Sosyal Medya

Dünya

AB ile Türkiye arasında vize restleşmesi

Avrupa Parlamentosu'ndan yapılan açıklamalarda vize muafiyeti için terörle mücadele kanunundaki değişikler şart olarak sürekli gündeme getirilirken, Haziran'da sürecin bitmeyeceğine de vurgu yapılıyor. Türkiye ise terörle mücadele kanununda yapılması istenen değişikliği reddediyor. AP Başkanı Schulz, Temmuz ayına kadar vize serbestisi kararının olmayabileceğini açıkladı



AB Komisyonu’nun Türkiye’ye Schengen ülkelerinde vize muafiyeti saÄŸlanması yönündeki tavsiye kararının ardından baÅŸlayan süreçte gecikme yaÅŸanması ihtimali bu kez de AP Dış iliÅŸkiler Komisyonu BaÅŸkanı Elmar Brok tarafından dile getirildi. Brok, haziran ayı için hedeflenen vize muafiyetinin ekime kalabileceÄŸini söyledi.

DW Türkçe Servisi’nin aktardığına göre, AB Komisyonu’nun Türk vatandaÅŸlarına Schengen Bölgesi’ne seyahatlerde vize muafiyeti tanınmasını tavsiye eden kararının ardından gözler, vize muafiyetinin yürürlüğe girebilmesi için kararı onaylaması gereken Avrupa Parlamentosu ve AB üyesi ülkelere çevrildi.

Ancak, Türkiye’nin vize muafiyeti için gereken 72 kriterden beÅŸini henüz yerine getirmediÄŸine dikkat çeken AP üyeleri, vize muafiyeti konusunda temkinli açıklamalar yapıyor. AP Dış iliÅŸkiler Komisyonu BaÅŸkanı ve Alman Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi üyesi Elmar Brok, haziranda vize muafiyetinin yürürlüğe girmesinin ÅŸimdiden imkansız hale geldiÄŸini belirterek, ekim ayında uzlaÅŸmaya varılmasını umduÄŸunu söyledi.

ZDF’ye konuÅŸan Brok, vize muafiyeti konusunda yaÅŸanan uzlaÅŸmazlığın AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaÅŸmasına etki etmesini beklemediÄŸini de ifade ederek, “UzlaÅŸamayacağımızı düşünmüyorum” dedi.

SCHULZ: VÄ°ZE MUAFÄ°YETÄ° KARARININ TEMMUZA KADAR BAÄžLANMASI ZOR”

Vize muafiyeti konusunda gecikme yaÅŸanabileceÄŸini düşünen isimlerden biri de AP BaÅŸkanı Martin Schulz. Alman Deutschlandfunk radyosundaki mülakatında Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiÄŸini belirten Schulz, terörle mücadele ve veri güvenliÄŸi yasalarındaki deÄŸiÅŸikliklerin de bu kriterler arasında bulunduÄŸunu belirtti.

Türkiye’nin 72 kriterin tümünün yerine getirilmemesi halinde AP’nin vize muafiyeti konusunu gündemine almayacağını söyleyen Schulz, temmuz ayına kadar vize muafiyeti konusunun bir karara baÄŸlanmasının zor olduÄŸunu ifade etti.

AB Komisyonu, tavsiye kararını açıklarken Türkiye'nin yerine getirmesi gereken beÅŸ kriter daha olduÄŸuna dikkat çekmiÅŸti. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, özellikle ‘Terörle Mücadele Yasası’nın deÄŸiÅŸtirilmesi yönündeki talepleri reddederek, AB'ye yönelik olarak “Siz yolunuza, biz yolumuza” demiÅŸti.

BAKAN BOZKIR: TERÖR TANIMI DEĞİŞTİRİLEMEZ

Avrupa BirliÄŸi (AB) Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Volkan Bozkır, "Türkiye’de terörle mücadele kanununda bir deÄŸiÅŸikliÄŸi kabul etmek mümkün deÄŸildir. 450 ÅŸehit verdiÄŸimiz, terörle mücadele operasyonlarının yapıldığı, canlı bombaların insanların canına kıydığı bir ortamda terörle mücadele kanununun Türkiye’de ele alınması mümkün deÄŸildir." dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi'nde temaslarda bulunmak üzere Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan Bakan Bozkır, NTV televizyonuna Türk vatandaÅŸlarına AB ülkelerinde vize serbestisi ve terörle mücadele konularına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

AB'nin vize serbestisi konusunda terörle mücadele kanununda deÄŸiÅŸiklik talep etmesine iliÅŸkin soruyu cevaplayan Bakan Bozkır, "Türkiye’de terörle mücadele kanununda bir deÄŸiÅŸikliÄŸi kabul etmek mümkün deÄŸildir. 450 ÅŸehit verdiÄŸimiz, terörle mücadele operasyonlarının yapıldığı, canlı bombaların insanların canına kıydığı bir ortamda terörle mücadele kanununun Türkiye’de ele alınması mümkün deÄŸildir. Bunu eÄŸer bizim ele alamayacağımızı düşünerek koydularsa o zaman iyi niyetten bahsetmek mümkün deÄŸildir. Ama bugünkü temaslarımda bunu tam anlamaya çalışacağım." diye konuÅŸtu.

Bozkır, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin (AÄ°HS) basın hürriyeti ile ilgili maddesinin ikinci fıkrasında ülkelerin toprak bütünlüğünü, kamu güvenliÄŸini tehdit altında hissetmesi halinde çeÅŸitli önlemler alabileceÄŸini, cezalandırmaya dahi gidebileceÄŸini ifade eden bir hüküm olduÄŸunu hatırlattı.

Bakan Bozkır, AÄ°HS’deki konuyla ilgili hüküm varken dahi Türkiye'nin Fransa, Ä°ngiltere’nin yaptığı gibi, AÄ°HS’yi askıya almadığını belirterek, "Biz kendimizi AÄ°HS’ye baÄŸlı hissettiÄŸimiz için bütün bu kadar ÅŸehit verdiÄŸimiz, terörle mücadele yürüttüğümüz ortamda dahi bunu askıya almadık." ifadelerini kullandı.

AP'nin yapısı itibariyle çok renkli akımlar ortaya çıkabildiÄŸine iÅŸaret eden Bozkır, "ÇeÅŸitli yönlere gidebilecek deÄŸerlendirmeler ve sonunda kararlar ortaya çıkabiliyor. Parlamentonun doÄŸru resme bakması önemli. Åžayet normal bir parlamento prosedürü gibi buna bakıp Türkiye ile AB iliÅŸkilerinin çok önemli bir noktasında buna rutin bir kararla cevap verirse hem katedilen mesafe heba edilmiÅŸ olur hem de önümüzdeki dönem için hem de menfi bir adımla karşı karşıya kalmış oluruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AP’nin vize serbestisi konusunda blokaj yaptığına iliÅŸkin tartışmaları deÄŸerlendiren Bozkır, "Komisyon kararının yayınlandığı gün, AP maalesef olumlu bir tutum ve tablo göstermedi. Bütün bu karar mekanizmalarının içinde yer alan Schulz dahil, bütün parlamento grupları adeta komisyon kararını ÅŸarta baÄŸlayan ve bu ÅŸartlar yerine getirilirse parlamentoda görüşebileceklerini beyan ettiler. Oysa ki bu bir matematik denklem deÄŸil. Evden giderken hazırladığınız alışveriÅŸ listesi gibi bir durum yok. Bu bir siyasi karardır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin terörle mücadelede Avrupa standartlarına ulaştığını vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

"Öyle bir konu son anda ortaya çıktı ki terörle mücadele kanunundaki deÄŸiÅŸiklikler, aslında çok yanlış bir perspektiften bakılarak yürüyor. Gerçekten Türkiye bu konuda önemli bir mesafe katetti. Dördüncü reform paketinde yakın ve açık tehlike kavramının kanunlarımıza girmesi, son çıkarılan kolluk gözetim kanununda kurulan komisyonla yeni bir adım atılması, Türkiye’nin terörle mücadele kanunu aslında Avrupa standartlarındadır."

Terörle mücadelenin vizenin kaldırılmasıyla iliÅŸkisinin olmadığına dikkati çeken Bozkır, "Terörle mücadele vizenin kaldırılmasının bir unsuru deÄŸildir. 23. Fasıl açılır. O konu çerçevesinde geliÅŸme kaydedilir ve orda ele alınacak bir konu. EÄŸer terörle mücadeleyi vizenin kaldırılmasının içine dahil etmek çabası olursa o zaman içinden çıkamayız. Türkiye’nin terörle mücadele yasasında, Ä°ngiltere’den de Fransa’dan da çok daha iyi ifadeler içeren kanunlar bulunmaktadır." diye konuÅŸtu.

Bakan Bozkır, vizenin kaldırılmasına iliÅŸkin olumsuz geliÅŸmeler olduÄŸu takdirde durumun tekrar deÄŸerlendirileceÄŸini belirterek, "Vize konusunda haklı nedenlere dayanmayan ÅŸekilde ilerlemeler kaydedilemezse, o zaman bütün bu anlaÅŸmanın 5 unsuru gözden geçirilecek. Geri kabul anlaÅŸmasının yürürlüğe girmesinden, fasılların açılmasına, Türkiye’ye gönderilmesi gereken 3 milyar avronun henüz gelmemiÅŸ olmasına kadar bütün tablo gözden geçirilecektir. GeliÅŸ nedenim bütün bu unsurları belki son kez bir konuÅŸmak ve yapılacak olan bir yanlışlığı önlemek." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.