Sosyal Medya

Güncel

Makedonya seçimde ısrarlı

Telekulak skandalı, polis operasyonları ve Arnavut-Makedon gerginliğinin ülke gündemini meşgul ettiği Makedonya'da erken seçim konusunda da anlaşmazlıklar devam ediyor.



Makedonya'da hükümet ortağı DBB, Anayasa Mahkemesi'ne, seçim yasasının iptali için başvuruda bulundu.

Geçen hafta Makedonya'da iki günlük temaslarda bulunan Almanya'nın özel temsilcisi Johannes Heindel, bu hafta sonu yeniden Üsküp'e geliyor. Makedon basınında Heindel'in ziyaretinin seçimler için olduğu söylentileri öne sürüldü.

Makedonya Eski basbakanı Gruevski, meclis feshedildiÄŸi için seçimin iptal edilmesini saÄŸlayacak yasal bir zemin bulunmadığını ve yalnızca kendi partisi katılsa bile seçimin gerçekleÅŸeceÄŸini söyledi.

Gruevski, uluslararası toplumun da 5 Haziran'daki seçimin ertelenmesi taraftarı olduğunu, ancak hiçkimsenin Makedonya Anayasasıyla uyumlu bir formül önerisinde bulunmadığını belirtti.

Hakedilmiş bir zafer kazanmak istediklerini söyleyen Gruevski, bunun için, 5 Haziran seçimi sonrası yeni meclisin kurulmasının hemen ardından yeni bir seçime gitmeye hazır olduklarını ifade etti.

Meclis Başkanı Trayko Velyanovski ise meclisin geri çağırılması için herhangi bir Anayasal imkanın bulunmadığını ifade etti.

5 Haziran'da erken seçimler yapıldığı takdirde seçimlere sadece VMRO-DPMNE ve koalisyon ortakları katılacak.

TÃœRK DEMOKRAT PARTÄ°SÄ°NDEN Ä°KÄ° TÃœRK ADAY

Aday listesinde Türk Demokratik Partisi (TDP) Yusuf Hasani ve Mütahir Maksut’u milletvekili adayı gösterdi. 5 Haziran erken seçimleri için Makedonya Halk Hareketi ve Makedonya Sosyal Demokratlar Partisi ayrıca listelerini sundu.

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği ve koalisyonda bulunan Türk Hareket Partisi (THP) ve Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH), Demokratik Bütünleşme Birliği ile Arnavut Demokratik Partisi başta olmak üzere diğer partiler milletvekili aday listelerini sunmayarak seçime katılmayacaklarını belirtti.

MAKEDONYA’DA SÄ°YASÄ° KRÄ°Z

Erken Seçim ortamına girildiÄŸi dönemde Avrupa ülkesi Makedonya’da siyasi kriz devam ediyor.
Partiler arasında erken seçimle ilgili anlaÅŸmamazlıklar sürüyor. Avrupa temsilcilerinin çözüm önerileri baÅŸarılı olmadı. Meclis BaÅŸkanı Trayko Velyanoski’nin erken seçimin 5 Haziran’da düzenlenmesi kararı belirsizliÄŸini koruyor. Makedon hükümeti son bir yıldır telekulak skandalı, polis operasyonları ve Arnavut-Makedon gerginliÄŸinin gölgesinde sıkıntılı günler geçiriyor. 

ALMANYA’DAN ARABULUCU

Seçimi destekleyen ve karşı olanlar da ülkenin durumunu protesto ediyor. Bu duruma çözüm üretmek için Almanya’nın Makedonya özel temsilcisi Johannes Haindl, iki günlük resmi Makedonya ziyaretinde bulundu.

Dört büyük partinin temsilcileriyle bir araya gelmesi beklenen Haindl’ın, arabuluculuk üstlenerek siyasi krize çözüm araması bekleniyor.

Almanya’nın Makedonya BüyükelçiliÄŸinden yapılan açıklamada, Haindl’ın ABD Büyükelçisi Jess Baily ve AB üyesi ülkelerin Büyükelçileriyle de fikir alışveriÅŸinde bulunacağı kaydedildi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.