Güncel
İki yıl önce bugün Soma'da solan umutlar
Soma'da 301 madencinin feci şekilde can verdiği olayın üzerinden tam 2 yıl geçti. Facia unutulmaya yüz tutsa da Soma için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Evin babası, sabah helallik alıp gittiği maden ocağında kara elmasa kazma sallarken de korkuyorlardı, bugün de korkuyorlar. Dün var olan geçim derdi bugün daha da ağır. Bir dizi ihmalin sonrası facia oldu, çocuklar yetim, eşler dul kaldı. Somalıların unutmaya çalıştığı o günlerde bakın neler olmuştu...
Ä°ki yıl önce bugün, Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri Anonim Åžirketi’nin iÅŸlettiÄŸi Eynez Maden Ocağı’nda çıkan yangında 301 işçi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, 162’si yaralanmıştı. Facia, Cumhuriyet döneminin en büyük maden kazası olarak kayıtlara geçti.
Manisa-Soma'nın Eynez bölgesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'de 13 Mayıs 2014 sabaha önceki günlerden farklı değildi. Madenciler her sabah olduğu gibi mesailerine gelmiş, yerin metrelerce altında kazma sallamışlardı. Kara elması yer üstüne çıkarmak için girdikleri madenden bu kez kömür yerine onların cansız bedenleri çıktı. Elektrik panosundaki patlamanın ardından çıkan yangın, zaten kızışmış olan kömürü alevlendirdi, 301 işçi feci şekilde can verdi.
Bu elim olayın ardından yine "Facia geliyorum dedi", "Kaçış odası olsaydı bu ölümler olmazdı", "ihmal araştırılsın" haberleri yapıldı. Bir dizi ihmaller zincirinin bu faicaya yol açtığı yolunda maden çalışanlarının ifadeleri basına yansıdı. Kontrollerin olması gerektiği gibi yapılmadığını sonradan öğrendik. Ancak bunların hiçbirisi yiten 301 canı geri getirmeyeceğı gibi yetim kalan çocuklar, dul kalan eşler için de çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Soma'da umutlar soldu, çocuklar yetim, eşler dul kaldı...
SAAT SAAT SOMA FACÄ°ASI
Saat 15.10 Soma Holding’e ait Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž madeninde elektrik panosunda meydana gelen patlama nedeniyle yangın çıktı. Çıkışa yakın olan işçiler, dışarı çıkmayı baÅŸardı. Geride kalan 300 işçi ise mahsur kaldı. Maden ocağındaki galeriler dumanla dolmaya baÅŸladı. İçeriye oksijen verildi ancak dumandan zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan işçiler için zaman daralıyordu. Elektrikler kesilince madendeki asansörler de durdu.
Her geçen saat umutları tüketiyor, kara haberler gelmeye başlıyordu. Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, saat 18.30 itibarıyla kendilerine gelen bilginin 5 işçinin öldüğü yönünde olduğunu açıkladı. Akçul, kazanın vardiya değişimi sırasında meydana geldiğini söyledi.
Saat 20.30 Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž.'den yapılan yazılı açıklamada, “Kazanın nasıl gerçekleÅŸtiÄŸine dair inceleme ve araÅŸtırmalar baÅŸlatılmıştır. Birinci önceliÄŸimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce saÄŸ salim kurtarılmasıdır" denildi.
Saat 23.00 Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ölü sayısını 157 olarak açıkladı. Gece yarısı dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, "201 işçi kardeşimizi kaybettik. Rakamların yükselmesinden endişe duyuyoruz" dedi.
Facianın büyüklüğünün ortaya çıkmasıyla, AFAD, Kızılay gibi kurumlarını yanı sıra çeşitli illerin belediyelerinden, kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edilmeye başlandı. Ancak bu gecikmiş bir yardım hamlesiydi.
14 Mayıs saat 10.00’da BaÅŸbakanlık, faciadan dolayı 3 günlük yas ilan etti. KırkaÄŸaç'taki soÄŸuk hava deposunda bulunan 146 madencinin cenazesi aile yakınlarına teslim edilmeye baÅŸladı.
Saat 14.00 O dönem BaÅŸbakan olan Recep Tayyip ErdoÄŸan, Soma’ya gelerek facianın yaÅŸandığı yeri inceledi.
Saat 18.30 Facia sürecinin en aktif ismi olarak öne çıkan ve Taner Yıldız, vefat eden kiÅŸi sayısının 282’ye çıktığını açıkladı.
MADEN KAZALARI 3 BÄ°NDEN FAZLA CAN ALDI
|
YAÅžAM ODASI’ Ä°HMÂLÄ° NÄ°CE YAÅžAMA MÂL OLDU
Faciadan 2 gün sonra basın toplantısı düzenleyen Soma Holding Patronu Alp Gürkan, madenin ‘yaÅŸam odası’ ve kaçış yollarındaki yetersizliÄŸine dair sorulara geçiÅŸtirici cevaplar verdi.
Alp Gürkan, yeni yaşam odalarının hazırlandığını söylemişti ama yeni odalar hazırlanana kadar diğer yaşam odaları kapalı olduğu için yaşanan kaza sonrası işçilerin bu yaşam odalarına sığınamadığı ve bu nedenle can kaybının artışına neden olduğu ortaya çıkmıştı.
Facianın gerçekleÅŸtiÄŸi günden 4 gün sonra 17 Mayıs’ta, hayatını kaybeden tüm madencilerin cesetleri çıkartıldı. Vefat eden kiÅŸi sayısı 301 olarak açıklandı.
18 Mayıs’ta, Soma savcılığının baÅŸlattığı soruÅŸturma dâhilinde Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž. Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Can Gürkan ve kazadan sorumlu olduÄŸu iddia edilen 30 kiÅŸi gözaltına alındı. 1 gün sonra Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan DoÄŸru ve ÅŸirketin mühendislerinden 7 kiÅŸi tutuklandı.
6 Haziran’da ölen madenci Mustafa KocabaÅŸ'ın ailesi adına Avukat Hakan Kahraman'ın açtığı tazminat davasından ötürü, Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž.'nin mallarına tedbir konuldu.
DAVA SÃœRECÄ°
Olayın ardından dava önce Soma Cumhuriyet Savcılığı, ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince yürütülmeye başlandı. Adli soruşturmada, 'olası kastla öldürme', 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama'suçlarından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu toplam 46 sanık yargılanmaya başladı.
301 madencinin hayatını kaybetmesi sonucu 11 ay sonra Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan ilk duruşmada hâkim erteleme kararı verdi.
301 madencinin yaÅŸamını yitirmesine neden olan facianın ceza davası Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediliyor. 15 Nisan 2016’da gerçekleÅŸtirilen 7.duruÅŸmada, davanın 14 Haziran 2016’ya ertelenmesine ve Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž. Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Can Gürkan da dâhil 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatıyla, ifadesi alınan ÅŸirketin patronu Alp Gürkan hakkında yürütülen soruÅŸturma ise devam ediyor.
SOMA'DA FAALÄ°YET DURDURULDU
Soma’da facianın gerçekleÅŸtiÄŸi Eynez Kömür Madeni’nin faaliyeti durduruldu. Manisa Valisi ErdoÄŸan BektaÅŸ, Soma Åžirketi’nin faaliyeti devam eden diÄŸer maden ocağı olan Işıklar Maden Ocağı’nı 2015’teki ziyareti sırasında, Eynez Kömür Madeni’nin yeniden açılabileceÄŸini söyledi ancak maden henüz açılmadı.
Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devletin, kaza maÄŸdurlarına vaat ettiÄŸi ‘maddi yardım’ı yerine getirmediÄŸi iddialarına cevap verdi. Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada, facia sonrasında madendeki işçilere, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve hak sahiplerine toplamda 24 milyon 64 bin 770 TL ödendiÄŸini ve SGK borçlarının silindiÄŸini açıkladı.
“İÇERÄ°SÄ° CEHENNEM GÄ°BÄ°YDÄ°”
Faciadan kurtulduktan sonra yaÅŸananları anlatan maden işçileri, kazanın ‘geliyorum dediÄŸini’ söyledi. Ä°ÅŸte o işçilerden bazılarının ifadeleri:
Bayram Çakan: Yer altında olup sağ çıkarılan çok az kişiyiz. Kurtulanlar listesinin çoğu yer üstü ekibinden. Ama biz yaşarken öldük. Duman arasında sıkışıp kaldığımızda gözümün önünde arkadaşlarım patır patır yere düştü, boğularak can verdiler.
Nefes alamadıkları için can havliyle çırpınıyor, sağa solu tekmeliyor, yakalarını çekiştiriyorlardı. En şanslıları gazın etkisiyle bir anda etkilenip gözlerini kapatarak yere yığılanlardı. Kimi eşinin, kimi çocuklarının adını haykırıyordu.Arkadaşlarım acı çeke çeke öldüler, ben nasıl öleceğim acaba derken bir baktım kurtulmuşum. Kömür hep sıcaktı ancak hiç bu son dönemlerde olduğu kadar sıcak olduğuna tanık olmadım. İçerisi her zaman basık ve cehennem gibiydi. Biz bu durumu amirlerimize de ilettik.
Hasan Çelik: Maden 2006'da Park Teknik'ten Soma Kömür A.Ş.'ye geçti. Bu geçişten önce de zaten maden devletten alınmıştı. Bu geçişlerin hepsinin yangınlarla baş edemedikleri için olduğunu biliyorum. Bundan dolayı Soma A.Ş. de çözümü baca açmakta aradı. Özellikle son 1 aydır ısınma olduğu yönünde bizim de tanıklıklarımız vardı. Ocağın bazı bölümlerinde elimizi duvarlara koyduğumuzda dahi içten içe yanma ve sıcaklığı avucumuzda hissediyorduk. Madenin bazı bölümlerine tişörtle inerdik. Ancak bazı bölümlerde atletimizi bile çıkartmak zorunda kalıyorduk.
Ahmet Metan: Yangın sık olur, söndürülürdü. Devir döneminden önce ya da sonra söndürülmeyen yangın yoktu. Biz yangına şaşırmazdık, kanıksamıştık. Ancak yeni bir tünel değil yeni bacalar yapıldı.
“ÇİZMELERÄ°MÄ° ÇIKARAYIM MI? SEDYE KÄ°RLENMESÄ°N”
Faciadan kurtulan Murat Yalçın adlı işçi, ambulanstaki sedyeye yatırılırken, "Çizmelerimi çıkarayım mı? Sedye kirlenmesin” demiÅŸti. Yürek burkan bu ifade kısa sürede Soma faciasının sembollerinden birisi haline geldi. Sosyal medyada milyonlarca kiÅŸi bu sözü paylaÅŸtı. Murat Yalçın, bu sözüyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Toplumsal Fair Play Ödülü'ne layık görüldü.
Tek derdi evine ekmek götürmek olan 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma faciası; devam eden ceza davasıyla, maddi yardımlarıyla, sembolleşen görüntüleriyle, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.
Henüz yorum yapılmamış.