Sosyal Medya

Dünya

Üsküp'te tarihin en büyük Arnavut protestosu

Arnavut muhalefeti, BESA Siyasi Hareketi’nin önderliğinde 30 bin kişinin katılımıyla ülkede yaşanan siyasi krizin sonlanması için gösteri düzenledi



Avrupa Günü ve Kumanova’da yaÅŸanan vahim olayların yıldönümü olan 9 Mayıs tarihinde, BESA Siyasi Hareketi ve bazı STK’lar ile entelektüellerin giriÅŸiminde, 30 bine yakın kiÅŸinin katılımıyla Hükümet Binası önünde bir protesto düzenlendi. Protestonun ana konusu; Makedon ana muhalefet partisi SDSM (Makedonya Sosyal Demokratlar BirliÄŸi) BaÅŸkanı Zoran Zaev’in üst düzey devlet yetkililerinin telefon dinlemelerini kamuoyuyla paylaÅŸmasıyla baÅŸlayan ve akabindeki yaÅŸananlarla daha da derinleÅŸen, Makedonya CumhurbaÅŸkanının Özel Yetkili Savcılık tarafından suçlanan 56 kiÅŸiyi affetmesiyle zirveye ulaÅŸan siyasi krize dur demekti.

Ãœsküp’ün toplumsal hafızasının daha önce benzerine ÅŸahit olmadığı bir Arnavut protestosu olarak nitelendirilen etkinliÄŸe baÅŸta Ãœsküp ve civarından olmak üzere Struga, Kırçova, Debre, Dolnen, VrapçiÅŸte, Kalkandelen, Kumanova, Likova gibi Makedonya’nın dört bir yanından vatandaÅŸlar katıldı. Ãœsküp’ün en eski yerleÅŸim yerlerinden olan Çayır Parkı’ndan yola çıkan ve aralarında her yaÅŸtan vatandaÅŸların oluÅŸturduÄŸu protestocular ellerinde Arnavut bayraklarıyla birlikte Türk, AB ve ABD bayraklarını dalgandırarak ve “VMRO – BDÄ° (Makedonya’yı siyasi kaosa sürükleyen Makedon – Arnavut koalisyon ortakları) rejimi yıkılsın”, “BDÄ°’yi istemiyorum, adalet istiyorum” sloganlarıyla Hükümet Binası’nın önüne dek yürüdü. Hükümet Binası önündeki kalabalığa önce “Muhalefet Konseyi” adına ünlü Arnavut yazar Kim Mehmeti, akabinde BESA Siyasi Hareketi BaÅŸkanı Bilal Kasami hitab etti.

Yazar Kim Mehmeti konuÅŸmasında ÅŸunları ifade etti: “Ãœlkemizde Arnavutlar 25 yıldan üzün bir süre boyunca VMRO rejimi ve Arnavut hükümet ortakları olan BDÄ° tarafından adeta rehin alınmışlardır ve siyasi güçlerin kurguladığı olaylar neticesinde Arnavutlar hapislerde çürümektedirler”.    

BESA Siyasi Hareketi Başkanı Bilal Kasami ise konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bugün burada sunulan destek gösteriyor ki, halkımızın iradesini gasp edenlerin miadı dolmuÅŸtur. Makedonya halkının iradesi sizin oturduÄŸunuz ofislerinizdeki konuÅŸmalar deÄŸil, binlerce vatandaşın akın ettiÄŸi bu meydanlardan yükselen sestir. Makedonya için ve Makedonya’da yaÅŸayan vatandaÅŸlar için bu krize ivedilikle son verilmelidir. Bu baÄŸlamda çıkış yollarının arandığı görüşmelerde bizler de yer almalıyız, bize bu meÅŸruiyeti bu meydanı dolduran binlerce vatandaşımız vermektedir. Bu baÄŸlamda uluslararası toplum temsilcilerine çaÄŸrıda bulunuyorum, Makedonya halkının iradesine kulak verin!

Ãœlkedeki yaÅŸanan bu siyasi krizin yegâne çıkış yolu, BESA Siyasi Hareketi’nin hazırladığı siyasi platformunda belirtilen Makedonya Cumhuriyeti Anayasası’nın Yeniden Yapılanması fikridir. Bu süreç ülkenin refahı ve geleceÄŸi bakımından kaçınılmazdır.”

Makedon muhalefet liderinin kamuoyuyla paylaÅŸtığı skandal telefon dinlemeleri sonrasında Makedonya BaÅŸbakanı Nikola Gruevski’ye en yakın isimlerden olan ülkenin İçiÅŸleri Bakanı, Ä°stihbarat Dairesi BaÅŸkanı ve UlaÅŸtırma Bakanı’nın istifa zorlayan sürece de deÄŸinen Kasami ÅŸunları belirtti:

”Ãœlkede yaÅŸanan yolsuzlukların gün yüzüne çıkartılması ve suçluların hak ettikleri cezayı alması bakımından Özel Yetkili Savcılığın baskılara maruz kalmadan görevini yürütmesi gerekmektedir. Ayrıca bu baÄŸlamda CumhurbaÅŸkanı’na vermiÅŸ olduÄŸu skandal mahiyetindeki suçluları affetme kararını ivedilikle geri çekmesi çaÄŸrısında bulunmaktayız. Bu sürecin eksiksiz olarak tamamlanması için ise Özel Yetkili Mahkeme’nin kurulması kaçınılmazdır, zira ülkedeki adalet sistemi ciddi bir siyasi baskıya maruz kalmaktadır.”

Konuşmaların ardından göstericiler olaysız şekilde dağıldı. BESA Siyasi Hareketi Gençlik Kolları üyeleri ise alanı temizleyerek örnek bir davranışa imza attı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.