Sosyal Medya

Dünya

Ukrayna Meclisi'nden Kırım soykırımını tanıma çağrısı

Ukrayna milletvekilleri, 1944 Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınması için dünya liderleri ve uluslararası topluma çağrı yaptı



Ukrayna meclisi, uluslararası toplumdan, 1944’te yaÅŸanan Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanımasını ve Rusya'nın iÅŸgal ettiÄŸi Kırım’da Tatar halkına baskısını kınanmasını istedi.

Karar, meclisi'te 240 milletvekilinin "Evet" oyu ile kabul edildi.

Kararda, BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, NATO Parlamenter Asamblesi, Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı Parlamenterler Asamblesi, dünya liderleri ve uluslararası toplum üyelerine, 1944’te sürgünle soykırıma uÄŸrayan Kırım Tatar halkının anılması, Kırım Tatar halkının hak ve özgürlüklerini bugün ihlal eden Rusya Federasyonu’nun kınanması çaÄŸrısı yapıldı.

Uluslararası toplumdan sürgünün soykırım olarak tanınması istenen kararda, "GeniÅŸ ölçüde ve sistemli ÅŸekilde hak ve özgürlüklerin ihlal edildiÄŸi Kırım’da, uluslararası toplumun sorumluların adalete teslim edilmesine katkıda bulunmasını istiyoruz." ifadesi kullanıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi BaÅŸkanı Refat Çubarov, karar ile ilgili olarak Parlamento'da yaptığı konuÅŸmada, “Kırım Tatarlarına karşı sistemli baskı, Rus mahkemesinin hukuka aykırı kasıtlı kararı (Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanması) dünyada büyük yankı uyandırdı. Ä°ÅŸgalcilerin bu kararını kınayan ülkelere müteÅŸekkiriz.” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.