Sosyal Medya

Güncel

Ortak hedef Mumbuç-Mare hattı

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Blinken, Türkiye ile ortak hedeflerinin Mumbuç’tan Mare’ye kadar olan bölgeyi IŞİD’e kapatmak olduğunu söyledi. Fırat Nehri’ne kadar sınırın kapatılmasını ‘en büyük başarı’ olarak adlandırdı ve ‘yerel güçlere destek verileceğini’ söyledi.



ABD DışiÅŸleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken, telekonferans yöntemiyle düzenlediÄŸi bilgilendirme toplantısında, çeÅŸitli ülkelerden gazetecilerin sorularını yanıtladı. Blinken’a gelen soruların önemli bir kısmı IŞİD’le mücadele ve Suriye’de süren savaÅŸla ilgiliydi.

 

“Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki 98 kilometrelik alanın IŞİD’den temizlenmesi için planlar yapılıyor. BildiÄŸimiz kadarıyla Türkiye Özgür Suriye Ordusu ile iÅŸbirliÄŸi yapmak istiyor ancak ABD, Suriye Demokratik Güçleri’ne destek oluyor. Bu anlaÅŸmazlığın çözülmesi için süren görüşmeler hangi noktada? Herhangi bir uzlaÅŸma var mı?” sorusuna Blinken ÅŸu yanıtı verdi:

“Türkiye ile ortak hedefimiz, bu hattı kapatmak için birlikte çalışmak. BildiÄŸiniz gibi geçen yıl bu konuda kaydedilen en büyük baÅŸarı, sınırın Fırat Nehri’ne kadar olan yüzde 90’lık bölümünü DAEÅž’in elinden almak oldu. Fakat hâlâ Mumbuç cebi denilen bir açık alan var ve DAEÅž bu alandan yabancı savaşçı geçiÅŸini saÄŸlıyor, Türkiye’ye, Avrupa’ya ve Amerika’ya yönelik saldırılar planlıyor ve gerçekleÅŸtiriyor. Türkiye ve ABD, diÄŸer kilit ortaklarla birlikte, bu alanı kapatmak için yakın çalışma içerisinde. Bunu yapmak için yerel güçleri destekleyeceÄŸiz. Kuzeybatıda, Mare hattı denilen bölgeyi DAEÅž’in elinden geri almak için verilen çabayı görmüşsünüzdür. Bu konuya odaklanmış olduÄŸumuzu ve baÅŸarmak için birlikte çalıştığımızı söyleyebilirim.”

Blinken, Mumbuç’a yönelik operasyonla ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.

PKK’nın Suriye kolu PYD, ABD’nin hava bombardımanı desteÄŸiyle sınırın en doÄŸusundan Fırat Nehri’ne kadar olan bölgenin kontrolünü IŞİD’den almıştı. Ancak PYD’nin Fırat Nehri’nin batısına geçmesine Türkiye itiraz ediyor ve ‘kırmızı çizgisi’ olarak belirtiyor.

Fırat Nehri’nin batısında, sınırın yaklaşık 30 kilometre güneyindeki Mumbuç bölgesi IŞİD’in kontrolünde. Åžehir, IŞİD’in merkezi Rakka’ya giden ikmal yolu üzerinde olduÄŸu için IŞİD’den temizlenmesi planlanıyor. PYD’nin başını çektiÄŸi Suriye Demokratik Güçleri kaynaklarının verdiÄŸi bilgiye göre ABD, bu bölgede IŞİD’e yönelik bir operasyona hazırlanıyor. Ancak bunun için Türkiye’nin itiraz ettiÄŸi SDG ile iÅŸbirliÄŸi yapmayı öngörüyor.

“Türkiye’ye yönelik saldırıları çok ciddiye alıyoruz”

Blinken’a Ocak ayından bugüne kadar 21 kiÅŸinin ölümüne yol açan Kilis’e yönelik IŞİD saldırıları da soruldu. Özellikle bu konuyu bir gün önce Türk DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu ile telefonda görüştüğünü belirten Blinken, ‘Ne yapabileceklerini görmek amacıyla Türkiye ile çalıştıklarını’ söyledi:

“IŞİD’in Suriye’den Türk topraklarına ve Kilis’teki sivillere yönelik düzenlediÄŸi saldırılardan büyük endiÅŸe duyuyoruz. Bu tehditle mücadelesinde Türkiye’ye yardım etmek için ne yapabileceÄŸimizi görmek amacıyla Türkiye ile çok yakın temas ve iÅŸbirliÄŸi içerisindeyiz. Dün meslektaşım Feridun SinirlioÄŸlu ile de bu konuyu telefonda görüştük. Sizi temin ederim, ABD DAEÅž tarafından yaratılan bu tehditle mücadelesinde Türkiye’ye yardım etmek için çalışıyor.

“Hem sınırın diÄŸer yanından gelen hem içeriden yapılan, Ä°stanbul, Ankara ve diÄŸer yerlerdeki terör saldırılarında Türk sivillerin ölmesinden derin endiÅŸe duyuyoruz. NATO müttefikimiz Türkiye’nin bu sorunla baÅŸa çıkması için yakın iÅŸbirliÄŸi içindeyiz ve bunu çok ciddiye alıyoruz.”

‘BirleÅŸik Suriye için çalışıyoruz’

Bir Kürt devleti ya da yapılanmasına ABD’nin yaklaşımıyla ilgili olarak da, Washington’un daha önce birkaç kez dile getirdiÄŸi söylemi tekrarladı:

“Ãœlkeyi bir arada tutacak, kurumları iÅŸleyen, seküler ve tüm grupların orantılı söz sahibi olacağı bir hükümete sahip, birleÅŸik bir Suriye için çalışıyoruz. Ãœlkedeki durumu daha da karıştıracak durumlar, çok büyük sorunların çözülmesi yerine devam etmesine yol açar. Hedefimiz Suriye’yi bir bütün olarak korumak ve siyasi geçiÅŸ sürecini saÄŸlamak.”

22-23 Mart tarihlerinde Ankara’ya bir ziyaret gerçekleÅŸtiren Blinken, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve Bakanlık MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu ile görüşmüştü. CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, PYD konusunun Blinken’ın ziyaretinde ele alındığını söylemiÅŸti.

Washington ile PYD gerginliÄŸi

Türkiye ile ABD ilişkileri, ABD'nin Suriye sahasında PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye verdiği destekten dolayı bir süredir gergin.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi "terör örgütü" olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de "terör örgütü" olarak görmediÄŸini ilân etmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.