Sosyal Medya

Güncel

Anayasa'da deÄŸiÅŸmesi istenen maddeler

AK Parti, 4 - 5 maddelik anayasa değişikliği ile partili cumhurbaşkanlığının gündeme getirileceğini açıkladı, şimdi bunun üzerinde çalışılıyor. AK Parti hukukçularının hangi maddeler üzerinde yoğunlaştığını araştırdık.



AK Parti birinci önceliÄŸinin Yeni Anayasa ve BaÅŸkanlık Sistemi olduÄŸunu açıklamış olmasına karşın, partide yönetim deÄŸiÅŸikliÄŸinin hemen akabinde 'partili cumhurbaÅŸkanı' formülünü gündeme getirmeye hazırlanıyor. Konuya iliÅŸkin açıklamayı AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Nurettin Canikli yaptı. Canikli, 4 - 5 maddelik bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin yeni hükümetin kurulmasından sonra en geç Haziran ayı ortasında Meclis'e geleceÄŸini söyledi. Ancak Al Jazeera'nın edindiÄŸi bilgilere göre partide henüz bu konu ile ilgili somut metin yok. Konu üzerinde çalışmalar baÅŸlatıldı. Bir baÅŸka ifade ile, konu kamuoyunda tartışmaya açıldı, içeriÄŸi doldurulacak.

Değişikliğin kapsamı

Parti kurmayları, öncelikle Anayasa’nın CumhurbaÅŸkanı nitelikleri ve tarafsızlığı baÅŸlıklı 101.maddesinde deÄŸiÅŸiklik yapılacağını söyledi. Maddenin son cümlesindeki "CumhurbaÅŸkanı seçilenin, varsa partisi ile iliÅŸiÄŸi kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliÄŸi sona erer." ifadesinin deÄŸiÅŸtirileceÄŸi belirtildi.

Bunun dışında hangi maddelerin metinde yer alacağı konusunda farklı görüşler var. Ortak görüş ise, CumhurbaÅŸkanı ile BaÅŸbakan arasındaki “yetki paylaşımı”na iliÅŸkin maddelerde deÄŸiÅŸiklikler ya da kaydırmalar yapılabileceÄŸi yönünde. Böylece kağıt üzerinde açık ve anlaşılır olarak görülen ancak AK Parti kurmaylarının ifadesiyle 'uygulamada yetki karmaÅŸasına neden olan' tablo ortadan kaldırılmış olacak.

Bu kapsamda Anayasa'nın Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenleyen 104, sorumluluk ve sorumsuzluk halini düzenleyen 105, Bakanlar Kurulu'nun kuruluşuna ilişkin 109., Başbakan'ın görev ve siyasi sorumluluğuna ilişkin 112. ile Başkomutanlık ve Genel Kurmay Başkanlığına ilişkin 117.maddelerinde değişikliklerin olabileceği belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.