Sosyal Medya

Güncel

Diyarbakır'daki katliamın ayrıntıları belli oluyor

Diyarbakır’da PKK'ya ait kamyonun patlamasıyla ölen ya da kaybolan 16 kişinin tamamı yeğenleri ve kuzenleri olan Talip Yeşil, kamyonun bomba yüklü olduğunu bilmediklerini belirterek ’İsteseler patlatmayabilirlerdi. Kaçarlarken bile bile sivilleri öldürdüler’ diyor.



Diyarbakır’ın Sarıkamış Mahallesi’ne BaÄŸlı Dürümlü Küme Evleri’nde patlayan bombalı kamyon; takip eden araçlarda bulunan Tanışık köylülerinden 16 kiÅŸinin ölümüne ve kaybına yol açmıştı. Dün olayla ilgili PKK tarafından yapılan açıklamada bomba yüklü kamyonun ‘Yerel iÅŸbirlikçilerin açtıkları ateÅŸ sonucu’ patladığı iddia edildi. Ancak Dürümlü ve Tanışıklıların anlattıkları bu iddiaların aksi yönünde.

KAMYONDAN ANAHTARLAR DÜŞÜNCE ÖNÜNÜ KESTİM

Bomba yüklü kamyonu ilk görenlerden biri patlamada yeÄŸenlerini ve kuzenlerini yitiren Talip YeÅŸil. Diyarbakır’dan Tanışık köyüne giderken karşılaÅŸtığı kamyondan dökülenler nedeniyle önünü kesen YeÅŸil o günü şöyle anlattı;

“Köye yakın bir noktadaydı önümden gidiyor bir kamyon. Baktım kamyondan tamir iÅŸlerinde somun sıkmak için kullanılan anahtarlar dökülüyor. Korna çaldım durmadı. Sonra sollayıp önüne geçtim. Aracından anahtarların döküldüğünü söyledim. Ardından devam ettim. 50-52 yaÅŸlarında bıyıklı biriydi. Bir ÅŸey demedi. Benden sonra durdu mu kontrol etti mi bilmiyorum. Ben köye gidip iÅŸlerimle meÅŸgul oldum. Köyde taziyemiz vardı. Sonra kamyonu taziyenin önünde gördüm. ‘Taziyeye gelmiÅŸtir’ diye düşündüm. Yemek zamanıydı taziyedekiler yemek yiyorlardı. Belki o da yemiÅŸtir. Sonra Görmedim.”

Bomba yüklü kamyon köyün içerisinde ve çevre yollarda baÅŸka köylüler tarafından da görüldü. Talip YeÅŸil’in akrabası ve ortağı Seyithan Yakar onlardan biridir. Seyithan Yakar’ın köyün dışındaki evi civarında kamyonu durdurdu. Talip YeÅŸil o anları da şöyle anlatıyor.

“YeÄŸenlerimle konuÅŸtum olay şöyle geliÅŸiyor. Seyithan durduruyor kamyonu evinin yanında, ‘Kimsin, necisin niye bu kadar dolanıyorsun buralarda’ diye sorunca kamyondakiler yollarını kaybettiklerini söylüyorlar. Seyithan’da ‘Sabah kayboldun bir de ÅŸimdi mi kayboldun’ diye sorunca kamyondan kaleÅŸnikofu çıkarıp tehdit ve küfür ediyor. Seyithan sinirli bir insandı. Ailesinin yanında hakarete uÄŸrayınca gücüne gidiyor. Kamyoncu devam edince bu da arabasına atlayıp yakınlarıyla birlikte yola çıkıyor. Telefon trafiÄŸi oluyor sonra birkaç araba daha onlara katılarak kamyonun peÅŸine düşüyorlar.”

PKK’nın açıklamasında kamyondakilerin kimliklerini açıkladıklarını iddia etse de Talip YeÅŸil olayın öyle olmadığını söylüyorlar;

“Kamyondakilerin kim olduklarını bilmiyorlar. EÄŸer örgüt mensupları oldukları bilinse kimse peÅŸlerinden gitmezdi. Örgüt mensubu kamyondaysa herkes bilir ki o kamyonda patlayıcı var. Kim bile bile gider. Bunlar peÅŸine takılıyor. Dürümlü köyüne geldiklerinde Seyithan pikabıyla kamyonun yakınlarında. Kamyondakiler inip köyün içinden saÄŸ taraftaki tepenin üzerine çıkıyorlar. AteÅŸ etmeye baÅŸlıyorlar. Seyithan kamyonun yan tarafına korunmak için geçiyor. Köylülerin anlattıklarına göre kamyondan önce havai fiÅŸek gibi ateÅŸler çıkıyor ardından patlıyor. Kamyon ve Seyithan’ın arabası buhara dönüşüyor. Dürümlü’dekiler de akrabalarımız. Hatta köylülerden bazıları daha gerideki araçlara yardım etmek için koÅŸtuklarında, tepenin üzerindeki örgüt mensupları onalrı keleÅŸlerle taramaya devam ediyor. Yani kamyonla havaya uçmuÅŸ deÄŸiller örgüt mensupları.”

"PATLATMAYABÄ°LÄ°RLERDÄ°"

Talip YeÅŸil’i en çok düşündüren ve ‘Uykularımı kaçırıyor’ dediÄŸi ÅŸey ise kamyonun istense patlatılmayabileceğı. YeÅŸil’e göre o kadar insan ölmeyebilirdi;
“Diyorlar ki kamyon kendiliÄŸinden patladı. EÄŸer öyleyse içindeki örgüt mensuplarının da ölmesi gerekiyordu. Öyle olmadığını biliyoruz. Bilerek patlattılar ve kamyondan uzak bir noktadaydılar. Ãœstelik patlamanın ardından ateÅŸ etmeye de devam ettiler. Biz yerel iÅŸbirlikçi deÄŸiliz, örgüte yakın insanlar da deÄŸiliz. Kendi halimizde insanlarız ve bir felâket yaÅŸamışız. Ne uyku uyudum ne bir lokma bir ÅŸey yiyebildim olaydan bu yana. O bombayı isteseler patlatmayabilirlerdi, ‘sivillerin içinde can kaybı çok olur’ diye düşünüp bırakıp çekip gidebilirlerdi. Ama yapmadılar, onlar patlatmayı tercih ettiler.”

ÇUKUR KISMEN KAPATILDI"

Bombanın yakınında patladığı Dürümlü köyünde açılan çukur araçların geçiÅŸine izin verilecek ölçüde kapatıldı. Olay bölgesinde askerlerin arazi aramaları ise devam ediyor. Jandarmaya baÄŸlı ekipler çevredeki tarlalarda arama tarama faliyeti yürütüyor. Köyde hasar gören evlerde ise onarım çalışmaları baÅŸladı. Ä°ki köyde de Ä°stanbul Adli Tıp Kurumu’na poÅŸetler içerisinde giden doku parçaları yardımıyla DNA ile kimlik tespitine çalışılıyor. Tanışık köyünde ise yas evinde taziye devam ediyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.