Sosyal Medya

Coğrafyamız

El Nusra'nın El Kaide'den ayrılması ne ifade ediyor?

Daily Telegraph, Nusra'nın El Kaide'den ayrılmasını Suriye'de bağımsızlık ilanı olarak yorumlarken Robert Fisk, Batının desteği için atılmış bir adım olarak değerlendirdi



El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri’nin, aylar sonra ortaya çıkarak Suriye’de kendilerine baÄŸlı olarak faaliyet yürüten ve IŞİD’den sonra en büyük silahlı muhalif grup olarak bilinen Nusra Cephesi’nin El Kaide’den ayrılacağına yönelik iddiaları deÄŸerlendirdiÄŸi ses kaydının yankıları devam ediyor.

Nusra Cephesi’nin ayrılması durumunda ‘küçük düşürülmeyi ve aÅŸağılayıcı anlaÅŸmaları kabul etmek zorunda kalacağını’ savunan Zevahiri, Mısır’da Müslüman KardeÅŸler’in demokrasi yolunu seçtikten sonra darbeyle devrildiÄŸini” söylemiÅŸti.

THE DAILY TELEGRAPH: SURÄ°YE’DE YENÄ° DEVLET

The Daily Telegraph gazetesinde yer alan bir habere göre El Kaide, Suriye'deki kolu Nusra aracılığıyla IŞİD'e rakip olarak ülkenin batısında bir devlet kuracak. Zevahiri’nin açıklaması da buna iÅŸaret ediyor.

Gazetenin haberine göre Usame bin Ladin'den sonra El Kaide'nin başına geçen Eymen el Zevahiri açıklamalarıyla Nusra Cephesi'nin El Kaide'nin ilk egemen devletini kurması planına destek çıktı. Haberde "EÄŸer bu plan gerçekleÅŸirse, IŞİD’in yanında bağımsızlığını ilan eden ikinci bir grup olacak” deniliyor.

Daily Telegraph'ın haberine göre Zevahiri'nin, internette yayınlanan konuşmasından sonra, kaos ortamından faydalanmaları için Suriye'nin kuzeybatısına üst düzey yardımcılarını gönderdiği haberleri geldi.

Haberde ayrıca ABD ve batılı müttefiklerinin Nusra’nın Suriye'de bir kısım topraÄŸa sahip olmasının, Usame bin Ladin'in Afganistan'da yaptığı gibi Batı'ya karşı savaşında Suriye'yi üs olarak kullanacağından endiÅŸe ettiÄŸi ifade edildi.

ROBERT FISK: NUSRA, EL KAÄ°DE’DEN AYRILARAK ABD’NÄ°N DESTEĞİNÄ° ALACAK

Independent yazarı Robert Fisk ise Nusra'nın El Kaide'den ayrılmasını ABD ve Batılı müttefiklerinin kara listesinden çıkmak için bir adım olarak değerlendirdi.

Fisk son yazısında Nusra Cephesi'nin El kaide'den ayrılma talebini ve Zevahiri'nin konuyla ilgili ses kaydını değerlendirdi. Robert Fisk, Nusra'nın bu kararıyla Batı'ya ılımlı bir güç olarak takdim edileceğini ve onun desteğini alacağını savundu.

Robert Fisk eski yazılarında da ABD'nin Nusra Cephesi'ni desteklediğini iddia etmiş ve Nusra'nın IŞİD karşıtlığı üzerinden ABD'nin desteğini alacağını öne sürmüştü. Fisk bunun bir komplo teorisi değil, istihbarat raporlarına dayanan bir gerçek olduğunu savunuyor.

Fisk, son yazısında Nusra'nın Katar ile ilişkisi olduğunu da savunuyor. Daha önceki bir yazısında da Katar Dışişleri Bakanı Halid el Attiyah'ın Le Monde ile yaptığı röportajda "IŞİD dışında tüm gruplar Esad'ı devirmek için savaşıyorlar. Ilımlılar Nusra Cephesi'ne 'sizinle çalışmayız' diyemez" dediğini belirtirken, bunun El Nusra'nın ılımlı gruplar ile aynı tarafta olduğuna işaret ettiğini savunmuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.