Sosyal Medya

Dünya

Kuzey Afrika halkları IŞİD'in arkasında ABD'yi görüyor

Kuzey Afrika'd ayaşayanların yarısı, IŞİD fikirlerinin yayılmasının arkasında Batı ülkelerini, IŞİD'in arkasında ise ABD'nin olduğuna inanıyor...



Kuzey Afrika ülkelerinde yaşayan insanların yarısı, IŞİD fikirlerinin yayılmasının sebebinin Batı ülkeleri, IŞİD''in arkasında duran gücün de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğuna inanıyor.

Sigma Conseil'in Araştırma Merkezi'nin düzenlediği basın toplantısında konuşan merkezin Tunus sorumlusu Hasan Zarkuni, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'tan oluşan Kuzey Afrika'daki insanların dinle ilişkileri hakkında yapılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı.

Kuzey Afrika'da yaşayan halkların tamamında dinin köklü bir yere sahip olduğunun ve İslam unsurunun ulusal kimliklerinin önünde yer aldığının ortaya çıktığını belirten Zarkuni, şöyle devam etti:

"Tüm ülkelerde dini kimliÄŸin ulusal kimliÄŸin önünde yer aldığı tespit edilirken Tunus'ta bunun diÄŸer ülkelere göre daha düşük oranda olduÄŸu görüldü. Kuzey Afrika'da yaÅŸayan insanların yüzde 50'lik kesiminin IŞİD fikirlerinin yaygınlaÅŸmasındaki nedenin Batı ülkeleri, IŞİD'in arkasındaki gücün ise ABD olduÄŸuna inandıkları anlaşıldı."

5 ülkeden 18 yaşını geçmiş bin kişiyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade eden Zarkuni, bölgede dinin kültürel ya da felsefi bir anlayış olarak algılanmadığını, insanların dini vecibeleri bir sorumluluk olarak yerine getirdiklerini söyledi.

Araştırmadan çıkan sonuçlardan birinin de geleneksel din anlayışının önemini ortaya çıkardığına işaret eden Zarkuni "Geleneksel değerlere bağlı olan toplumlar dışarıdan gelen felsefi düşüncelere karşı daha güçlü bir savunma mekanizmasına sahip." dedi.

IŞİD' algısına ilişkin rakamlar sunan Zarkuni, Tunusluların yüzde 52,8'inin, Libyalıların yüzde 49,4'ünün, Mısırlıların yüzde 59,1'inin, Cezayirlilerin yüzde 48,1'inin ve Faslıların yüzde 37,5'inin IŞİD''in arkasındaki gücün ABD olduğuna inandığını söyledi.

Araştırmanın, Alman La Konrad-Adenauer-Stiftung Kurumu, Sigma Conseil Kamuoyu Şirketi ile Arap Din ve Özgürlükler Gözlem Merkezi'nin ortak çalışmasıyla 2015'te gerçekleştirildiği kaydedildi.

MÜSLÜMANLAR IŞİD HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Müslüman ülkelerde IŞİD’le ilgili yapılan anketlerin çok büyük bölümünde, insanların çoÄŸunun IŞİD’le ilgili olumsuz görüşlere sahip olduÄŸu gözlemlendi. Ãœrdün’deki anketlerde bu oran yüzde 94’a çıkarken, Lübnan’da bu oranın yüzde 99’lara çıkabildiÄŸi görüldü.

Yapılan anketlerde IŞİD’le ilgili çok az olumlu görüşler gözlemlenirken, Pakistan gibi ülkelerde ankete katılanların yüzde 66’sı IŞİD hakkında herhangi bir fikir sunmadı.Müslüman ülkelerde IŞİD’le ilgili en olumlu görüş beyan eden ülke yüzde 20 oranla Nijerya oldu. Nijerya anketinde dikkat çeken noktaysa, ankete katılan Hristiyanların yüzde 7’sinin IŞİD’e olumlu baktığı gerçeÄŸiydi. Öte yandan Nijerya’da son yıllarda Boko Haram güçlendiÄŸi ve bu örgütün IŞİD’e baÄŸlılık yemini etmesi söz konusu olmuÅŸtu. Sivillere karşı Ä°slam adına yapılan intihar saldırılarını, Endonezyalıların yüzde 92'si ve Iraklıların yüzde 91'i hiç haklı bulmuyor.

ABD’de 2011 yılında yapılan aynı ankette bu oran yüzde 86 olarak tespit edilmiÅŸti. Genel olarak intihar saldırılarıyla ilgili elde edilen oran, yüzde 7 nadiren haklı ve yüzde 1 ise ‘haklı’ olarak tespit edildi. Yapılan anketlerde bazı Müslüman ülkelerde yapılan ÅŸiddet eylemleri haklı görülebiliyor. Bu ülkelerden bazıları: yüzde 40 oranla Filistin, yüzde 39 Afganistan, yüzde 29 Mısır...

Müslümanlarla ilgili ‘aşırıcılığın yükselmesi’ ile ilgili bazı Müslüman ülkelerde de endiÅŸelerin olduÄŸu görüldü. Bu oran mesela Nijerya’da yüzde 68 oranındayken, Lübnan’da yüzde 67 oranında olduÄŸu tespit edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.