Sosyal Medya

Güncel

Bangladeş'te Nizami için infaz hazırlığı

Bangladeş'te hükümetin kurduğu sözde savaş suçları mahkemesinde idama mahkum edilen Cemaat-i İslami lideri Motiur Rahman Nizami'nin infazının kısa süre içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.



Bangladeş'te hükümetin kurduğu savaş suçları mahkemesinde idama mahkum edilen Cemaat-i İslami lideri Motiur Rahman Nizami'nin infazının kısa süre içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bangladeş basınında yer alan haberlere göre, Nizami'nin tutuklu olduğu Dakka Merkez Cezaevi'ne idamın infazı için talimat gönderildi. İçişleri Bakanı Asaduzzaman Han Kemal de infazla ilgili tüm hazırlıkların yapıldığını açıkladı.

Bu arada Nizam'nin bazı aile fertleri cezaevine çağrılarak kendisiyle görüştürüldü.

Bakan Kemal, Nizami'nin suçunu kabul edip af talep etmesi ve devlet başkanının bunu onaylaması halinde infazın durabileceğini, aksi takdirde işlemin her an gerçekleşebileceğini söylemişti.

İnfazın 1 saat içinde gerçekleşmesi bekleniyor

Nizami'nin oğlu Nakibur Rahman, hükümetin kurduğu savaş suçları mahkemesinin babası hakkında verdiği idam kararının 1 saat içinde infaz edilmesinin beklendiğini söyledi.

AA muhabirine Bangladeş'in başkenti Dakka'dan telefonla bilgi veren Rahman, aile fertleri olarak Nizami ile son kez görüştürüldüklerini, ardından babasının idamın infaz edileceği Dakka'daki Merkez Cezaevi'ne götürüldüğünü anlattı.

Rahman, cezaevi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, idamın 1 saat içinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

Nizami'nin büyük oğlu olan Rahman, şunları söyledi:

"Ülke genelinde binlerce yerleşim merkezinde Cemaat-i İslami mensupları sokağa çıkarak kararı protesto ediyor. Ama Bangledeş'te barışçıl gösterilere izin verilmiyor. Bu nedenle protestocuları itidalli ve sabırlı olmaya çağırıyorum. Son ana kadar Allah'tan umudu kesmeyeceğiz. Bütün Müslümanların Nizami için dua etmesini istiyoruz."

Hükümetin kurduğu mahkemede yargılandı

Geçen Perşembe Yüksek Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onamıştı. Dört yargıçtan oluşan mahkeme heyetine başkanlık eden Surendra Kumar Sinha, mevcut hükümet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Nizami'nin kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıklamıştı.

Lider kadroyu hedef alan yargılamalar ve idamlar

Başbakan Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, şimdiye kadar 19 kişi hakkında karar aldı. Bunların büyük bir kısmı, ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

Mahkeme tarafından suçlu bulunan ve idam cezasına mahkum edilen ilk kişi, Cemaat-i İslami Partisi'nden Abdülkelam Azad olmuştu. Ülkeden ayrıldığı için gıyabında yargılanan Azad, Ocak 2013'te idam cezasına çarptırılmıştı.

Partinin Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla, Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmiş, 17 Eylül'de cezası Temyiz Mahkemesi tarafından idama çevrilmişti. Molla, 12 Aralık 2013'te cezası infaz edilen ilk Cemaat-i İslami lideri olmuştu. Mahkemenin 90 yıl hapse mahkum ettiği Cemaat-i İslami'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam da 23 Ekim'de hapishanede ölmüştü.

Hasina hükümetinin kurduğu mahkeme, 29 Ekim 2014'te Azzam'ın ardından partinin liderliğini üstlenen Nizami'yi, 2 Kasım 2014'te de partinin Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Mir Kasım Ali'yi bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan idama mahkum etmişti. Cezası, Yüksek Mahkeme tarafından 3 Kasım 2014'te onanan partinin Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman, 11 Nisan 2015'te idam edilmişti.

Mahkeme, 18 Şubat 2015'te Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdus Sobhan'ı idama mahkum etmiş, 16 Temmuz'da da bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusu tarafından kurulan Rızakar milis kuvvetlerine üye olduğu kaydedilen Furkan Malik'e ölüm cezası vermişti. Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid'e 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle verilen idam cezası, 16 Haziran'da Yüksek Mahkeme tarafından onanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kararı kınamıştı

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da cuma günü Eyüp Belediyesi hizmet binası ve toplu açılış töreninde yaptığı konuÅŸmada, "BangladeÅŸ'te 75 yaşında bir mücahide, hiç bir dünyevi günahı olduÄŸuna inanmadığımız insana idam kararı veren zihniyeti lanetliyorum. Her türlü giriÅŸimde bulunmuÅŸ olmamıza raÄŸmen burada kinin, nefretin bu denli yaygınlaÅŸmasını ve ÅŸu ana kadar bu tür idamları yapan bir anlayışı ben ne demokratik bir anlayış, ne de adil bir yönetim olarak görüyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.