Sosyal Medya

Kültür Sanat Haberleri

Memlekette güzel şeyler de oluyor be kardeşim!

Geçen hafta Malatya Kitap Fuarı’ndaydık. Müslüman Kimlik ve Sanat üzerine fuar kapsamında bir konferans için çağrılmıştım. Sevgili şair dostumuz İsmail Söylemez’in yoğun gayreti ve inceliği uzun yolu bir anda kısalttı...



Hüseyin Akın -  Milli Gazete

Geçen hafta Malatya Kitap Fuarı’ndaydık. Müslüman Kimlik ve Sanat üzerine fuar kapsamında bir konferans için çaÄŸrılmıştım. Sevgili ÅŸair dostumuz Ä°smail Söylemez’in yoÄŸun gayreti ve inceliÄŸi uzun yolu bir anda kısalttı. 5.si gerçekleÅŸen Malatya Kitap Fuarı’nın Anadolu’da heyecan yaÅŸattığına bizzat ÅŸahit olduk. Konferanslar, paneller ve okuyucularla sohbet sadedinde imza programları fuara ilgiyi artıran hususlar. Ä°nsanlar marketten bir ÅŸey satın alır gibi fuardan kitap almaya gelmiyor artık. Kitap vesilesi ile gelmiÅŸken kültürel ortamların ve okur-yazar tanışmalarının da içinde bulunmak istiyor illa ki.

Malatya Kitap Fuarı’nı gezerken zihnimin bir kenarına aldığım notları hemen aktarayım:

Fuar geniş, rahat gezilebilir şekilde dizayn edilmiş. Koridorların ferahlığı fuarı gezenlerin azlığından değil, koridorların ve dolaşma alanlarının mümkün mertebe geniş ve ferah olması sebebiyledir.

Söyleşi ve panellerin tematik çeşitliliği tam anlamıyla fikirsel, düşünsel ve felsefi alanda göremedik. Bunu da temin etmek lazım.

Havalandırma sistemi, mikrofon tertibatı profesyonel olmalı. Okuyucuyu fuarda daha çok tutabilmenin yolları aranmalıdır.

Aynı sanat ve edebiyat anlayışına sahip kişilerin kendilerini anlatması güzel elbette; ama daha güzel olanı farklı sanat ve edebiyat anlayışına sahip isimleri bir masada buluşturmak ve bir araya getirmektir.

Yazar seçiminde daha titiz davranılabilirdi. Yer yer keyfiyet kemiyete kurban edilmiş gibi.

Sadece okur-yazar buluÅŸmasına vesile olmak deÄŸil, aynı zamanda yazar-yazar buluÅŸmasına da vasıta olmak gerekir. Malatya Kitap Fuarı’nda bunu rahatlıkla gördük ve ÅŸahit olduk. Ä°stanbul’da kalabalıktan transit ve teÄŸet geçtiÄŸimiz edebiyatçı dostlarımızı tanıma fırsatı yakaladık.

Yazarların Malatya’nın her tarafında afiÅŸ ve fotoÄŸraflarla tanıtılması ve duyurulması oldukça ehemmiyetli ve hakkaniyetli bir yaklaşımdı.

Fethi GemuhluoÄŸlu’nu kendi memleketinde bir panelle anmak çok anlamlıydı. Fethi GemuhluoÄŸlu Fen Lisesi’nin GemuhluoÄŸlu programındaki nezaket, alâka ve olaÄŸanüstü çabasından dolayı ayakta alkışlıyorum. Bir fen lisesinin bu kadar yüksek kalitede bir kültür programına öğrencisi ve öğretmeniyle sahip çıkması taltifin çok daha fazlasını hak ediyor. Aynı zamanda Fethi GemuhluoÄŸlu’nun sohbet halkasında bulunmuÅŸ olan Milli EÄŸitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı’nın dikkatine sunuyoruz. Fen Lisesi olmasına raÄŸmen baÅŸta ÅŸiir olmak üzere, müzik, resim gibi birçok sanat dalında etkin baÅŸarılara imza atan ve bunu tantanasız yapan Fethi GemuhluoÄŸlu Fen Lisesi fen-sosyal-Türkçe alan karmaÅŸasını çözmekte bir model okul olabilir.

Malatya öncesi Ankara Milli EÄŸitim Müdürlüğü’nün davetlisi olarak Ankara’da idik. Ankara Milli EÄŸitim Müdürlüğü ilklerini eski müdür Kamil AydoÄŸan’ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi ilkokul, ortaokul ve liseler arası ÅŸiir okuma yarışmasına jurilik yapmak üzere bir araya geldik. Ankara Milli EÄŸitim müdürü Sayın Erol Bozkurt’un iÅŸbaşına gelmesiyle birlikte eÄŸitim ve okullar arasında büyük gayretler ortaya kondu.

Ankara MEB Åžiir Okuma Yarışması’nda dikkat çeken bir iki hususu daha ifade edelim ve böylelikle hakkaniyete ve adalete neÅŸve katmış olalım.

*Edebiyat öğretmenleri şiir okuma ve şiiri anlama konusunda daha bir çaba sarf edebilirler. Öğrencilere geleneği ve çağdaş şiiri aynı özen ve heyecanla sunmaları çok daha verimli olacaktır.

*Ödüllendirmelerde cömert davranılmalı. ‘Ä°lk üç’ kliÅŸesi kırılmalıdır. Bir öğrencinin ÅŸiir yarışması gibi edebi ve kültürel deÄŸer ifade eden yarışmalarda gösterdiÄŸi performans ne olursa olsun, bir ÅŸekilde ödüllendirilmesi yapılan yarışmanın ruhuyla örtüşür.

*Okullarda öğrencilerin okuyacakları şiirler Türk Şiirini bilen ya da edebi ürün veren şair ve yazarlarca tespit edilmeli. Edebiyat öğretmenlerinin şiir zevkine teslim olunmamalıdır.

Bu arada 19 Mayıs Ãœniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde güzel ÅŸeyler olduÄŸunu belirtmeden geçmeyeyim. Åžaban (SaÄŸlık)Bey, Bekir Bey, Ä°lknur Hanım gibi bölümün çok kıymetli hocaları akademik bilginin çok üzerine çıkarak gençlere okumayı, yazmayı ve düşünmeyi sevdiriyorlar. Bunu bizzat görme fırsatı buldum. Yazarlık atölyesiyle yazmanın incelikleri verilmekle kalmıyor, ayrıca memleketin usta yazarları misafir edilerek bu çalışmalar renklendiriliyor. Ayrıca edebiyatçı yönüyle de tanıdığımız rektör Hüseyin Akan’a üniversiteye kattığı edebi katkı yanında kültürel destek için teÅŸekkürler.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.