüksek artış ise 9,4 yıl ile Afrika'da gözlemlendi. 

Raporda ayrıca ÅŸu detaylara da yer veriliyor: 

Her yıl dünya genelinde 303 bin kadın hamilelik ve doÄŸum komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybediyor. 5,9 milyon çocuk beÅŸ yaşına gelmeden ölüyor. Dünyada 2 milyon yeni HIV, 9,6 milyon yeni tüberküloz ve 214 milyon yeni sıtma vakası var. 10 milyondan fazla kiÅŸi kalp-damar hastalıkları ve kanser nedeniyle 70 yaşından önce hayatını kaybediyor.

Her yıl 800 bin kiÅŸi intihar ediyor, 1,25 milyon kiÅŸi trafik kazalarında ölüyor, 4,3 milyon kiÅŸi ise hava kirliliÄŸi nedeniyle yaÅŸamını yitiriyor. 475 bin kiÅŸiyse cinayete kurban gidiyor. Bu rakamın yüzde 80'ini erkekler oluÅŸturuyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.