Güncel
Kosova'dan Karadağ'a toprak şartı...
Kosova'da toprak kaybına sebep olduğu için aylardır protesto gösterilerine sebep olan Karadağ Sınır Anlaşmasının yürürlüğe girmesi, Başbakan'ınn vizesiz seyahat koşulu
Kosova BaÅŸbakanı Ä°sa Mustafa, 'yolsuzlukla mücadele ve KaradaÄŸ ile Sınır AnlaÅŸması’nın onaylanmasının, vizesiz seyahat etmekten önce yerine getirilmesi gereken iki ÅŸart' olduÄŸunu söyledi.
Mustafa, “Kriterlerin yerine getirilmesi için bazı süreçleri hızlandırdığından dolayı Meclis’e teÅŸekkür etmek istiyorum. Vize serbestisi tavsiyesi Avrupa Komisyonu tarafından alınmış önemli ve tarihi bir karardır. Vize serbestisiyle ilgili yere getirmemiz gereken daha iki ÅŸart var. KaradaÄŸ ile Sınır AnlaÅŸması onaylanmalıdır. DiÄŸer bir ÅŸart ise bireysel veya herhangi bir siyasi partinin konusunu deÄŸildir. Ä°kinci ÅŸartı teÅŸkil eden yolsuzlukla mücadele sürdürülmelidir. Hükümet bununla ilgili taahhütlerini dile getirmiÅŸtir ve bu açıdan baÅŸarılı olacağımızdan ve en nihayet gereken oyları alacağımızdan eminim.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos, geçen hafta Kosova'ya Karabağ sınırı konusunda baskı yapmak üzere vizesiz seyahat kozunu öne süren Mogherini ile görüşmüştü. Avramopulos, Kosova'nın, Karadağ ile sınırları yeniden belirleme anlaşmasını kabul etmesi gerektiğine işaret ederek, "Kosova aynı zamanda, yolsuzlukla mücadele çalışmalarına da devam etmeli. Kosova, Avrupa ailesinin bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.
Kosova'da muhalefet toprak kaybına sebep olduğu için aylardır protesto gösterileri ile Karadağ Sınır Anlaşmasına karşı çıkıyor.
KARADAÄž SINIRI SORUNU
Karadağ ile sınır çizgisinin tespit edilmesine dair Devlet Komisyonu üyesi Ali Lajçi, bu ülke ile sınır çizgisin tespit edilmesi sürecinin kestirilmesini talep etmişti.
1974 sınırlarının ihlal edildiÄŸi gerekçesiyle bu süreçle Kosova Cumhuriyeti’nin 12 binden fazla hektar toprağı kaybetme riskinin mevcutluÄŸuna dikkat çeken Ali Lajçi, teklif edilen sınır çizgilerinin sırf KaradaÄŸ kadastrolarına göre ÅŸekillendiÄŸini söyledi.
Kosova Hükümeti Devlet Komisyonu’nun teknik raporunu onaylamaması gereÄŸini savunan Lajçi, sınır çizgisinin tespit edilmesine dair Devlet Komisyonu’nun oluÅŸumunun deÄŸiÅŸtirilmesi ve tüm bu sürecin gözden geçirilmesi talebinde bulunmuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.