Sosyal Medya

Güncel

MHP'de muhalefet nasıl ayrıştı?

MHP'de genel başkan adayları arasında yaşanan "Akşener" sorunu, Koray Aydın'ın açıklamalarıyla su yüzüne çıktı. Aslında adaylar arasında sürecin başından bu yana Akşener'in ayrı hareket ettiği gerekçesiyle sorunlar yaşanıyordu. Sonuncusu 15 Mayıs'ta yaşanan dört kırılma noktasını Gonca Şenay yazdı.



 

Milliyetçi Hareket Partisi 1 Kasım seçim sonuçlarında yaşanan hayal kırıklığından bu yana genel başkan değişimini tartışıyor. Bu tartışma kapsamında olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin yapılmasını sağlayacak tüzük değişikliği için kurultay talep eden ve aday olacağını açıklayan ilk isim Sinan Oğan oldu.

Ardından Koray Aydın da kurultay talep etti ve genel baÅŸkanlığa talip olduÄŸunu açıkladı. Adaylığını açıklayan üçüncü isim ise diÄŸer adaylardan daha iddialı bir basın toplantısı yapan Meral AkÅŸener’di.Son açıklama ise mahkeme kararından sonra Ãœmit ÖzdaÄŸ'dan geldi. 

İlk kırılma: İmza toplanması

Muhalifler arasında ilk sorunlar üç ismin adaylıklarını açıkadığı o ilk günlerde yaÅŸanmaya baÅŸladı. Ä°mza toplama aÅŸamasına geçiliyordu, ne kadar imza toplanabileceÄŸini kimse tam olarak kestiremiyordu. Koray Aydın ve Sinan OÄŸan cephesi ortak hareket edilip, delegeye “güçlüyüz” mesajı verilirse imzaların beklentilerin üstünde olacağını düşünüyordu. Hatta tüm adaylar delegeye, genel baÅŸkan seçimi aÅŸamasına gelindiÄŸinde kim daha çok oy alırsa diÄŸer adayların ikinci turda onun lehine çekileceÄŸi mesajını da verdi.

Ancak bu süreçte Meral Akşener, diğer adaylardan daha ayrı bir tutum takındı. Oğan ve Aydın cephesi kendilerinin birlikte hareket ettikleri mesajı verdiğini, Akşener kanadının ise imzaları bizzat Akşener için aldığını, bundan rahatsız olduklarını kapalı kapılar ardında dile getirmeye başladı. Bu ilk sorun, her üç adaya yakın isimlerin görüşmeleriyle aşıldı.

İkinci kırılma: Dava açılması

Genel Merkez’e karşı açılacak davada da aynı konu gündeme geldi. Sinan OÄŸan ve Koray Aydın, tek bir dava açılmasını istedi. Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklar bu aÅŸamada AkÅŸener’in kendi topladığı imzalarla ayrı bir dava açılmasını istediÄŸini ancak yine hummalı bir görüşme trafiÄŸi sonrasında tek davada anlaşıldığını söyledi. “AkÅŸener’in tek başına hareket etmek” istemesinin bu aÅŸamada ilkine göre daha büyük bir sorun olarak ortaya çıktığı belirtiliyor. Meral AkÅŸener'in bu dönemde büyük mitingler düzenlemesi de diÄŸer adaylar cephesinde finansmanın nasıl saÄŸlandığına iliÅŸkin soru iÅŸaretlerini beraberinde getirdi ancak bunlar dile getirilmedi. Bu konudaki tartışmalar yine kapalı kapılar arkasında kaldı. 

Üçüncü kırılma: Basın toplantısı

DiÄŸer adaylar ile Meral AkÅŸener arasındaki son iki kırılma ise bu hafta sonunda yaÅŸandı. Cuma günü Ankara 2. Ä°cra Mahkemesi kararıyla baÅŸlayan hukuki karmaÅŸa sonunda Adalet Bakanlığı’nın devreye girmesi ile 15 Mayıs Pazar günü kurultay yapılmayacağı anlaşıldı. Adaylar gece geç saatlerde bir araya geldi. Her biri polisin aldığı güvenlik önlemleri nedeniyle kurultay salonuna girilemeyeceÄŸini görmüştü. Polis ile karşı karşıya gelmek, çatışma görüntüsü vermek istemiyorlardı. Bu doÄŸrultuda yine ortak hareket edilerek adayların kurultay salonu yakınında polis noktasına kadar gidilmesi, kurultayın yapılamadığının tespit ettirilmesi ve bunun yazılı olarak ortak bir metinle kamuoyuna açıklanması benimsendi.

O gece boyu Al Jazeera’ye gelen bilgilere göre AkÅŸener, kurultay konusunda ısrarcıydı ama bu aÅŸamada diÄŸer adaylarla ortak hareket etmeyi kabul etti. Hatta Cumartesi günü saat 11’de düzenleyeceÄŸi basın toplantısını iptal ettiÄŸi duyuruldu.

Ancak Cumartesi günü diÄŸer adayların haberi olmadığı halde AkÅŸener , basın toplantısını yapmaya karar verdi. Saat 13’te kameraların karşısına geçti ve ortak açıklama metninin dışına çıkarak, “Kurultayı yapmak için ille salon gerekli deÄŸil, açık havada da yaparız” dedi ve tüm delegeleri alana davet etti.

Aynı gün sorun çağrı heyetinin yapacağı açıklamaya da yansıdı. Heyet önce iki üyenin imzasıyla, sonra üçüncü üyenin de imza atmasıyla iki defa açıklama yapmak durumunda kaldı.

Bu diğer adayları çok rahatsız eden bir durumdu. Sadece basına açık havada kurultay yapılamayacağı mesajını vermekle yetindiler. Beklenen gün geldiğinde ise sorun net olarak ortaya çıktı.

Dördüncü kırılma: Bariyerlerden geç ayrılma

Birlikte hareket etme konusunda anlaÅŸan dört aday, 15 Mayıs Pazar sabahı birlikte kurultay salonu olarak belirlenen otelin önündeki polis noktasına geldiler. Ortak açıklamayı Yusuf HalaçoÄŸlu okuyacak, ardından kurultayın yapılamadığı tespiti gerçekleÅŸtirilecek ve adaylar alandan ayrılacaktı ama öyle olmadı. Açıklamadan bir süre sonra Koray Aydın alandan ayrıldı. O’nu bir süre sonra Sinan OÄŸan ve Ãœmit ÖzdaÄŸ takip etti.

DiÄŸer adaylar anlaÅŸtıkları gibi alandan ayrılırken eliyle bariyerleri tutan Meral AkÅŸener, “25. Ä°cra Müdürü gelene kadar buradan ayrılmayacağım” mesajı veriyordu. Öyle yapamadı ama uzun süre alanda kalan son genel baÅŸkan adayı olarak kameraların karşısında kaldı. Ãœstelik ayrılırken alana getirilen otobüsün üzerine çıkarak “miting” havasında bir konuÅŸma yaptı. Aslında ayrılmak istemediÄŸini ama koÅŸulların alandakileri zor durumda bıraktığını, polis ile karşı karşıya gelmek istemediklerini söyledi. “Åžimdilik gidiyoruz” deyip o da alandan ayrıldı.

Bu son ve en büyük kırılma noktasıydı. Pazartesi günü NTV yayınına çıkan Koray Aydın bu rahatsızlıklarını dile getirdi. AkÅŸener ile Fetullah Gülen cemaati arasındaki iliÅŸkiye dair kendisine sorulan soruya ise “Destek olduÄŸuna eminiz” yanıtını verdi.

Muhalefet zayıflar mı?

Bundan sonra akıllardaki soru AkÅŸener ile diÄŸer adaylar arasındaki ayrışmanın netleÅŸmesinin muhaliflerin elini zayıflatıp zayıflatmayacağı. Delegenin genel baÅŸkan deÄŸiÅŸimi olmayacağını görüp desteÄŸini geri çekmesi durumunda tüzük kurultayı yapılsa bile deÄŸiÅŸiklik olmaması muhalefet hareketini bitirecek. Bu yüzden AkÅŸener’in Koray Aydın’ın açıklamalarına nasıl yanıt vereceÄŸinin önemli olduÄŸu belirtiliyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.