Güncel
Genelkurmay'ın gizli bilgileri kimin elinde?
Kozmik oda kumpasını soruşturan savcılık, Genelkurmay'ın gizli bilgilerini içeren harddiskleri kimlerin ne zaman kopyaladığını bulmak için bilirkişi tuttu.
Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast bahanesiyle Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu'nun 'kozmik oda'sına girerek içinde birçok kritik bilginin bulunduğu harddiski kopyalayanların peşine düştü. 'Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kozmik kumpası sırasında harddislerin imajları alınmış, gizli bilgi-belgelerin bulunduğu bu imajların daha sonra birilerince klonlandığı iddia edilmişti. Şu anda GES Komutanlığı'nda muhafaza edilen diskleri incelemek için bilirkişi görevlendiren savcılık, devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgi ve belgelerin yer aldığı hard disklere kimlerin erişim sağladığını ortaya çıkaracak.
KUMPASTAKİ 63 KİŞİ DOSYADA
FETÖ, yargı ve emniyetteki uzantılarını kullanarak Arınç'a 'suikast' iddiası üzerine 2009 yılında soruşturma başlatılmasını sağlamış ve Genelkurmay'ın kozmik odasında 25 gün boyunca arama yapılmıştı. Sözkonusu 'kozmik oda' soruşturması 5 yıl 3 ay sonra takipsizlikle sonuçlanırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gizli bilgi ve belgelerin dışarıya çıkarılmasında rol alan 63 kişilik -şimdilik- ekip hakkında soruşturma başlatmıştı. Eski Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse'nin de aralarında bulunduğu şüphelilerin bağlantılarını inceleyen savcılık, kozmik sırların FETÖ'nün çıkarları doğrultusunda ifşa edilip edilmediğini soruşturuyor.
DÄ°SKLERE KÄ°MLER ERÄ°ÅžTÄ°?
Savcılık, bu kapsamda yeni bir adım attı ve o dönem hukuka aykırı bir şekilde bilgisayarlardan alınan imajların incelenmesine karar verdi. 2 bilirkişi görevlendiren savcılık, harddisklerin izinsiz bir şekilde açılıp açılmadığı, açıldıysa ne tür işlemler yapıldığı, bu işlemlerin hangi tarihte ve kim tarafından yapıldığını araştıracak. Böylece harddisklerin paralel örgüt tarafından yasadışı biçimde kopyalanıp kopyalanmadığı, içerisindeki bilgilere erişilip erişilmediği de tespit edilecek.
LOG KAYITLARI ÇIKARILACAK
GES Komutanlığı'nda muhafaza edilen harddiskleri inceleyecek bilirkişiler, ilk önce bu disklere özel bir program yükleyecek. Bu sayede, devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin yeraldığı disklerin içindeki bilgiler görülmeyecek. Sadece, data bilgisi veren 'log kayıtları' çıkarılacak. Bu işlem sırasında bilirkişilere, savcı ile GES Komutanlığı'nda görevli bir asker eşlik edecek.
KLONLAYIP KAÇTILAR
Kozmik oda soruşturmasına takipsizlik kararı verilmesinin ardından dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin, Genelkurmay Destek Kıtaları Grup Komutanlığı'ndaki odada muhafaza edilen harddiskleri savcıya teslim ettiği ortaya çıkmıştı. Savcının dahi görme yetkisi bulunmayan 'devlet sırrı' niteliğindeki bilgilerin tekrar kopyalanarak TÜBİTAK'a gönderildiği belirlenmişti. Diskleri kopyalayan bilirkişinin ise kumpas davalarında yüzlerce kişinin mağduriyetine neden olan raporlarda imzası bulunan TÜBİTAK görevlisi Burak Akoğuz olduğu tespit edilmişti. Akoğuz, 'yanlı raporlar yazdığı' gerekçesiyle TÜBİTAK'tan atılmış, daha sonra diğer bilirkişiler Yalçın Çakmak ve Süheyl Mustafa Keskin ile birlikte yurt dışına kaçmıştı. HSYK ise kozmik oda kumpasını başlatan savcı Mustafa Bilgili ile dosyada ismi bulunan hakimler Dündar Örsdemir, Halil İbrahim Kütük, Nihal Uslu ve Abdullah Bahçeci'yi görevden uzaklaştırmıştı. Kurul, kozmik odaya giren dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kadir Kayan'ın dosyasını ise üye seçilmesi nedeniyle Yargıtay'a göndermişti. Kayan hakkında Yargıtay, muhakkik (soruşturmacı) görevlendirmişti.
Henüz yorum yapılmamış.