Sosyal Medya

Güncel

'Uçuşa yasak bölgeyi desteklemeliydik'

Eski ABD Dışişleri Bakanı James Baker, Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesiyle ilgili Obama yönetiminin hata yaptığını söyledi.



Eski ABD DışiÅŸleri Bakanı James Baker, Türkiye’nin Suriye’de uçuÅŸa yasak bölge önerisinin Obama yönetimi tarafından desteklenmesi gerektiÄŸini, bunun Suriye krizinin sonlandırılmasına yardım edebileceÄŸini söyledi.

George H. W. Bush’un baÅŸkanlığı döneminde 1989-1992 yılları arasında ABD DışiÅŸleri Bakanı olarak görev yapan Baker ve Obama yönetimi altında 2010 yılına kadar Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Thomas Donilon, Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komitesinde “ABD’nin dünya üzerindeki rolü” baÅŸlıklı oturumda konuÅŸtu.

Baker, Barack Obama yönetiminin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde uçuÅŸa yasak bölge oluÅŸturulması önerisini kabul etmemesini “çok kötü bir karar” olarak deÄŸerlendirdi.

Baker, “Belki artık bunu söylemek için çok geç fakat Türkiye’nin önerisini desteklemememiz çok kötü oldu. EÄŸer bu projeyi deÄŸerlendirseydik Türkler ve Suudilerle masaya oturabilirdik.” dedi.

ABD’nin hava ve lojistik destek saÄŸlayarak, Türk ve Arapların kara desteÄŸini saÄŸlamasının mümkün olabileceÄŸini belirten Baker, “Bu proje Suriye sorununu çözebilirdi.” ifadesini kullandı.

Baker, bu projenin uygulanması durumunda IŞİD’in Suriye’de önüne geçilmiÅŸ olunabileceÄŸine de dikkat çekerek, “Belki artık çok geç, belki deÄŸil. Bunu uygulayacak bir koalisyon kurulabilir. Bunu daha önce yapmalıydık.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Baker, ABD’nin OrtadoÄŸu’daki rejim deÄŸiÅŸikliklerinde de yanlış hamleler yaptığını savundu.

Libya, Mısır ve Irak’ta yaÅŸanan rejim deÄŸiÅŸikliklerine atıfta bulunan Baker, “Yüzde yüz anlaÅŸamadığımızı düşündüğümüz liderlerden kurtulmak için çok da acele etmemeliydik.” dedi.

Baker, OrtadoÄŸu’da yaÅŸanan deÄŸiÅŸikliklerden sonra bu ülkelerin “baÅŸarısız devlet” olduÄŸunu kaydederek, “Bunun temel sebebi, bizim oraya gidip beÄŸenmediÄŸimiz kiÅŸileri sahneden alarak düzeni bozmak oldu.” ifadesini kullandı.

Ayrıca Baker, ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerinin daha da yakınlaşması gerektiğini söyledi. Suudililerin artık ABD'nin desteğini almadıklarını düşündüğünü söyleyen Baker, "Bizden memnun değiller." dedi.

Thomas Donilon de, ABD'nin Ortadoğu'daki müttefikleriyle olan ilişkilerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Suudi Arabistan'la ilişkilerimiz daha iyi olmalıdır." dedi.

Donilon, "Onların tehlike olarak adlandırdığı ve gördüğü noktaları önemsememiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.