Güncel
Viyana'da "Libya" toplantısı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin güvenoyu almasının ve Libya'daki tüm kesimlerin ikna edilmesinin önemli olduğunu vurguladı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin güvenoyu almasının ve Libya'daki tüm kesimlerin ikna edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Bakan Çavuşoğlu, katıldığı "Libya" gündemli Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, Libya Siyasi Anlaşmasının üstünden yaklaşık 6 ay geçtiğini, önemli bazı başarıların kazanıldığını ancak yapılması gereken pek çok hususun bulunduğunu ifade etti.
Çavuşoğlu, Sirac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin güvenoyu almasının önem arz ettiğini, bu nedenle Libya'daki tüm kesimlerin ikna edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, Başkanlık Konseyi'nin Libya'ya barış ve istikrar getirme hedefini kuvvetli bir şekilde desteklediğini belirten Çavuşoğlu, bu çerçevede Türkiye'nin bazı önemli katkılarda bulunduğunu aktardı. Çavuşoğlu, Başkanlık Konseyi Başkanı Sirac'ın geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapılan İslam Zirvesi'ne katıldığını, Trablus'ta Sirac'ı ziyaret eden ilk heyetin Türkiye'den olduğunu, ayrıca Türk Hava Yolları'nın gerekli şartların oluşması halinde Trablus'a uçuş başlatmasının da gündemde olduğunu aktardı.
Libya Ulusal Mutabakat hükümetine gerekli uzmanlıkların sağlanmasını vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin elinden gelen tüm katkıyı yapmaya hazır olduğunu, Türkiye'nin ekonomik ihtiyaçlar tespit edildikten sonra Libya'ya gerekli ekonomik yardımları da yapabileceğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Libya'nın iç savaşa değil, siyasi istikrara ihtiyacı olduğunu belirterek, Libya'daki istikrarsızlıktan DEAŞ'ın faydalandığını vurguladı. Her ülkenin Libya için aynı hedefi olduğunu belirten Kerry, en fazla ihtiyaç duyulan hususun Libya'da etkin bir hükümet olduğunu vurguladı.
LÄ°BYA'DAKÄ° SÄ°YASÄ° KRÄ°Z
Libya'da, 2011'de Muammer Kaddafi'nini devrilmesinden sonra rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş ve emekli General Halife Hafter'in darbe girişimi sonucu ülkede biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre olmak üzere iki meclis ve yönetim ortaya çıkmıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde ülkedeki çatışmaları sona erdirmek amacıyla başlatılan barış görüşmeleri sonucu Tobruk ve Trablus'taki iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde siyasi çözüm üzerine anlaştı.
Ülkeyi iki yıl içerisinde seçime götürmesi öngörülen anlaşmaya göre Trablus merkezli Milli Genel Kongre ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından oluşturulan 10 kişilik komite, "Ulusal Mutabakat Hükümeti"ni belirledi.
Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin veto etmesi sonucu güvenoyu alamadı. Dokuz kez güvenoyu alamayan Sirac, 15 Nisan'da başkent Trablus'ta çalışmalara başladığını bildirmiş ve rakip gruplar buna tepki göstermişti.
İnsani yardımların ulaştırılması, ülkede güvenliğin sağlanması, DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele ve savaştan zarar gören kentlerin kalkınması hedeflenen anlaşmanın üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen rakip gruplar arasındaki rekabet nedeniyle ülkede siyasi istikrar sağlanamadı.
Henüz yorum yapılmamış.