Dünya
Nizami'nin vasiyeti: Batılın tuzaklarına ilimle cevap verin
Bangladeş'te idam edilen Nizami'nin vasiyeti yayınlanırken idama her yerden tepkiler büyüyor
BangladeÅŸ'te hükümet tarafından kurulan savaÅŸ suçları mahkemesinde yargılanan muhalefetteki Cemaat-i Ä°slami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami’nin idamına dünyanın her yerinden tepkiler yaÄŸarken Nizami’nin idamından önce yazdığı vasiyet yayınlandı.
Milli Gazete’nin yayınladığı vasiyette ''Her zaman batılın, zulmün ve haksızlığın karşısında ilmi mücadeleye devam edeceksiniz'' çaÄŸrısında bulunan Nizami, ''Bir mümin asla Allah'tan ümidini kesmez. Hayatınızın sonuna kadar Allah yolunda bir gaye ile görevinizi sürdüreceksiniz. Batılın tüm tuzaklarına ilim yoluyla cevap vereceksiniz. Kadınlarımızın yetiÅŸtirilmesine ve ahlâk yoluna önem vereceksiniz” dedi.
Nizami, vasiyetine şöyle devam etti: “Cemaat-i Ä°slami'de asla bir lider problemi yaÅŸanmayacaktır. Durum ne kadar kötü olursa, o kadar iyi ve kaliteli liderler yetiÅŸecektir. Ben yaÅŸlandım. Rabbim her an canımı alabilir. Ben ÅŸehit olarak Allah'ın huzuruna gitmek istiyorum. Benim ÅŸehadetim ile beraber deÄŸiÅŸim baÅŸlayacaktır. Halkım ve dünya Müslümanlarından dua istiyorum. EÄŸer dünyada bir daha görüşemezsek, cennette görüşeceÄŸimizi ümit ediyorum inÅŸallah''
GÖRMEZ: ÜZÜNTÜ VERİCİ
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Bangladeş'te hükümet tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanan, muhalefetteki Cemaat-i İslami partisinin lideri Matiur Rahman Nizami'nin idamını büyük üzüntüyle karşıladıklarını, dünyanın hiçbir yerinden ses çıkmamasının da üzüntü verici olduğunu belirtti.
Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığında Tanzanya Başmüftüsü Şeyh Ebubekir Zübeyir Mbwana ve Tanzanya'dan gelen İslam alimlerini kabul ettikten sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.
Nizami'nin idamına ilişkin soru üzerine Görmez, Bangladeş'teki sağduyulu bazı sivil toplum örgütlerinin kendilerini ziyaret ederek idamların önlenmesi için Türkiye'den aracılık yapmalarını istediklerini anlattı. "Pek çok teşebbüs hakkında bilgim var. Maalesef bu idamlar önlenemedi" diyen Görmez, Türkiye'nin bu konuda elinden geleni yaptığını vurguladı.
Görmez, şunları kaydetti:
"Bir toplumun mevcut gençlerini baskı altında tutmak için yaşlı insanları bu şekilde haksız yere idam etmek, bugünün dünyasına yakışan bir şey değildir. Bize yakışmayan bir husus da başka dünyalarda bir din adamının ayağına diken battığında ayağa kalkan dünyanın, bu idamlar karşısında sessizliğidir. Herkes biliyor ki bu idamların hukukla ilgisi yok, tamamen siyasi idamlar, toplumu baskı altında tutmak için başvurulan yanlış yöntemler. Buna rağmen çağdaş dünyanın hiçbir yerinden ses çıkmamış olması da gerçekten üzüntü verici. Bizim de büyük bir üzüntü ile karşıladığımızı ifade etmek istiyorum."
BM: BANGLADEÅž Ä°DAMI KALDIRMALI
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Bangladeş hükümetine idam cezasını bir an önce kaldırma çağrısında bulundu.
OHCHR sözcülerinden Cecile Pouilly, Bangladeş'te hükümet tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanan muhalefetteki Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesiyle ilgili AA muhabirine açıklama yaptı.
Nizami'nin yargılanma sürecinde hukuki yardıma erişim eksikliği gibi sorunların OHCHR ve diğer BM insan hakları uzmanlarınca gündeme getirildiğini hatırlatan Pouilly, yargılama sürecinin, Bangladeş'in de taraf olduğu Kişisel ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nde belirtilen uluslararası standartlara uyması gerektiğinin altını çizdi.
En ciddi uluslararası suçlar da dahil her koşulda idam cezasına karşı olduklarını ifade eden Pouilly, "Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesinden üzüntü duyduk. Bangladeş hükümetine bir an önce idam cezasını kaldırması çağrımızı yineliyoruz." dedi.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ
Uluslararası Af Örgütü'nün sitesinde yapılan açıklamada, Nizami'nin idamının, Bangladeşli yetkililerin acınacak bir hamlesi olduğu ve savaş suçlarının kurbanları için adaleti tesis etmeyeceği belirtildi.
Örgütün Güney Asya yöneticisi Champa Patel, konuyla ilgili olarak "Bangladeşli yetkililerin Motiur Rahman Nizami'yi idam etmesinden dehşete düştük. 1971 Bağımsızlık Savaşı'nın korkunç olaylarının kurbanları adaleti hak ediyor ancak başka bir can almak çözüm değil" yorumunu yaptı.
Patel, idam cezasının daima insan hakları ihlali olduğunu, idamın, kusurlu bir yargılama sürecinin ardından gelmesinin çok daha rahatsız edici olduğunu ifade ederek Bangladeşli yetkililere, bu geri dönüşü bulunmayan ve zalimce cezaya sırtını dönerek dünyanın büyük bölümüyle hareket etme çağrısı yaptı.
Champa Patel, idam kararının, Bangladeş'te siyasi açıdan hassas bir dönemde verildiğini hatırlatarak tüm taraflardan ülke çapında sükunetin üstün gelmesini temin etmelerini istedi. Patel, "Güvenlik güçleri, barışçıl gösteri hakkına saygı duyulmasını sağlamalı, tüm taraflardaki siyasi liderler de destekçilerine insan hakları ihlallerinden kaçınmaları çağrısında bulunmalıdır" ifadesini kullandı.
KUZEY AMERÄ°KA Ä°SLAM CAMÄ°ASI
Kuzey Amerika İslam Camiası'nın (ICNA) açıklamasında da Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesi sert bir dille kınandı ve "Bu, Şeyh Hasina hükümetinin siyasi muhaliflerine süregelen zulmün bir parçası, hukukun öldürüldüğü bir diğer utanç verici eylemdir" ifadesine yer verildi.
İsviçreli akademisyen ve düşünür Tarık Ramazan da "Bangladeş'in yozlaşmış hükümetinin, ülkenin 1971'de Pakistan'dan kanlı bağımsızlık mücadelesi sırasında sözde insanlığa karşı suç işlemekten Cemaat-i İslami partisinin lideri 73 yaşındaki Motiur Rahman Nizami'yi astığını" belirtti.
Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in kurucularından Hasan El Benna'nın torunu olan Ramazan, konuyla ilgili paylaşımında, "Dünya, yozlaşmış Mısır rejiminin muhalifleri katletmesinde ve işkence etmesinde olduğu gibi buna da sessiz kalıyor. Yine yeniden aynı hikaye. Dürüst olalım, bu utanç verici sessizlik, mevcut radikalleşmeyi beslemenin en iyi yolu" yorumunu yaptı.
Ramazan, siyasi aktivistlere yönelik baskıların kınanması konusunda ikiyüzlü davranıldığında, insan hakları ve demokrasi konusunda ciddiyetin sorgulanacağına işaret ederek insanların eşit ve şeffaf yargılanmayı hak ettiğini söyledi. Tarık Ramazan, "Bangladeş, Mısır, Suriye. Tüm diktatörleri ve yozlaşmış liderleri kınamalıyız. Dini ve görüşleri ne olursa olsun tüm mazlumlar için dua etmeliyiz" ifadesini kullandı.
Bangladeş'te hükümet tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanan muhalefetteki Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami dün akşam idam edilmişti.
Geçen perşembe Yüksek Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onamıştı. Dört yargıçtan oluşan mahkeme heyetine başkanlık eden Surendra Kumar Sinha, mevcut hükümet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Nizami'nin kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıklamıştı. Kararla, eski İçişleri Bakanı Nizami hakkındaki iç hukuk yolları tükenmişti.
Henüz yorum yapılmamış.