Sosyal Medya

Dünya

İsrail'den normalleşme için 'Hamas' şartı!

İsrail'in Türkiye'deki en üst düzey diplomatı, İstanbul Konsolosu Cohen, normalleşme görüşmelerinde sona yaklaşıldığını belirtirken, tazminat ve Gazze'ye yardımlara karşılık Türkiye'nin Hamas'la ilişkisini gözden geçirmesi gerektiğini savundu



İsrail'in Türkiye'deki en üst düzey temsilcisi, İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen Türkiye ile İsrail arasında nihai anlaşmaya varılması için bir veya iki tur görüşme daha yapılacağını belirtirken bunun için Türkiye'de 22 Mayıs'tan sonra yeni hükümetin kurulmasının bekleneceğini söyledi.

Hürriyet'ten Verda Özer'e konuşan İsrailli diplomat iki ülke arasında normalleşme sürecinde bir belge/anlaşma imzalanacağını belirtirken Mavi Marmara şehitlerine tazminat ödeneceğini, Gazze'ye yardımlar konusunda ise kolaylık sağlanacağını kaydetti. Cohen, Gazze ablukası ile ilgili bir şey söylemezken tazminat ve yardımlara karşılık Türkiye'nin Hamas'la ilişkisini gözden geçirmesi gerektiğini savundu.

Shai Cohen, Gazze'yi hamas'ın kontrol ettiÄŸini hatırlatarak bu örgütün 'terörist' olduÄŸunu iddia etti. Cohen, "Biz Türk yetkililere 'Bunları Hamas ile el sıkışarak yapamazsınız, Hamas bir terör örgütü. Bizin en kötü düşmanımız. Onunla iliÅŸkilerinizi gözden geçirmeniz gerek' diyoruz. Türkiye bir terör örgütüyle çalışarak Gazze’ye yardım etme isteÄŸini yerine getiremez, Buna bir çözüm bulmalıyız." ifadelerini kullandı.

İsrailli konsolos "Gazze'nin yeniden yapılandırılmasında İslail hams'ı denklem dışında, Türkiye ise içerisinde tutmak mı istiyor" şeklindeki soruya ise "Bu gerçekten size söyleyebileceğim bir şey değil. Bu, şu anda görüşmelerde hangi noktada durduğumuzdur. Mesele sadece Türkiye'deki Hamas liderleri değil, çok daha karmaşık" cevabını verdi.

Cohen, İsrailli komutanlara açılan davaların Türkiye'nin iç hukuk sistemine bağlı olduğunu ancak bu konuda da bir anlaşma sağlanacağına inandığını söyledi.

Konsolos Cohen, İsrail gazının Türkiye üzerinden Batı'ya taşınmasının 3 - 4 yıl alabileceğini belirtti. Cohen bu konuda bir anlaşma olmadığını ancak iki ülkenin ortak çıkarı bulunduğunu ifade etti.

İsrail konsolosunun normalleşme görüşmelerinde Türkiye'nin kırmızı çizgisi olduğu belirtilen ablukadan hiç söz etmemesi, Gazze'ye yapılacak yardımların ise Aşdod Limanı üzerinden ve İsrail'in kontrolü şartı ile yapılacağından bahsetmesi dikkat çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.