Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu: Kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz

CHP lideri Kılıçdaroğlu, başkanlık sisteminin tek bir kişi üzerine kurulu olacağını söyledi, "Böyle bir sistemi bu ülkede kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz" dedi.



KılıçdaroÄŸlu, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi'nin 72. Genel Kurulu'nda konuÅŸtu. 

KılıçdaroÄŸlu, konuÅŸmasında baÅŸkanlık sistemini eleÅŸtirdi, tek adam eleÅŸtirisi yaptı ve  "Böyle bir sistemi bu ülkede kan dökmeden gerçekleÅŸtiremezsiniz" dedi. 

CHP liderinin ifadeleri ÅŸu ÅŸekilde:

"Nasıl bir başkanlık sistemi? Bir kişi konuşacak Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak hâkim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Bir kişi konuşacak, istediği adam hapse girecek. Neymiş? Böyle başkanlık sistemi. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net..."

'Bir sabah Davutoğlu'nu saraya çağırdılar...'

Kılıçdaroğlu, görevi bırakacağını açıklayan Başbakan Davutoğlu'nun TOBB Genel Kurulu'na katılamadığını söyledi, 'demokrasi' eleştirisi yaptı:

"Düşünün, TOBB gibi Türkiye'nin gözü yüreÄŸi olan, bütün dünyanın ilgiyle izlediÄŸi bir genel kurula, Türkiye Cumhuriyeti'nin BaÅŸbakan'ı katılamıyor. Neden katılamıyor, kim engel oluyor? Bu sorunun yanıtını bulmadan, demokrasi sözcüğünün d'sini bile aÄŸzımıza alamayız. Son iki seçimde Sayın DavutoÄŸlu bir baÅŸarı elde etti. Bir seçimde yüzde 40, öbür seçimde yüzde 49 oy aldı. MeÅŸru bir hükümetti. Geldi, baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturdu. Neye göre? Yasalara göre, teamüllere göre, geleneklere göre... Bir sabah kendisini saraya çağırdılar, 'görevi bıracaksın.' Neye göre bırakacaksın? 23 milyon 600 bin kiÅŸinin oyunu almış bir siyasi partinin genel baÅŸkanına bir kiÅŸi çıkıp diyor ki 'görevi bıracaksın.' Onun yanıtı; 'emredersiniz öğleden sonra bırakıyorum.' Bu demokrasi mi? Hani milli irade nerede? 'Sabah milli irade, akÅŸam milli irade, gece milli irade.' 23 milyon 600 kiÅŸinin oyunu çöpe atmaya kimin hakkı, kimin yetkisi var? Bu sorunun cevabını hep beraber sorgulamak zorundayız."

Türkiye'nin 2002'de tek temel sorununun ekonomi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 14 yıl sonraya bakıldığında ise bugün 5 temel sorun alanı bulunduğunu söyledi, bunları ekonomi, demokrasi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış olarak sıraladı.

Kaynak: AA, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.