Sosyal Medya

Güncel

Danıştay Sur için Başbakanlık'tan savunma istedi

Danıştay, Başbakanlık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 15 gün içerisinde savunma ve kamulaştırmaya ilişkin belgeleri istedi.



Diyarbakır Sur’daki 6642 parselin acele kamulaÅŸtırılmasına iliÅŸkin alınan Bakanlar Kurulu kararı, Diyarbakır Barosu BaÅŸkan Vekili Ahmet Özmen tarafından geçen Mart ayında Danıştay’a taşındı.

DÄ°YARBAKIR BAROSU DURDURMA Ä°STEDÄ°

Diyarbakır Barosu adına Danıştay’a baÅŸvuran Ahmet Özmen, kamulaÅŸtırılan parseller arasında üzerinde kamu kuruluÅŸlarına, yerel yönetimlere, Baro’ya ait yapılar bulunan yerler olduÄŸunu belirterek, acele kamulaÅŸtırma kararının yürütmesinin durdurulmasını istedi.

BaÅŸvuruda, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararın mülkiyet hakkının ağır ihlali niteliÄŸinde olup, mülkiyet hakkını koruma altına alan Anayasa’ya, 2942 sayılı KamulaÅŸtırma Kanunu’na ve Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’ne açıkça aykırı olduÄŸu savunuldu.

Ahmet Özmen, herhangi bir makul sebep ve gerekçeye yer verilmeksizin Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın istemi üzerine alındığı anlaşılan bu kararın Anayasal düzen içerisinde kabul edilebilir bir tarafı bulunmadığını kaydetti.

İVEDİ YARGILAMA USULÜ KAPSAMINA ALINDI

Özmen’in, BaÅŸbakanlık ile Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı aleyhine yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı baÅŸvuru, Danıştay 6. Dairesi tarafından görüşüldü. Dosyayı inceleyen Danıştay Tetkik Hakimi Levent Kızıler, ivedi yargılama usulü kapsamındaki davada yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarelerin savunması ve ara kararı cevabı alındıktan veya 15 günlük yasal savunma süreleri geçtikten sonra incelenmesi gerektiÄŸi yönünde görüş bildirdi.

15 GÜN İÇİNDE SAVUNMA İSTENDİ

Ara kararlarını açıklayan Danıştay 6. Dairesi, uyuÅŸmazlığın çözülebilmesi için BaÅŸbakanlık’tan bahsi geçen riskli alan ilanının kabul edildiÄŸi Bakanlar Kurulu kararına iliÅŸkin bilgi ve belgelerin istenilmesine karar verdi. 6. Daire ayrıca Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan, dava konusu Bakanlar Kurulu kararının içeriÄŸinde yer alan 16 Mart 2016 tarihli yazının ve varsa eklerinin istenilmesine de hükmetti. Ara kararların yerine getirilmesi için taraflara 15 gün süre veren Danıştay, davanın ivedi yargılama usulü kapsamında inceleneceÄŸini belirtti.

BaÅŸvuruyu yapan Ahmet Özmen, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma konusunda bir an önce karar vermesi gerektiÄŸini belirterek, “Çünkü ÅŸu anda idari iÅŸlem devam etmekte ve Sur ilçesinde yıkımlar sürmektedir. Yürütmeyi durdurma kararı gecikirse bir anlamı kalmayacak ve fiili olarak bu karar uygulanmış olacak. Aynı zamanda yıkımlar gerçekleÅŸmiÅŸ olacak” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.