Güncel
Türkiye'nin konuştuğu dolandırıcılar serbest!
Abdullah B., Gülüzar Altunay’ı (62), “MİT’ten arıyoruz, operasyon yapacağız” yalanıyla kandırıp biri yazlık iki evini sattırdı. Dolandırıcı çıktığı mahkemede ‘adli kontrol şartı’yla serbest kaldı.
Bütün uyarılara, haberlere raÄŸmen insanlar telefon dolandırıcılarının kurbanı olmaktan kurtulamıyor. Milyonlarca lira vurgun yapan birçok dolandırıcı gözaltı ve ifadeleri alındıktan sonra mahkeme aÅŸamasında serbest kalıyor. Telefon dolandırıcılarının kurbanlarından olan Gülüzar Altunay’ın (62) inanıp biri yazlık iki evini satıp parasını verdiÄŸi dolandırıcı da bunun son örneÄŸi.
‘MÄ°T’TENÄ°Z’ DÄ°YE ARANMIÅžTI
Ä°stanbul’daki olay, 22 Aralık 2015’te meydana geldi. Yalnız yaÅŸayan Gülüzar Altunay’ı, 9155 numaralı hattan arayan dolandırıcı, “MÄ°T’ten arıyoruz. Terör örgütüne mali destek saÄŸlayanlara operasyon yapacağız, sizin de adınız geçiyor” dedi. Bu yalana inanan Altunay, önce Balıkesir Altınoluk’taki yazlığını, sonra da Güngören’deki evini sattı ve 180 bin TL’yi dolandırıcılara verdi. Bununla yetinmeyen dolandırıcılar Altunay’dan evdeki ziynet eÅŸyaları ile parayı da istedi. Dolandırıcılara 110 bin TL daha veren Altunay dolandırıldığını anlayınca polise baÅŸvurdu.
ARANIRKEN YÄ°NE DOLANDIRDI
SoruÅŸturma baÅŸlatan polis, kimliÄŸi tespit edilen şüpheliyi ararken şüphelinin 14 Mart 2016’da Küçükçekmece’de yaÅŸayan Zeycan TaÅŸdemir’i (63) de aynı yöntemle dolandırdığını ortaya çıkardı. Dolandırıcı Abdullah B., ÅžiÅŸli’de kız arkadaşıyla buluÅŸmaya giderken yakalandı. Emniyetteki ifadesinin ardından şüpheli Abdullah B. adliyeye gönderildi.
Önce Zeycan TaÅŸdemir dosyası ile ilgili Bakırköy Adliyesi’ne çıkan Abdullah B., savcılık tarafından tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderildi. Mahkeme ‘adli kontrol ÅŸartıyla’ Abdullah B.’yi serbest bıraktı. Ardından Gülüzar Altunay dosyası ile ilgili Küçükçekmece Adliyesi’ne götürüen Abdullah B., savcılık tarafından tutuklanma isteÄŸiyle mahkemeye sevk edildi. Abdullah B. yine ‘adli kontrol kararıyla’ serbest kaldı.
MAÄžDUR ORTADA KALDI
Şüpheli serbest kalırken, 2 evini satıp parasını dolandırıcıya kaptıran Gülüzar Altunay ise ortada kaldı. Abdullah B. ile ilgili sürdürülen soruÅŸturmada ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Abdullah B.’nin geçtiÄŸimiz hafta benzer ÅŸekilde bir kadını dolandırarak 142 bin TL parasını alan Ömer B.’nin aÄŸabeyi olduÄŸu öğrenildi. Polisin yakaladığı Ömer B. de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
‘DELÄ°LLÄ° ŞÜPHELÄ°LER SERBEST KALIYOR’
Bir emniyet yetkilisi, dolandırıcılara yönelik çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirterek ÅŸunları söyledi: “Bizim için 10 lirası da 1 milyon lirası da alınan maÄŸdurun durumu aynı. Tüm maÄŸdurlar için gereken çalışmayı yapıyoruz. Son günlerde suçüstü veya teÅŸhisli bazı telefon dolandırıcıları adli kontrol ile serbest kalıyor. Burada olan maÄŸdura oluyor. Yakalanan şüpheli, ‘Beni parayı almaya gönderen kiÅŸinin bana borcu vardı’ gibi bahaneler ileri sürüyor. Dolandırıcılar bir kiÅŸi olmaz. Organize çalışır. Olayda kullandıkları cep telefonlarını sadece olay için kullanırlar ve iÅŸ bittikten sonra atarlar. Son yakalanan şüphelilerle ilgili deliller, teÅŸhis ve görüntü var. Ama adli kontrol verilerek serbest kaldı. Ãœzüldüğümüz kiÅŸi maÄŸdur kiÅŸidir” diye konuÅŸtu.
KARATAY’I DOLANDIRANLAR DA DIÅžARIDA
Ãœnlü beslenme uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kendisini savcı ve polis olarak tanıtan telefon dolandırıcılarına 50 bin dolar ve 10 bin lira kaptırmıştı. Karatay yaÅŸadığı durumu, “Nasıl dolandırıldım anlayamadım. Ä°nsanı telefonda adeta hipnotize ediyorlar. Ne derlerse yapıyorsunuz. Devletle birlikte gizli bir operasyonun içinde olmak da beni heyecanlandırdı” demiÅŸti. Aralarında Karatay’ın da olduÄŸu 36 kiÅŸiyi, telefonda kendilerini ‘savcı, polis’ olarak tanıtarak dolandırdıkları iddiasıyla Adana baÅŸta olmak üzere 15 ilde yakalanan 52 kiÅŸiden 7’si tutuklandı. Şüpheliler hakkında suç örgütü kurma, yönetme, ‘birden fazla kiÅŸiyle yaÄŸma’ ve ‘dolandırıcılık’ suçlarından 260’ar yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkan sanıklarla ilgili duruÅŸma savcısı suçlamaların dolandırıcılık olduÄŸunu ve dosyanın Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini istedi ve 7 sanığın da tahliyesine karar verdi.
KANUN ‘5 YIL HAPÄ°S’ DÄ°YOR
Telefon dolandırıcılarına, dolandırıcılık suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 157’nci maddesince iÅŸlem yapılıyor. TCK 157 şöyle diyor: “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya baÅŸkasının zararına olarak, kendisine veya baÅŸkasına bir yarar saÄŸlayan kiÅŸiye bir yıldan beÅŸ yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilir.”
HUKUKÇULAR DEĞERLENDİRDİ:
‘CEZA SINIRI AZ OLUNCA TUTUKLAMA OLMUYOR'
Avukat Hüseyin Ersöz: “Dolandırıcılık suçu yönünden tutuklama tedbirine baÅŸvurulmaması suç için öngörülen kanuni ceza sınırının az olmasından kaynaklanıyor. Telefonla iÅŸlenen dolandırıcılık suçlarıyla etkili mücadele edilebilmesi sadece kanunda düzenlenen suçun cezasının artırılmasıyla ya da tutuklamayı gerektiren liste suçlar arasına alınmasıyla mümkün olamaz. Dolandırıcılık suçunun örgütlü olarak iÅŸlendiÄŸi durumlarda etkili soruÅŸturma teknikleriyle sonuca ulaşılabilmesi daha mümkün görünmekte. Ayrıca dolandırıcılık faaliyetine iliÅŸkin telefon dinlemesi yapılabilmesi için yasal düzenleme bulunmadığından bu durum suçun soruÅŸturulmasında önemli bir engel oluÅŸturmakta.”
‘KAMU VÄ°CDANI SARSILIYOR’
Avukat Emin Canacankatan: “Dolandırıcılıkta istenen ceza 1 yıldan 5 yıla kadar ama nitelikli halde istenen ceza 2 yıldan 7 yıla kadardır. CMK 100’de belirlenen tutuklama gerekçeleri arasında bu madde bulunmuyor. Bu, maddeler arasında yer almadı diye bir şüphelinin adli kontrolle serbest bırakılması kamu vicdanı yönünden güveni sarsan bir durumdur ve uygun deÄŸildir. Ayrıca adli kontrol uygulanması caydırıcı da deÄŸildir. Bu suçlarda yargılamanın çok hızlı yapılması ve verilecek cezanın da caydırıcı olması gerekir. Bu suçu basit dolandırıcılık olarak göremeyiz.”
Kaynak: Habertürk
Henüz yorum yapılmamış.