Sosyal Medya

Güncel

Olaylı kurultaylar partisi MHP

MHP'de kurultay düğümünün çözülmesi için gözler Yargıtay'da. Üstünden geçen 19 yıla rağmen MHP'de kurultay deyince akla "Yaşasın illegalite" sloganları ve patlayan silahlar geliyor. Bahçeli'nin genel başkan seçildiği o kurultaydan bu yana altı kurultay yapıldı. Genel başkanlık yarışının yaşandığı tüm kurultaylar sancılı geçti.



Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) için kurultay, diÄŸer partilerle karşılaÅŸtırıldığında baÅŸka bir anlam ifade ediyor. Özellikle de genel baÅŸkan deÄŸiÅŸimi gündemde olduÄŸunda. 1997 yılında tarihe geçen “YaÅŸasın illegalite” çıkışının damga vurduÄŸu MHP kurultayında Devlet Bahçeli, genel baÅŸkanlığa seçildi ve 19 yıldır bu koltukta oturuyor. Bu, MHP tarihinin en olaylı kurultayı idi. O günden bu yana yapılan ve baÅŸka isimlerin aday olmak istediÄŸi kurultaylar da hep sancılı geçti.

Karamahmutoğlu, olaylar arasında söylediği "Yaşasın hainler için illegalite" sloganıyla MHP tarihine geçti.
 

 

1997: Yaşasın illegalite

1995 yılında yapılan genel seçimlerde MHP barajı aÅŸamamıştı, Meclis’te temsil edilmiyordu. 4 Nisan 1997’de Alparslan TürkeÅŸ’in ölümüyle MHP Genel BaÅŸkanlık koltuÄŸu boÅŸaldı. TürkeÅŸ, sadece bir genel baÅŸkan deÄŸildi. O, Milliyetçi ülkücü hareketin BaÅŸbuÄŸ’u, efsanevi lideriydi. Yerinin doldurulması neredeyse imkânsızdı ama partinin genel baÅŸkanlık koltuÄŸunun da boÅŸ kalmaması gerekiyordu.

Yapılan ilk tur oylamada çok sayıda aday vardı: Alparslan TürkeÅŸ’in oÄŸlu TuÄŸrul TürkeÅŸ, Devlet Bahçeli, Ramiz Ongun, Enis Öksüz, Muharrem Åžemsek ve Ä°brahim Çiftçi. Ancak ilk oylamada sonuç alınamadı. Ä°kinci tur oylamada diÄŸer adaylar Devlet Bahçeli’nin lehine çekildiklerini açıklayınca kongre karıştı. TürkeÅŸ’i desteklediÄŸi için Ãœlkü Ocakları Genel BaÅŸkanlığı’ndan istifa eden Azmi KaramahmutoÄŸlu, sahneye çıktı. “YaÅŸasın hainler için illegalite. Bunu fert olarak baÅŸlatıyorum. Burada yapılan pazarlıklı kongreyi tanımıyoruz. TürkeÅŸ nerede biz orada” dedi. Sandalyeler havada uçuÅŸtu. Kürsü, sandıklar dağıtıldı. Silahlar patladı. Hakim kararıyla ertelenen kongre süreci sonunda Devlet Bahçeli, genel baÅŸkan seçildi.

Kongreden 2 yıl sonra yapılan 1999 seçimlerinde MHP, tarihin en yüksek oylarından birini aldı. Yüzde 17,98 ile 129 milletvekili çıkaran parti koalisyon ortağı oldu.

Koray Aydın, Bahçeli'ye karşı iki defa aday oldu.
 

 

2003: Devlet Bahçeli-Koray Aydın yarışı

2000 yılında yapılan ve yarışın yaÅŸanmadığı kurultaydan sonra 2003 yılı kurultayı yine genel baÅŸkanlık yarışına sahne oldu. 2003’te Türkiye, koalisyon hükümeti döneminde hem siyasi hem de ekonomik olarak tarihinin büyük krizlerini yaÅŸamış, hâlâ yaralarını sarmaya çalışıyordu. 2002 yılı sonunda Devlet Bahçeli’nin çıkışı sonunda gidilen erken seçim sonrasında MHP yine baraj altındaydı. Bahçeli, seçimden sonra istifa etse de kongrede yeniden aday oldu. Koray Aydın, Ramiz Ongun ve Aytekin Yıldırım da genel baÅŸkan adayı olarak Bahçeli’nin karşısına çıktı. Salonda “Hareketin lideri Devlet Bahçeli” ve “Ãœlkücü hareket engellenemez” sloganları atıldı. Ramiz Ongun, tepkiler üzerine salonda atmak istediÄŸi turu tamamlayamadı.

Koray Aydın, salonda protestolara raÄŸmen yaptığı konuÅŸmasında, “Ä°ktidar olmamız için bugünkü yönetimin deÄŸiÅŸmesi gerek” dedi.

6 yıldır partiyi yöneten Devlet Bahçeli ise kurultay tarihini milat gösterdi, yeni bir Kuvay-ı Milliye hareketi başlatacaklarını belirterek partililerden iktidar için hazır olmalarını istedi.

Seçim sonunda Devlet Bahçeli, 1127 geçerli oyun 688’ini aldı, genel baÅŸkanlığa yeniden seçildi.

2006: Ümit Özdağ salona giremedi

2006 kongresi ise daha yapılmadan MHP cephesinde gerilimi beraberinde getirdi. Genel baÅŸkanlık için adaylığını açıklayan Ãœmit ÖzdaÄŸ, tepkilerle karşılandı. Genel BaÅŸkan Bahçeli, ÖzdaÄŸ için “O kiÅŸi kurultay salonuna giremez” dedi. Bu süreçte ÖzdaÄŸ, bazı illerde taÅŸlı sopalı saldırıya uÄŸradı. Malatya’da yemek yediÄŸi restoranın camları kırıldı. Kurultay günü yaklaşırken MHP Genel Merkezi karşı bir hamle daha yaptı, ÖzdaÄŸ, partisinden ihraç edildi. Ãœmit ÖzdaÄŸ ihraç kararını, Genel Merkez’in kendisinden korkmasına baÄŸladı. Karara itiraz sonuç vermeyince 19 Kasım 2006 günü yapılan kongreye Devlet Bahçeli tek aday olarak girdi. 1139 delegeden 1127’sinin oyunu alan Devlet Bahçeli, 4’üncü kez Genel BaÅŸkan seçildi.

2009: Adaylar salona gelmedi

2009 yılında yapılan 9’uncu OlaÄŸan Kurultay’da yine Bahçeli ile yarışmak isteyen isimler vardı; Ahmet Reiz Yılmaz ve Hakkı Åžafak Ses. Ancak salona gelemediler, hatta aday bile olamadılar. Onlar giremedi ama salona girdikleri sanılınca kargaÅŸa yaÅŸandı. KargaÅŸaya Ä°stanbul Ä°l TeÅŸkilatı'nın salona giriÅŸteki coÅŸkusu sebep oldu. Salona toplu olarak sloganlarla giren Ä°stanbul Ä°l TeÅŸkilatı, aday olmak isteyen isimlerden biri içeri girdi sanılınca, üzerlerine atılan bayrak sopaları, su ÅŸiÅŸeleri ve “yuh” sesleri ile karşılandı. Gerçek bir süre sonra anlaşıldı, salondaki kargaÅŸa yerini sessizliÄŸe bıraktı.

Bugün çok tartışılan tüzük bu kurultayda deÄŸiÅŸtirildi. Yapılan deÄŸiÅŸiklikler arasında olaÄŸanüstü kurultaylarda genel baÅŸkan seçimi yapılmaması ve bir kiÅŸinin 5 defadan fazla genel baÅŸkan olmasına iliÅŸkin düzenlemenin kaldırılması da vardı. Bu yolla Bahçeli’nin yeniden aday olmasının önü açıldı.

Bu kurultaydan iki yıl sonra genel seçim oldu. Ancak seçimden çok kısa bir süre önce MHP yöneticilerine ait olduğu iddia edilen ve özel hayatlarına ilişkin görüntülerin internette yayılması ile partinin önemli yöneticileri isimleri istifa etti. MHP, bu koşullar altında girdiği en zor seçimlerden biri olan 2011 seçimlerinden yüzde 13 oy ile çıktı.

Aydın, 2012 kurultayında 441 oy aldı.
 

 

2012: Koray Aydın yeniden aday

2012 yılında yapılan 10’uncu OlaÄŸan Kurultay’da Koray Aydın yeniden genel baÅŸkan adayı olarak Bahçeli’nin karşısına çıktı. Salona giriÅŸinde ve konuÅŸması sırasında Koray Aydın’a yönelik tepkiler olsa da, genel baÅŸkanlık yarışı yaÅŸanan diÄŸer kurultaylarla karşılaÅŸtırıldığında “sakin” sayılabilecek bir kurultaydı.

Bu kurultayı anlamlı kılan ise oylama sonucu oldu. 1220 delegeden 1214’ü oy kullandı. Genel BaÅŸkan Bahçeli 725 oy aldı. Koray Aydın yarışı kazanamadı ama aldığı oy önemliydi. Aydın, yarıştan 441 oy ile çıktı.

Delegelerden aldığı oy oranı düşmesine raÄŸmen Bahçeli, bu kurultaydan da partinin genel baÅŸkanı olarak çıktı. 2012 kurultayından iki yıl sonra yapılan 2014’te yerel seçimler yapıldı. AK Parti’nin yüzde 45,60 oranında oy aldığı bu seçimde MHP’nin oy oranı yüzde 15,2 oldu. Yerel seçimlerden birkaç ay sonra yapılan Türkiye tarihinin ilk halk oyuyla yapılan CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde ise MHP ve CHP’nin ortak adayı Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu yüzde 38,4 oy alabildi. Yüzde 51,79 oranında oy alan Recep Tayyip ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanı seçildi.

2015: Tek adaylı kurultay, değişen delegeler

MHP’nin son olaÄŸan kurultayı 2015'te yapıldı. Tarihi öne çekilerek genel seçimler öncesinde yapılan bu kurultayda genel baÅŸkanlık yarışı yaÅŸanmadı. Bahçeli, tek aday olarak girdiÄŸi oylamada 1149 delegenin oyuyla yeniden genel baÅŸkan seçildi.

Bu kurultaydan 2 ay sonra gidilen seçimlerde MHP yüzde 16,3 oranında oy aldı. Hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oyu alamadığı seçim sonrasında koalisyon kurulamadı. 1 Kasım’da yeniden yapılan seçimde MHP büyük bir oy kaybı yaÅŸadı, oyları yüzde 11,9’a geriledi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.