Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de çapraz ateşte kalan bir halk; Romanlar

Yemen'de iç savaş tüm şiddetiyle devam ederken bölgede yaşayan Afrika asıllı Yemen romanları, çingeneleri hem Husi grupları hem de Koalisyon güçleri tarafından çapraz ateş altında yaşamaya çalışıyor



Yüzyıllardır ayrımcılık ve ırkılıkla karşı karşıya kalan al-Akhdam / Khadem / Muhammasheen ya da 'Marjinal' olarak tanımlanan Yemenli Romanlar, ülkede yaşanan iç savaşta en çok mağdur edilenler oldu.

Yemen'in varoÅŸlarında gecekondularda yaÅŸayan, sokak temizliÄŸi, ayakkabı boyacılığı yaparak geçinen, bir çoÄŸunun dilencilik yaparak hayatta kalmaya çalıştığı Yemen Romanlarının nüfusu yaklaşık üç milyon civarında.

Hayatta kalmak için bir aÅŸiretin korumasına muhtaç olan Romanlar, Ã¼lke tarafından görmezden gelinmeye devam ediyor.

Hem Koalisyon güçleri hem de Husi'ler tarafından bombalanan Romanlar, Taiz ve Sana'da meydana gelen hava saldırılarında battaniye ve çadırdan ibaret yaÅŸadıkları alanları dahi kaybetmiÅŸ durumdalar.

Yemen Romanlarının kökeni hakkında eldeki az zayıda belgeye göre, Yemen'e 6. yüzyılda gelen Etiyopyalı askerlerin torunları olduğu iddiası. Bir diğer teori ise Yemen'in sahil şehirlerinde yaşayan Afrika halkı oldukları.

Devlet resmi istatistikleri sayılarını beÅŸ yüz bin olarak bildirse de kendileri nüfuslarının üç milyon olduÄŸunu öne sürüyor. UNICEF yaptığı incelemede nüfusun yüzde 10'unu oluÅŸturan Yemen Romanlarının nüfusunun 2,6 milyon civarında olduÄŸunu açıkladı.

Yemenliler arasında Müslüman olmalarına raÄŸmen ötekileÅŸtirilen Romanlar için yaygın olan atasözleri ise bu halkın bölgede nasıl yok sayıldığını ve deÄŸersizleÅŸtirildiÄŸinin göstergesi olarak duruyor. Yemen atasözü şöyle: "Plakanıza bir köpek dokunursa onu temizleyin ama bir khadem dokunursa kırın"

Yemenliler tarafından istismar edilmeye karşı savunmasız olan Romanlar hakkında kabileler de sessizlik içinde. 

Salih el- Bair isimli genç ise 1990'larda yurtdışına eğitim almaya gitme olanağı bulan nadir gençlerden. Sovyetler Birliği ve Küba üniversitelerinde siyaset bilimi okuyan Salih şu an bombalar altında Sanaa'da ayakkabı boyacılığı yaparak hayatta kalmaya çalışıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.