Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hariri suikastindeki tüm şüpheliler öldü

Hariri suikastının bir numaralı zanlısı olan Hizbullah komutanı Mustafa Bedrettin geçen Perşembe günü Suriye’nin Başkenti Şam’da öldürüldü.



Haber7.com yazarı Taha Dağlı bugünkü yazısında Refik Hariri suikastindeki çok çarpıcı bir detayı kaleme aldı. Dağlı, Hariri'nin öldürülmesinde sorumlu kim varsa hepsinin hayatını kaybettiğini yazdı.

Ä°lk açıklama Bedrettin’in Ä°srail savaÅŸ uçaklarının Åžam yakınlarındaki Hizbullah karargahına yönelik hava saldırısında öldürüldüğü yönündeydi.
Bu açıklama hemen yalanlandı, Hizbullah peÅŸ peÅŸe yaptığı duyurularla, Suriye’deki militanlarının komutanı olan Mustafa Bedrettin’in Suriyeli muhalifler tarafından öldürüldüğünü beyan etti.

HÄ°ZBULLAH’TAN TELKÄ°N “Ä°SRAÄ°L’Ä°N ADINI ANMAYIN”

Fransız Le Figaro gazetesinin OrtadoÄŸu muhabiri Georges Malbrunot, gazetesinde yayınladığı haberinde, Mustafa Bedrettin’in ölümüyle ilgili kuÅŸku dolu ifadeler kullandı.

Fransız gazeteci, Hizbullah’ın üst düzey yetkilerinin Batılı gazetecilere, “Bedrettin’in ölümünden Ä°srail’i sorumlu tutmayın” diye telkinde bulunduÄŸunu söyledi.

Mustafa Bedrettin Hizbullah’ın önemli isimlerinden biriydi. 

Åžubat 2005 yılında eski Lübnan BaÅŸbakanı Refik Hariri, Beyrut’ta bombalı bir saldırı sonucu hayatını kaybetmiÅŸti.

Bedrettin işte o suikastın bir numaralı faili olarak gösteriliyordu.
BM komisyonuna raÄŸmen Hariri suikastı 11 yıldır hala aydınlatılamadı. OrtadoÄŸu’daki taÅŸları yerinden oynatan o suikastın ardından her yerde aranan Mustafa Bedrettin, yıllardır farklı kimliklerle Hizbullah-Ä°ran ve Esed koruması altındaydı.

FARKLI KÄ°MLÄ°KLERLE YAÅžIYORDU

Komisyon tutanaklarında Hariri suikastından bir gün önce Mustafa Bedrettin’in telefon konuÅŸmalarına rastlanmıştı. O konuÅŸmaların birinde kimliÄŸi açıklanmayan bir kadınla görüşen Bedrettin, “ÅŸuan nerede olduÄŸumu bilmek bile istemezsin” diyordu.

Suikast sonrası yıllarca kaçak hayatı yaşayan Bedrettin, Abdulmecit Rabuş, Safil Bedir, Sami İsa gibi farklı kimliklerle saklanıyordu.

Mustafa Bedreddin iyi bir tahsile sahipti. Lübnan'daki ABD Üniversitesi'nde okumuştu. Kendi ismine kayıtlı mücevher dükkanları vardı. Üst düzey bir Hizbullah yöneticisiydi. Kuveyt'te intihar eylemlerini teşvik etmek ve bu eylemleri planlamak suçlarından hapis yatmıştı. Uzmanlık alanı ise canlı bomba saldırılarıydı.

BEDRETTÄ°N, REJÄ°M’DEN BIKMIÅžTI

Zamanla Hizbullah’ın üst kademe kadrosuna yükselen Bedrettin son yıllarda Suriye’de rejimin safında muhaliflere yönelik katliamları yönetiyor ve Suriye’deki Hizbullah militanlarını komuta ediyordu.

Birkaç aydır Suriye’de Ä°ran Devrim Muhafızlarıyla Hizbullah militanları ağır kayıplar vermeye baÅŸladı. Bedrettin bu durumdan rahatsızlık duyuyor ve artık Suriye’de Esed’in yanında savaÅŸmanın gereksizliÄŸinden yakınıyordu.

Mustafa Bedrettin’in ÅŸikayetlerinin ardı arkası gelmedi ve sonrasında da geçen PerÅŸembe günü öldürüldü.

Bedrettin’in ölümünde Ä°srail ve muhaliflerin adı geçti. Ancak iki tarafın da bu saldırıyla iliÅŸkilerinin olmadığı iddia edildi.

Mustafa Bedrettin’in Hizbullah ve rejim tarafından ortadan kaldırıldığı belirtiliyor.
Refik Hariri’nin kendi gibi Lübnan’da baÅŸbakanlık yapmış olan oÄŸlu Saad Hariri, babasına yönelik saldırıdan Hizbullah ve Esed rejimini sorumlu tutmuÅŸtu. Hatta Saad Hariri’nin bu ısrarının devam etmesi 2010 yılında Lübnan’da hükümet krizine yol açmış, Hariri hükümeti Hizbullah’ın kabineden çekilmesiyle düşürülmüştü.

HARÄ°RÄ° SUÄ°KASTIYLA Ä°LGÄ°LÄ° KÄ°M VARSA ORTADAN KALDIRILDI

Hariri suikastıyla adı geçen en son isim Mustafa Bedrettin’di, ÅŸu an yaÅŸamıyor. Ondan önce yine Hariri suikastıyla ilgili önemli bilgilere sahip 5 isim daha rejim ve Hizbullah tarafından ortadan kaldırılmıştı.

O isimlerin ilki Asıf Åževket’ti, BeÅŸar Esed'in eniÅŸtesi. Rejimin kara kutularından biriydi, ordunun bir bölümü ile Savunma Bakanlığı ona baÄŸlıydı. 18 Temmuz 2012'de Åžam'daki bir bombalı saldırıda hayatını kaybetti. 

İkinci sırada Jameh Jameh var, o da istihbaratın başındaki adamdı ama 2013'de Deyruzzor kentinde öldürüldü.

Üçüncü sıradaki isim Gazi Kanan, eski İçişleri Bakanıydı, güvenlik teşkilatı ona bağlıydı, garip bir şekilde ortadan kayboldu, sonra intihar ettiği öne sürüldü.

Dördüncü sırada Rustum Gazali var, Ulusal İsthbarat Biriminin Başkanıydı, yani iç istihbaratın tepesindeki adamdı, 24 Nisan 2015'te bir başka istihbaratçıyla kavga etti sonra dövülerek öldürüldü.

Ve beşinci isim, Ali Memlük. Baas Partisiyle Ulusal Güvenlik Biriminin Başkanıydı, rejimin yalanmasına rağmen onun da uzun süredir ortalarda görünmediği ve başına bir şeyler geldiği konuşuluyor.

Yani ortada şöyle bir gerçek var. 2005 yılındaki Hariri suikastının failleri ve tanıkları, bir bir ortadan kaldırılıyor. Bunun son örneği Mustafa Bedrettin oldu.

 

Kaynak: Haber 7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.