Güncel
Böhmermann, Erdoğan şiiri sebebiyle ara verilen programına tekrar başladı
Almanya ve Türkiye arasında diplomatik krize olan komedyen Böhmermann, mizah programına 6 hafta aradan sonra izleyiciyle buluştu.
Alman kamu kanalı ZDF'teki "Neo Magazin Royale" programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ağır hakaret içeren bir şiir okuyan komedyen Böhmermann, Almanya ve Türkiye arasında diplomatik krize neden olmuştu.
Avrupa Postası'nın haberine göre; Böhmermann, mizah programına 6 hafta aradan sonra tekrar başladı.
Böhmermann, bu yayına sakallı yeni imajıyla çıktı.
PROGRAM İÇİN VAADLERDE BULUŞMUŞTU
Böhmermann, 12 Mayıs'ta yayınlanan programda yayınlanmak üzere kendisine gönderilecek politik her fıkra ve hiciv için 103 Avro ödeme vaadinde bulunmuştu.
Alman komedyen Jan Böhmermann, kendisine politikacıların fıkra göndermesi durumunda ise, kendi parasından ayrıca 500 Avro bağış yapma vaadinde bulunmuştu. 6 hafta aradan sonra ilk defa izleyici ile buluşan Böhmermann, hiçbir politikacının fıkra göndermediğini açıkladı.
SOL SİYASETÇİYİ AĞIRLADI
Daha sonra ise bu haftanın stüdyo konuğu olarak 2015 yılında kendi isteği ile politikadan ayrılarak geri duran Sol Parti Federal Parlamento milletvekili ve eski meclis grup başkanı Gregor Gysi sahneye davet edildi.
"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN ÖTE SANATSAL ÖZGÜRLÜK.."
Komedyen Böhmermann, program öncesi yaptığı açıklamada, "Ben gazeteci değilim. Benim için basın özgürlüğünden öte, sanatsal özgürlük daha da anlamlıdır" dedi.
NE OLMUÅžTU?
Böhmermann, ZDF kanalındaki programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında okuduğu şiiri 'Schmähkritik' olarak nitelendirdi. "Schmähen" fiili Almancada 'hakaret etmek, küfür etmek, küçük düşürmek' anlamına geliyor. Böhmermann, tartışmalara konu olan 31 Mart'taki programında şiiri okumadan önce 'hiciv ile Almanya'da yasak olan hakaret ölçüsündeki eleştiri' arasındaki farkı göstermek istediğini söylemişti.
Türkiye, Böhmermann'ın Almanya'dan bu şiir sebebiyle yargılanmasını istedi. Alman hükümeti Böhmermann'ın yargılanmasına onay verdi.
Alman ikinci kanalı ZDF'e çevrildi. ZDF, programın yayınlanmasının ardından 'yayın ilkeleri ile bağdaşmadığı' gerekçesiyle programı internet arşivinden çıkarttı.
18 Nisan'da Facebook hesabından açıklama yapan Böhmermann, programına bir süre ara verdiğini şu sözlerle duyurmuştu:
“Ekibimle birlikte 3 yıldan bu yana politikadan magazine kadar bir çok konuyu mizahi bir dille ele aldık. Son iki haftadan beri ise biz basına haber olduk. Programımıza kısa bir süreliÄŸine ara verme kararı aldık. Böylece internet dünyası ve kamuoyu mülteci sorunu, kedi videoları ve Sophia Thomalla'nin aÅŸk yaÅŸamı gibi önemli konularla yakından ilgilenme fırsatı bulur. Dünyada mizah programında gündeme getirilen konulardan daha önemli konular bulunuyor.”
Böhmermann 'yabancı devlet adamlarına hakaret' suçunu düzenleyen 103'üncü maddeden suçlu bulunması halinde 3 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. 'Şahıslara hakaret' suçunu düzenleyen 185'inci madde ise azami 1 yıl hapis cezası öngörüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Böhmermann'a yazdığı mektupla açık destek veren ve şiirde yer alan sözlere katıldığını belirten Alman medya devi Axel Springer yöneticisi Mathias Döpfner'e karşı da Köln Asliye Mahkemesi'nde ihtiyati tedbir davası açmış, konuyu görüşen mahkeme, Döpfner'in açıklamalarını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek davayı reddetmişti. Olay ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ralf Höcker, müvekkilinin Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne itiraz hakkını kullanacağını söylemişti.
Henüz yorum yapılmamış.