Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rusların yerine Çinliler mi alacak?

Antalya’da ihracata alternatif pazar oluşturma adına Çinli firmalarla toplantı gerçekleştirildi.



Yılda 5 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden Çinli firmalar, bu ürünlerin ithalatını Türkiye’den gerçekleÅŸtirmek için Batı Akdeniz Ä°hracatçılar BirliÄŸi’nde (BAÄ°B) yaÅŸ sebze meyve ve gıda ürünleri ihracatçılarıyla görüşmeler gerçekleÅŸtirdi.

Çin’de yılda 5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ithal eden ve bu ithalatın bir bölümünü artık Türkiye’den gerçekleÅŸtirmek isteyen firmaların üst düzey yetkilileri Antalya’ya geldi. Heyet, Türkiye’den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirttiler. Çin’de gıda ve tarım ürünleri ticareti yapan ve 8 kiÅŸiden oluÅŸan heyet Antalya’dan önce Ä°stanbul, Ankara ve NevÅŸehir’de incelemeler gerçekleÅŸtirdi.

Antalya’ya gelen Çin heyetinde Çin Tarım Ãœrünleri Pazarlama DerneÄŸi ve Pekin Xinfadi A.Åž. BaÅŸkanı Zhang Yuxi, Pekin Xinfadi A.Åž. BaÅŸkanlık Sekreteri Qin Gang, Pekin Uheqi Yatırım Åžirketi Genel Müdürü Wu Shangyue, Pekin Taihe Uluslararası GiriÅŸimcilik Åžirketi Genel Müdürü Zhao Xinwen, Pekin Yolego Teknoloji GeliÅŸtirme Åžirketi Genel Müdürü Xu Zhu, Pekin Zhengfeeng Ticaret Åžirketi Genel Müdürü Wang Huidong, Pekin Junbohede Ticaret Åžirketi Genel Müdürü Zhao Ziwen, Pekin Xinfadi Tarım Ãœrünleri A.Åž. Yöneticisi Pan Jinyu, Power China ve Sinohydro CEO’su Adila Abulaiti, Power China ve Sinohydro Genel Müdürü Ailikemu Aierken yer aldı.

BAÄ°B’de düzenlenen toplantıda Türkiye’yi temsilen Batı Akdeniz Ä°hracatçılar BirliÄŸi (BAÄ°B) BaÅŸkanı Mustafa Satıcı, Akdeniz YaÅŸ Meyve-Sebze Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ali Kavak, UludaÄŸ YaÅŸ Meyve Sebze Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Senih Yazgan, Aydın Ticaret Borsası BaÅŸkanı Adnan Bosnalı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile sektör temsilcileri katıldı. BAÄ°B BaÅŸkanı Mustafa Satıcı, toplantının açılış konuÅŸmasında Çin heyetine Türkiye’nin yaÅŸ sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi vererek baÅŸladı. Türkiye’nin meyve sebze üretiminin 46 milyon ton olduÄŸunu kaydeden BAÄ°B BaÅŸkanı Mustafa Satıcı, “Ãœretim anlamında dünyada beÅŸinci, Avrupa’da ise birinciyiz. Tarım ürünleri ihracatımız 2 milyar dolar. YaÅŸ meyve sebze ihracatımız 3 milyon tonun üzerinde” dedi.

GERÇEKLEŞİRSE TÜRKİYE YAŞ SEBZE İHRACATINDA 1.SIRAYA YÜKSELİR

Dünya yaÅŸ meyve sebze ihracatında Ä°spanya’nın birinci sırada yer aldığını söyleyen BAÄ°B BaÅŸkanı Mustafa Satıcı, “Türkiye 13.sırada. EÄŸer bu görüşmeler sonrasında iÅŸbirliÄŸini gerçekleÅŸtirirsek Türkiye yaÅŸ meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. En çok domates ihraç ediyoruz ve üretiminin en yoÄŸun olduÄŸu yer Antalya. Ä°hracatımızın ikinci sırasında mandarin yer alıyor. Mandarin de Adana, Mersin, Hatay ve Ege Bölgesinde yetiÅŸiyor. Akdeniz’de portakal ve limon üretilip ihraç ediliyor. Ege, üzüm üretiminin ve ihracatının yoÄŸun olduÄŸu bölge. Kiraz, Türkiye’nin her yerinde üretiliyor. Mayıs ayında baÅŸlayan kiraz üretimi Temmuz ayı sonuna kadar sürüyor. Ä°spanya’da ve baÅŸka ülkelerde kiraz üretimi 1 ayı geçmez ama bizde sezon 2.5 ay. Nar da bölgemizde yoÄŸun olarak yetiÅŸtirilen bir ürün. Karadeniz dünyanın en kaliteli fındığının yetiÅŸtiÄŸi bölge” diye konuÅŸtu.

 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.