Sosyal Medya

Güncel

Kopya şüphelisi hakimlerden 147'si göreve başlıyor

Eğitimlerini tamamlamalarına rağmen sınavda kopya iddiaları nedeniyle atama işlemleri durdurulan 200 hakim adayından 147’si, mesleğe kabul edildi, 53'ü hakkında suç duyurusu yapıldı



Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), daha önce mesleÄŸe kabullerini durdurduÄŸu 200 idari hâkim adayından 147’sini mesleÄŸe kabul etti. Kurul, bu isimlerden bazılarının hâkimlik sınavında kopya çektikleri ve paralel yapı iddiaları ile iliÅŸkili olduÄŸu gerekçesiyle mesleÄŸe kabul sürecini durdurmuÅŸtu.

Haberturk’ün haberine göre 200 kiÅŸiyle ilgili incelemesini tamamlayan Adalet Bakanlığı, bunlardan 53’ü hakkında sınavda kopya çektikleri ve paralel yapı iddiaları ile iliÅŸkili oldukları gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 147 hâkim, perÅŸembe günü çekecekleri kurayla cübbelerini giyerek göreve baÅŸlayacak.

Adalet Bakanlığı’nın açtığı idari hâkimlik sınavı ile mülakatını geçen ve 2014 yılında Adalet Akademisi’nde eÄŸitime baÅŸlayan 200 idari hâkim adayı, 2015’in eylül ayında eÄŸitimini tamamlandı. Ancak hâkim savcı adaylarının mesleÄŸe kabul iÅŸlemlerini yapan HSYK 3. Dairesi, Adalet Bakanlığı TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı’nın yürüttüğü soruÅŸturma nedeniyle 200 hâkim adayının mesleÄŸe kabul iÅŸlemlerini durdurdu.

Aday 200 ismin sınav kitapçıkları üzerinde inceleme yapan müfettiÅŸler, sınavda kopya çekildiÄŸini tespit etti. SoruÅŸturma kapsamında görevlendirilen bilirkiÅŸiler, özellikle matematik sorularının sınavdan önce bazı adaylara ulaÅŸtığını belirledi. BilirkiÅŸilerin raporu üzerine bakanlık müfettiÅŸleri, sınavdan önce soruları ele geçirdiÄŸi tespit edilen ve paralel yapı iddialarıyla baÄŸlantılı olduÄŸu belirtilen 53 aday hakkında Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Anayasal Düzene Karşı Ä°ÅŸlenen Suçlar SoruÅŸturma Bürosu’nca 53 şüpheli hakkındaki soruÅŸturma devam ederken, söz konusu şüphelilerle ilgili Adalet Bakanlığı’nın da disiplin soruÅŸturması yürüttüğü öğrenildi. Bu disiplin soruÅŸturması sonucunda 53 kiÅŸinin hâkim adaylığının iptal edilebileceÄŸi ve meslekle iliÅŸkilerinin tamamen sonlandırılabileceÄŸi kaydedildi.

HSYK 3. Dairesi, 147 adayın mesleÄŸe kabulüne karar verdi. 3. Daire’nin bu kararının ardından 10. dönem idari yargı hâkim adayı olan 147 isim, görev yerlerini belirlemek için perÅŸembe günü kura çekecek. Adalet Akademisi’ndeki eÄŸitimi tamamlamalarının üzerinden uzun bir süre geçen 147 isim, kura törenin ardından meslek hayatına baÅŸlayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.