Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran 'Reza Zarrab' hakkında açıklamalarda bulundu

İran Meclisi Yolsuzluk Araştırma Komisyonu üyesi Emir Abbas Sultani, New York’ta tutuklu bulunan Reza Zarrab hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu



Sultani, Zarrab’ın daha önceden hazırlanan bir plana göre, tutuklanacağını bile bile ABD’ye gittiÄŸini savundu.

Al Monitor’a konuÅŸan Sultani, Ä°ran’da idam cezası alan Babek Zencani ile Zarrab arasındaki iliÅŸkiye dikkat çekti ve Zarrab’ın “Türkiye’de kalmayı sürdürmesi durumunda Ä°ranlı yetkililer tarafından yakalanacağını düşündüğünü” belirtti ve “Bu nedenle kendisini güvene almak için ABD’ye bilerek gitti” dedi.

"SUÇLU BULUNSAYDI TÜRKİYE İADE EDECEKTİ"

Zarrab’ın, Babek Zencani davasında da önemli bir eleman olduÄŸunu vurgulayan Sultanı, Zarrab’ın ABD’ye gelerek kendisine güvenli bir sığınak aradığını belirterek “Yargı yetkililerimiz, onun davasını takip ediyor. Ankara ile Tahran arasında iliÅŸkilerin geliÅŸmesi nedeniyle Türkiye’deki koÅŸullar, onun için iyi deÄŸildi. Ä°ranlı yargı yetkilileri tarafından suçlu bulunsaydı Türkiye ile Ä°ran arasındaki anlaÅŸma gereÄŸi, Tahran’a iade edilmesi gündeme gelebilecekti. Ä°ran ile ABD arasında suçluları iade anlaÅŸması yok, Zarrab bundan dolayı ABD’ye gitmeye karar verdi” diye konuÅŸtu.

Sultanı Zarrab ile ilgili olarak “Zencani davası ile ortaya çıkan yolsuzluk fırtınasının ne zaman dineceÄŸini ve Zencani’ye ne olacağını bekliyor. EÄŸer Zencani idam edilirse, ölümünün arkasından Zarrab birçok gerçeÄŸi inkar eder. Zarrab, Zencani’nin sırdaşı ve ÅŸirketlerinin kıdemli yöneticisiydi. Ä°kisi birlikte 70’den fazla ÅŸirket kurdular ve birçoÄŸu Zarrab tarafından yönetiliyordu” diye konuÅŸtu.

Zarrab’ın, Zencani tutuklanmadan önce Ä°ran’a sık sık geldiÄŸini de deÄŸinen Sultanı “Zencani ile baÄŸlantısı olmadığı mesajını defalarca bize iletti. Ama çok açık bir ÅŸekilde, onun Zencani ile baÄŸlantısı vardı vardı ve onun bir yöneticisiydi” dedi.

Türk hükümetinin Babek Zencani ve Reza Zarrab’ı desteklediÄŸini de ileri sürerek, ‘Türk mahkemesinin Zarrab’ı nasıl akladığını’ gördük’ diyen Ä°ranlı milletvekili Sultani, “Peki ErdoÄŸan neden Zarrab’a yardımcı olmuyor?” sorusuna da “ErdoÄŸan’ın Zarrab’a yardımcı olmadığını nerden biliyorsunuz. Bunları kamuoyuna ilan etmezler” karşılık verdi.

Zencani’nın Türkiye’deki birçok mal varlığının Zarrab’ın adına kayıtlı olduÄŸunu savunan Sultani “Zencani ve Zarrab’ın Ä°ran Petrol Bakanlığı parasını çalmak dahil 30’dan fazla suçlamaları” olduÄŸunu belirtti.

"ESKÄ° 4 BAKAN ZENCANÄ° DAVASINDA ROL OYNADI"

Zarrab ile Ä°ran’ın eski yönetiminde iÅŸ başında olan Mahmud Ahmedinejad arasında bir iliÅŸki olduÄŸunu öne süren Sultani, eski hükümette görevli 4 bakanın Zencani davasında rol oynadığını dile getirdi.

New York’ta yargılanmasına 16 Haziran’da devam edilecek olan Zarrab’ın, kendisini daraÄŸacından kurtarmak için yakaladığı fırsatı deÄŸerlendirerek, tutuklanacağını bile bile ABD’ye giriÅŸ yapmak istediÄŸini ileri sürdü.

Miami Havalimanı’ndan ABD’ye giriÅŸ yapmak isterken 19 Martta FBI ajanları tarafından gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Ä°ran asıllı iÅŸadamı Zarrab, ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak, Ä°ran’a karşı uygulanan ABD ambargosunu delmek, banka sahteciliÄŸi yapmak ve kara para aklamak suçlamalarından yargılanıyor.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.