Sosyal Medya

Güncel

"Vize muafiyeti AP'de görüşülmeyecek"

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz 72 kriterin tamamı yerine getirilmeden Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin AP gündemine alınmayacağını açıkladı. Schulz'la ortak basın toplantısı yapan AB Bakanı Volkan Bozkır ise "Karşılıklı güvene dayalı yaptığımız tüm anlaşmalar tehlikede" dedi.



Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile AB Bakanı Volkan Bozkır ortak basın toplantısı düzenledi. Schulz, Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi önerisinin ardından süreci değerlendirdi. Schulz, 72 kriterin tamamı yerine getirilmeden vize serbestisi konusunun AP'de görüşülmeyeceğini açıkladı.

AP Başkanı Schulz, Bakan Bozkır'la görüşmesinin çok yapıcı ve verimli geçtiğini belirterek, "AB Komisyonunun vize serbestisi için gönderdiği taslağı neden parlamentoya göndermediğimi açıkladım. Bizim açımızdan Türkiye sürecin parlamentoda işletilmesi için gerekli şartları henüz sağlamadı. Bu yüzden gerekli süreç için hazırlık yapılmadı." diye konuştu.

 Åžimdilik soruna bir çözüm bulamadıkların söyleyen Schulz, "AB Komisyonunun gönderdiÄŸi taslak 72 ÅŸarta dayanıyor. Türkiye bu ÅŸartları henüz tamamen yerine getirmiÅŸ deÄŸil. Bu yüzden süreci durdurdum. Türk tarafı için açık bir seçeneÄŸi her zaman bulundurmalıyız. Parlamento ve hükümetin alacağı kararlar olacaktır." ifadelerini kullandı.

AB Bakanı Bozkır, ise AP'nin vize sürecini durdurmasın atfen "Åžu ana kadar iyi niyet ve karşılıklı güvene dayalı olarak siyasi riskler alarak yaptığımız tüm anlaÅŸmalar çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya" yorumunu yaptı. Bozkır, Türkiye'nin terörle mücadelee son 10 ay içerisinde 450 güvenlik mensubunu PKK'lılar tarafından ÅŸehit edildiÄŸini anımsatıp, ÅŸunları söyledi: 

"Terörle mücadele yasasının deÄŸiÅŸmesi kesinlikle mümkün deÄŸil. Aksine biz bu yasayla ilgili birçok deÄŸiÅŸiklik yaptık. Bizim deÄŸiÅŸikliklerimiz Avrupa Komisyonu'nun kararından 3-4 gün önce yapıldı. Vakit darlığı nedeniyle AB standartlarıyla bizim yasamızı kıyaslama ÅŸansımız da olmadı. Maalesef tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Avrupa Konseyi'nden Jagland ile sabah beraberdim. Kendileri Türkiye'deki terörle mücadele yasasıyla ilgili çok olumlu bir rapor verdi. Belki sayın Schulz, Komisyon ve Konsey hep birlikte çalışmalıyız,  o zaman bir çözüm bulabiliriz. Ancak tek sorun Türkiye'de yeni bir hükümet olacak. Vakit daralıyor"

'Sorun yasanın kapsamı'

Gazetecilerden birisi Schulz'a, Türkiye'nin intihar saldırılarına maruz kaldığını ve PKK örgütüyle mücadele ettiÄŸini hatırlatıp, "Avrupa BirliÄŸi, Türkiye'nin durumuyla empati kuramıyor mu?" sorusunu yöneltti. Schulz ise kendisinin Almanya temsilcisi olduÄŸunu belirtip, "Son saldırılardan birinin kurbanları da benim ülkemdendi. Türkiye'nin terörle mücadele hakkı tartışılmaz" yanıtını verdi.  Schulz terörle mücadele yasasının kapsamıyla sorunları olduÄŸunu söylerken, "Bazı önlemlerin ifade özgürlüğüne dokunduÄŸunu görüyoruz. Bu Avrupa Parlamentosu içierisinde çok tartışılan bir durum, bunu saklamanın bir anlamı yok" dedi. 

Kaynak: http://ec.europa.eu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.