Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Fikri Işık'tan Tesla açıklaması

Bakan Fikri Işık yerli otomobil ve Tesla karşılaştırması konusunda kendisini eleştirenlere yanıt verdi



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobille ilgili iddialı sözlerine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tesla’dan daha iyi bir yerli otomobil üretileceÄŸini açıklamıştı. Işık kendisini eleÅŸtirenlere sert sözlerle yüklenerek, “Tesla’dan daha güçlü bir iÅŸletim sistemi olacak. Benim anlamadığım nokta ne biliyor musunuz? Ben bunu söyleyince ‘Dalga mı geçiyorsun Tesla’dan güçlü nasıl araba yapacak Türkiye’ diyorlar. Bu kompleks, yani bu aÅŸağılık kompleksi” dedi.

Milli otomobil projesindeki son durum ile ilgili ise Bakan Işık şu bilgileri verdi:

“Bunu özellikle bugün ifade ettim, biz bu projeye 1 buçuk yılı aÅŸkın bir süredir çalışıyoruz. Bu projeye çalışırken bu defa milletimiz bir hayal kırıklığı yaÅŸamasın diye çok ince eleyip sık dokuyoruz. Her ÅŸeyi çok ciddi çalışarak, olgunlaÅŸtırarak açıklamaya gayret ediyoruz.


Yoksa bu konuda biz bir ÅŸey yapıyormuÅŸ olmak için yapıyor durumunda deÄŸiliz. Burada çok dikkatli davranıyoruz. Evet Türkiye bir otomobil yapacak. Bunu yapmak için her türlü birikime de sahiptir. Bugün Tesla’nın bir ÅŸirket olarak sahip olduÄŸu imkanların çok daha fazlasına Türkiye sahiptir.

Çok iddialı bir söz söyledim; ‘Bu araba, Türk otomobili adeta dört tekerlekli yürüyen bir bilgisayardır’ dedim. Özellikle Türkiye’nin savunma sanayinde ciddi bir birikimi var. Bu teknolojileri otomobile aktaracağız. Yani otomobilin yazılımı ile ilgili tüm kontrol sistemini yürütecek sistem. Yani elektronik beynin yazılımı.


Donanım deÄŸil yazılım. Bilgisayar sistemi gibi yani iÅŸte Microsoft gibi bir iÅŸletim sistemi. Bu iÅŸletim sistemi yüzde yüz milli ve yerli ve çok geliÅŸmiÅŸ bir iÅŸletim sistemi. Åžu anda helikopterimizde kullandığımız, F-16’larda kullandığımız bir sistem. Biz bunu otomobile uyarlıyoruz. Biz bunu otomobile uyarladığımız zaman Tesla’dan güçlü bir iÅŸletim sistemi oluyor. Kaldı ki diÄŸer teknolojileri de buna uyarladığımızda bizim aracımız Tesla’dan daha güçlü bir iÅŸletim sistemi olacak.ge Otomotiv DerneÄŸi'nden açıklama


Benim anlamadığım nokta ne biliyor musunuz? Ben bunu söyleyince ‘Dalga mı geçiyorsun Tesla’dan güçlü nasıl araba yapacak Türkiye’ diyorlar. Bu kompleks, yani bu aÅŸağılık kompleksi. Bir ÅŸirketin yaptığını bir ülke niye yapamasın. Türkiye Cumhuriyeti Afrika’da bir muz cumhuriyeti mi? Hiç birikimi, tecrübesi olmayan bir ülke mi Türkiye? Var olan teknolojilerimizi adapte ediyoruz ÅŸimdi."
Ä°HA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.