Sosyal Medya

Güncel

MHP'de hukukî keşmekeş sürüyor

MHP’de haftalardır süren yargı savaşının sonunda muhalefet, Ankara 2. İcra Mahkemesi’ne başvurarak, kurultayın Pazar günü yapılmasının engellenmesi kararını kaldırttı. Adalet Bakanlığı ve Ankara 25. İcra Dairesi'nin ihtiyati tedbir kararını desteklemesinin ardından Ankara Valiliği, "Tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır" ifadesini kullandı.



Milliyetçi Hareket Partisi’nde farklı mahkemelerde üst üste yapılan itirazlarda saat 16 surlarında muhaliflerin istediÄŸi karar çıktı. Ankara 25. Ä°cra Mahkemesi’nin Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen “Kurultay yapılmasın” kararının uygulanmaması için Ankara 2.Ä°cra Mahkemesi’ne yaptığı itiraz kabul edildi.  Muhalefet avukatları mahkeme kararının uygulanması için Ankara ValiliÄŸi ve ilgili birimlere resmi yazıların gönderilmesi için iÅŸlemleri de baÅŸlattı. Ancak 22.30 civarında açıklama yayımlayan Ankara ValiliÄŸi, "ValiliÄŸimize tebliÄŸ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır. Mahkeme kararı doÄŸrultusunda ValiliÄŸimizce iÅŸlem tesis edileceÄŸinden herhangi bir maÄŸduriyetin oluÅŸmaması bakımından vatandaÅŸlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuÅŸtur" ifadesini kullandı.

MHP Genel Merkezi: Hukuken mümkün değil

Genel Merkez ise kurultay yapılması yönündeki kararı veren Ankara 2. Ä°cra Mahkemesi hâkimine ve karara tepkili. Bir basın toplantısı düzenleyen MHP Avukatı Yücel Bulut, “Hâkimin mazisini iyi biliyoruz” dedi. Bulut, bu kararı önceden öngördüklerini o yüzden Gemerek Mahkemesi Yazı Ä°ÅŸleri’nin Ankara ValiliÄŸi’ne kararı direk bildirdiÄŸini açıkladı. Bulut, kurultayın hukuken mümkün olmadığını belirtti:

“Yasal olmayan ve mevcut mahkeme kararları karşısında hukuken gerçekleÅŸtirilmesi mümkün olmayan bir kongre giriÅŸimi karşısında, yine yasal olmayan yollarla üst kurul delegelerimizi kongrenin gerçekleÅŸeceÄŸi iddia edilen alana davet edenler açıkça suç iÅŸlemektedir. Dava arkadaÅŸlarımızın yasal olmayan ve hukuken gerçekleÅŸmesi mümkün olmayan kongre giriÅŸimi hakkındaki çaÄŸrılara itibar etmeyeceÄŸini biliyoruz.”

Bulut ayrıca sadece Gemerek ve Tosya’nın deÄŸil baÅŸka yerel mahkemelerin de kurultayın yapılmaması için tedbir kararları olduÄŸunu ifade etti.

Adalet Bakanlığı ve Ankara 25. İcra Dairesi ihtiyati tedbiri destekledi

Akşam 20.30 surlarında MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı. İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

Adalet Bakanlığı da Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na yazı göndererek Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “Kurultay yapılmasın” kararının icrasında sorun olmadığını belirtti. Ankara 25. Ä°cra Dairesi'nin talebi üzerine bir deÄŸerlendirme yapan Adalet Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan, "Ankara 2. Ä°cra Hukuk Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi incelendiÄŸinde Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararını hükümsüz kılar nitelikte bulunmadığı" görüşünü bildirdi.

Mehan, UYAP'a düşen görüş yazısında tedbirin infazına yönelik işlemlere devam edilmesinde sakınca yok dedi:

"İhtiyati tedbir kararının infazına yönelik takip prosedürünün yanlış uygulanarak icra emri gönderilmesine ilişkin usuli işlemlerin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır. Esasen (infaz şekli dahil) tüm işlemlerin yargısal denetiminin ihtiyati tedbir kararını veren Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından değerlendirilmesine dair görüşümüz 13 Mayıs 2016 tarih ve 3555-20770 sayılı yazımızda belirtilmiştir. Öte yandan Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarihli 2016-107 sayılı müzakeresi ve ekindeki kararında, ihtiyati tedbirin devam ettiği ve infazında sakınca bulunmadığı belirtilmiştir. Bu itibarla ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına yönelik İcra Dairesi'nin işlemlerine karşı yapılan şikayet ve itirazları incelemekle yetkili ve görevli Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarih ve 2016-107 sayılı kararı gereği ihtiyati tedbir devam ettiğinden ihtiyati tedbirin infazına ilişkin hükümler gereğince işlemlere devam edilmesinde sakınca bulunmadığı anlaşılmaktadır."

Bahçeli: Kurultay yok

25. Ä°cra Dairesi’nin kararının ardından Twitter’da açıklama yapan MHP Genel BaÅŸkanı Bahçeli, “Bu akÅŸam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuÅŸacağım: 15 Mayıs’ta OlaÄŸanüstü Büyük Kurultayımız yoktur. Buna raÄŸmen kurultay yer, tarih ve zamanı açıklayanlar, verilmiÅŸ mahkeme kararlarının hilafına davranarak suç iÅŸlemektedir” ifadelerini kullandı.

 

Bahçeli açıklamasını akıl ve saÄŸduyu vurgusu ile bitirdi.https://twitter.com/dbdevletbahceli/status/731181882080169984 

Muhalifler toplantıda

Adalet Bakanlığı'nın yazısı, 25. İcra'nın yeni kararı ve Abnkara Valiliği'nin açıklamasıyla kurultay konusunda yeniden tereddütler oluştu. Toplantı yapan genel başkan adayları, kurultay kararını değerlendiriyor. Ardından çağrı heyetinin bir açıklama yapması bekleniyor.

Kendisine yakın kaynaklar Meral Akşener'in bundan sonra ne olursa olsun kurultay için salona gideceğini açıkladı. Otobüsler hazırlanıyor.

Al Jazeera’ye konuÅŸan Sinan OÄŸan ise “Kararı deÄŸerlendiriyoruz. Camiamız için en uygun kararı vermeye çalışıyoruz” dedi.

Muhaliflere göre, Ankara 2. Ä°cra Mahkemesi’nin kararının ardından MHP tüzüğünün deÄŸiÅŸmesi için yapılacak kurultayın önünde engel kalmadı. Genel BaÅŸkan adaylarından Meral AkÅŸener, Twitter’dan “Kurultayımız Pazar günü yapılacak” açıklaması yaptı ve delegeleri kurultaya davet etti. Muhalifler, MHP kurultayının 15 Mayıs Pazar günü saat 10’da toplanmasını istiyor.

En büyük endişe: Gerginlik

Yargı kararına raÄŸmen her iki tarafın da en büyük endiÅŸesi hem güvenlik güçleri ile partililer arasında hem de partililerin kendi aralarında ÅŸiddete varan gerilimin yaÅŸanması. Hem muhalifler hem de Genel Merkez’e yakın isimler saÄŸduyu çaÄŸrısı yaptı ancak bir süredir tarafların birbirine daha karşı daha sert bir söylem ve tavır belirlediÄŸi bu dönemde yaÅŸanabilecek gerilim endiÅŸe konusu olmaya devam ediyor.

Kaç delege gelecek?

Yargıtay kararını vermeden toplanmaya hazırlanan kurultayda tarafların bundan sonraki psikolojisini katılacak delege sayısı belirleyecek. Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸinin yapılması için toplam delege sayısının yarısının oy vermesi gerekiyor. Muhalefet kurultay toplanması için 548 delegeden oy toplamıştı. Sonraki süreçte imza vermeyen bazı delegeler de kurultayın toplanması için açıklama yaptı. Muhalefet kurultaya imza verenden çok delegenin katılmasını ve tüzüğün deÄŸiÅŸtirilmesini bekliyor. Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi için imza sayısından çok oy çıkması durumunda bu Genel Merkez’in elini zayıflatacak. Bu rakamın altında oy alınması durumunda, hatta imza veren delegelerin bazılarının dahi gelmemesi durumunda muhalefet hareketi son bulacak.

Seçimli kurultay tarihi belirlenecek

Tüzük değişikliğinin yapılması durumunda yeni bir hukuki karmaşa alanı da seçimli olağanüstü kurultay olacak. Muhalefet kurultayda sunulacak önergeleri Pazar gününe kadar hazırlayacak. Bunlar içinde olağanüstü kurultayın tarihinin belirlenmesine ilişkin önerge de yer alıyor. Tüzük değişirse muhaliflerin önerisi seçimli kurultayın Haziran ayının ilk ya da ikinci haftası yapılması yönünde.

Kaynak: Al Jazeera    

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.