Sosyal Medya

Dünya

UHÄ°M: BangladeÅŸ'teki idamlar siyasi

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi Bangladeş'teki Rahman Nizami'nin idam edilmesine tepki gösterdi. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, "idam kararlarının hukuki değil siyasi olduğu açıkça görülüyor" denildi.



Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM), geçtiğimiz günlerde Bangladeş'te idam edilen Cemaat-i İslam lideri Rahman Nizami'nin idam edilmesiyle ilgili bir basın bildirisi yayınladı.

UHÄ°M bildirisinde "BangladeÅŸ'teki yargılamalar, isminde “uluslararası” ifadesi yer alsa da hiçbir uluslararası boyutu olmayan göstermelik mahkemelerde yapılıyor. Dolayısıyla idam kararlarının hukuki deÄŸil siyasi olduÄŸu açıkça görülüyor" denildi.

Bangladeş'teki idamların zamanına dikkat çeken şu ifadelere yer verdi:

"Böyle bir zeminde, BangladeÅŸ’teki idamlar ne anlama geliyor? Pakistan, Hindistan ve BangladeÅŸ’te etki gücü yüksek köklü bir Ä°slami hareket olan Cemaat-i Ä°slami sindirilerek siyasi ve toplumsal alanın dışına mı itilmek isteniyor?

Arap Baharı sürecinde Müslüman KardeÅŸler’e karşı yürütülen ve bazı Arap ülkelerinin de Batı ile birlikte saf tuttuÄŸu operasyonun bir benzeri bu kez Cemaat-i Ä°slami için mi yürütülüyor?

Hindistan kendi hinterlandında İslami bir oluşumun varlığına mı tahammül edemiyor? İngiltere, sömürge faaliyetleri ile yüzyıllardır bu coğrafya üzerinde kurduğu hegemonik ilişkiyi zedeleyecek bir oluşumu her zaman yaptığı gibi yerli statüko eliyle mi ortadan kaldırmaya çalışıyor?

ABD son yıllarda gözünü diktiÄŸi bölgedeki zengin petrol/doÄŸalgaz rezervlerine hakim olabilmek için bölgede istikrarsız bir zemin mi oluÅŸturmayı hedefliyor? Mısır’da halkın genel kabulünü alan Muhammed Mursi yönetimini demokratik bulmayan ABD ve Avrupa, BangladeÅŸ’te katılımın %10 düzeyinde kaldığı bir seçimle iÅŸbaşına gelen yönetimi, çıkarları ile örtüştüğü için mi meÅŸru kabul ediyor?"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.