Sosyal Medya

Dünya

'Skyes-Picot 300 yıllık bir projenin ürünü'

ORDAF Başkanı Zekeriya Kurşun Sykes-Picot Anlaşması'nın arkasındaki, İngiltere ve Fransa’nın nüfuz alanları oluşturma projesinin 300 yıl öncesine dayandığını söyledi.



OrtadoÄŸu'nun gizlice paylaÅŸtırılmasını içeren Sykes-Picot AnlaÅŸması'nın 100. yılında, anlaÅŸmanın OrtadoÄŸu'ya etkilerini deÄŸerlendiren uzmanlar, bölgenin, orada yaÅŸayan halkların iradelerine yine hiç önem vermeden daha küçük parçalara bölünmesini amaçlayan bir sürece sürüklendiÄŸini vurguladı.

OrtadoÄŸu ve Afrika AraÅŸtırmacıları DerneÄŸi (ORDAF) BaÅŸkanı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi Zekeriya KurÅŸun, Sykes-Picot AnlaÅŸması'nın arkasındaki, Ä°ngiltere ve Fransa'nın nüfuz alanları oluÅŸturma projesinin 300 yıl öncesine dayandığını söyledi.

KurÅŸun, “Günümüzde bölgenin, yine orada yaÅŸayan halkların iradelerine hiç önem vermeden daha küçük parçalara bölünmeyi amaçlayan yeni bir sürece sürüklendiÄŸini görüyoruz. Bu, anlaÅŸma güncelleniyor mu sorusunu hatırlamamıza yol açıyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

"ANLAŞMA GÜNCELLENİYOR MU SORUSUNU HATIRLAMAMIZA YOL AÇIYOR''

UludaÄŸ Ãœniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Tayyar Arıda “Günümüzde bölgenin, yine orada yaÅŸayan halkların iradelerine hiç önem vermeden daha küçük parçalara bölünmeyi amaçlayan yeni bir sürece sürüklendiÄŸini görüyoruz. Bu, anlaÅŸma güncelleniyor mu sorusunu hatırlamamıza yol açıyor.” dedi. 

Arı, “Bu kriz (Suriye) iyi bir irade sergilenmiÅŸ olsaydı önlenebilirdi ama sanki doÄŸal seyrine bırakılarak tarafların yorulması ve bölünme için ortamın uygun hale gelmesi arzu ediliyor. Bu baÄŸlamda da bölünme, kimlikler üzerinden tasarlanan OrtadoÄŸu'yu daha mayınlı hale getirecek ve bölge ülkeleri arasındaki fitneyi artıracaktır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"BUGÃœN DE AYNI GAYEYLE ORTADOÄžU'DALAR''

Anka Teknoloji Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik ise Skyes-Picot AnlaÅŸması'nın, Ä°ngilizler ve Fransızlar arasında OrtadoÄŸu'nun gizlice paylaşılması olduÄŸunu hatırlattı. "O gün OrtadoÄŸu'ya niçin geldilerse bugün de OrtadoÄŸu'da aynı gayeyle bulunmaktadırlar. Bu kez yeni bir dizayna gidiyorlar.” diye konuÅŸtu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.