Sosyal Medya

Güncel

Bozkır'ın zor mesaisi

Avrupa Parlamentosu, Türklere vizesiz seyahat görüşmeleri için olağanüstü toplanacak. AB Bakanı Bozkır, AP'nin 'yanlış bir karar almaması' için Strasbourg'da bir dizi görüşme yapacağını söyledi. Bozkır, 72 kriterden biri olan terör tanımının tartışılmasının mümkün olmadığını da ekledi.



Bu akşam düzenlencek oturumda Türkiye'nin vize serbetisi için gerekli kriterleri ne ölçüde yerine getirdiği ele alınacak. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, vize serbestisi ve Türkiye'nin AB'ye katılım süreci konularını Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu yetkilileriyle görüşmek için Strasbourg ve Brüksel'de.

Fransa'nın Strasbourg kentinde NTV'ye konuÅŸan Volkan Bozkır, vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin tamamlanması gerektiÄŸi ve bu ÅŸartlar arasında terör tanımının deÄŸiÅŸtirilmesinin de bulunduÄŸunun hatırlatılması üzerine, "Terör tanımı vize serbestisiyle ilgili bir konu deÄŸil" dedi. 450'nin üzerinde ÅŸehit verildiÄŸini hatırlatan Bozkır, Türkiye'de terör tanımının tartışılmasının ÅŸu anda mümkün olmadığını da ekledi.

Bozkır'ın sözlerinden diğer bazı satır başları şöyle:

"Bugün burada Avrupa Parlamentosu ve Parlamento'daki grup başkanlarıyla görüşeceğim. Amacımız şu: Burada çok önemli bir noktadayız. Parlamento'da çok renkli akımlar ortaya çıkabiliyor. Burada kritik bu noktada Parlamento'nun doğru resme bakması önemli. Normal bir parlamento prosedürü gibi buna bakıp Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin çok önemli bir noktasında buna rutin bir kararla cevap verirse o zaman gerçekten hem katedilen mesafe heba edilmiş olur hem de önümüzdeki dönem için bu Türkiye-AB ilişkilerinde menfi bir adımla karşı karşıya kalmış oluruz."

"Türkiye'nin terörle mücadele kanunu aslında Avrupa standartlarındadır. 2002 yılındaki Avrupa BirliÄŸi genelgesine atıfta bulunarak bambaÅŸka bir ortama götürülmesi burada gerçekten çok sıkıntılı bir durum ortaya çıkarttı. Bu konu vizenin kaldırılmasının bir unsuru deÄŸildir. Vizenin bir parçası deÄŸil bu konu. EÄŸer vize konusunda haklı nedenlere dayanmayan bir ilerleme kaydedilemezse o zaman bütün bu anlaÅŸmanın 5 unsuru gözden geçirilecektir. Geri Kabul AnlaÅŸması'nın yürürlüğe girmesinden fasılların açılmasına, Türkiye'ye gönderilmesi gereken 3 milyar euro'nun henüz gelmemiÅŸ olmasına kadar bütün tablo gözden geçirilecektir. Benim buraya geliÅŸ nedenim bu unsurları tekrar son kez belki de konuÅŸmak ve yapılacak olan bir yanlışlığı önlemek."

Bozkır, "Avrupa Parlamentosu'nun bu mesajı alacağına inanıyor musunuz?" sorusu üzerine ise, "Ben ikna durumunda değilim. Türkiye Cumhuriyeti'nin AB Bakanı olarak böyle bir sıkıntılı durum olduğunu buraya söylemek mecburiyetinde hissederek geldim. İkna olurlar olmazlar o benim buradaki temaslarımla ortaya çıkabilecek bir tablo değil" dedi.

Olağanüstü oturum

AP Genel Kurulu'nda AB Konseyi ve AB Komisyonu'nun değerlendirmeleri bu ayki Genel Kurul ajandasına sonradan eklenen oturumda milletvekilleri ile paylaşılacak.

AP'de basın toplantısı düzenleyen siyasi grupların başkanları, konunun görüşülüp oylama sürecinin başlaması için Türk tarafına sunulan 72 şartın tümünün yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilen siyasi grupların başkanları, başta Türkiye ile 18 Mart'ta imzalanan ve vizesiz seyahat imkânını öngören anlaşma olmak üzere, Genel Kurul gündemindeki konular hakkında gruplarının tavrını paylaştı. AP'de düzenlenen basın bilgilendirme toplantılarında, AB ve Çin arasında serbest ticaret müzakereleri, Panama belgeleri gibi konular hakkında siyasi grupların yaklaşımı dile getirildi.

'72 kriterin tümü yerine getirilmeli'

Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören tavsiye kararı hakkında görüşlerini dile getiren grup başkanları, geçen hafta Başkanlar Konferansı'ndan çıkan karara atıf yaparak, "Türkiye'nin 72 kriterin tümünü yerine getirmesi ve bunun yazılı olarak AP'ye bildirilmesi şartıyla" konunun AP gündemine gelebileceğini belirtti.

AP'deki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Başkanı Manfred Weber, "Tüm kriterlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu hususta diğer siyasi gruplarla görüş ayrılığımız bulunmuyor" dedi.

Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı Grubu Başkanı Guy Verhofstadt ise vize muafiyeti konusunun tüm ülkelerle eşit şartlarda ve eşit müzakere sürecinde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "72 şartın yerine getirildiğine dair kanıt olmadan görüşmelere başlamamalıyız" dedi.

Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella da Türkiye'nin terörle mücadele yasasını değiştirmeyi reddetmesi durumunda tasarının AP'den onay alamayacağını belirtti. Pittella, "Tüm kriterler yerine getirilmediği müddetçe vize serbestisi hakkındaki dosyayı AP'de konuşmayacağız. En azından bizim görüşümüz bu" diye konuştu.

'B planı yok'

Avrupa Birliği Komisyonu'nun 4 Mayıs'ta yayımladığı rapor, pazartesi akşamı AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınmış ve Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkânı sağlayacak anlaşmaya itirazlar yükselmişti. Komite, konu hakkında AB Komisyonu'nun güvence vermesi ve kriterlerin uygulamalarının tetkik edilmesi gerektiği üzerinde durmuştu.

AB Komisyonu Sözcü Yardımcısı Alexander Winterstein ise, günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın terör tanımının değiştirilmeyeceğine dâir açıklamasının ardından vize serbestisi sürecinin bitip bitmediğiyle ilgili bir soru üzerine, "Türk hükümeti ile bir anlaşmamız var. Türk hükümetinin verdiği söz var ve Tük hükümeti ile çalışmaya devam edeceğiz" demişti.

Winterstein, Türkiye'yle uzlaşı bozulursa sığınmacıların Yunan adalarında tutulması öngören yeni bir planın hazırlandığı iddialarına iliÅŸkin de, "B planı yok, sadece A  planı var" ifadesini kullanmıştı.

Al Jazeera’ye bilgi veren AB ülkelerinden üst düzey diplomatlar da, vize muafiyeti ve sığınmacı anlaÅŸmasına alternatif bir planlarının olmadığını söylemiÅŸti.

"Biz yolumuza, sen de yoluna"

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, AP tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ise Türkiye'nin terörle mücadele ettiÄŸi bir ortamda ilgili kanunu deÄŸiÅŸtirmeyeceklerini belirterek, "Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkân saÄŸlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de 'Vize kaldıracağım bunun ÅŸartı, ÅŸunu deÄŸiÅŸtirmen...' Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaÅŸabiliyorsan onlarla da anlaÅŸ" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından vize serbestisini de içeren anlaşmanın çökebileceği ve eskide olduğu gibi AB ülkelerine çok sayıda sığınmacının gelebileceği konuşulmaya başlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle yayımladığı mesajda ise, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik hedef olduğunu belirtmiş, AB'ye terörle mücadelede kararlı bir tutum sergilemesi çağrısında bulunarak, vize muafiyeti için, "Sürecin hızlandırılmasını ümit ediyorum" demişti.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.