Sosyal Medya

Kültür Sanat

Sonsuza kadar sorun olur

1.000 yıl kadar süren ve Ortaçağ diye bilinen dönem sırasında Akdeniz bölgesine birçok göç gerçekleşmiş, bazı iddialara göre de Batı Roma, Doğu Roma ve Bizans imparatorlukları bu göçlerin sonucunda yıkılmıştı.



Tuna Öztunc - Diriliş Postası

1.000 yıl kadar süren ve Ortaçağ diye bilinen dönem sırasında Akdeniz bölgesine birçok göç gerçekleşmiş, bazı iddialara göre de Batı Roma, Doğu Roma ve Bizans imparatorlukları bu göçlerin sonucunda yıkılmıştı.

III. yüzyılda meydana gelen ve “Büyük Kavimler Göçü” diye tanımlanan bu göç sırasında Hunlar’ın baskısından kaçan Germenler dalgalar halinde Avrupa’ya göç ettiler. Hunlar da MoÄŸollar ve daha baÅŸka göçebeler tarafından yerlerinden çıkarılmışlardı. Hunlar’ın zorlaması ile Roma Ä°mparatorluÄŸu sınırlarına giren bu kavimler Batılı tarihçiler tarafından “Barbarlar” diye anılır. Bundan sonraki yüzyıllarda da Orta Asya’nın göçebe kabileleri Batı’ya doÄŸru göçlerine devam ettiler.

9. ve II. Dünya SavaÅŸları da birçok insanın yerinden yurdundan göç etmesine yol açtı. Hele II. Dünya Savaşı’ndan sonra Ä°ngilizler tarafından kurulan Ä°srail Devleti, birçok Musevi’nin Filistin’e göç etmesine neden olmuÅŸtu. Yarım milyon kadar Musevi Filistin’e göç ederken, bu bölgede yaÅŸayan 879.000 Arap da kendi vatanlarından zorla çıkarılmıştı.

Günümüzde ise dünyada göç eden insan sayısı son 15 yılda yüzde 33 artarak 232 milyona ulaştı. Ve bu göçler ağırlıkta Avrupa ve ABD'ye oldu. Suriye'de 6 yıldır süren iç savaşta şimdiye değin 7 milyon insan göç etmek zorunda kaldı. Ki bunların 3 milyon kadarı Türkiye'de ve dolayısıyla da Avrupa sınırında.

***

"Her an Avrupa'ya yönlendirebileceÄŸi yaklaşık 2 milyon mülteciyle, Türkiye gerçek bir atom silahına sahip." Bu açıklama Ä°talya'nın eski baÅŸbakanı Romano Prodi'den. Böylesi bir retoriÄŸi yapmakta hiç de haksız deÄŸil doÄŸrusu. Aynı açıklamada Prodi, mülteciler meselesinde yapılan anlaÅŸmanın bozulması tehlikesine karşın Türkiye'yi politik bir dille tehdit etmeyi de ihmal etmiyor: "Bugün büyük bir karmaÅŸayla karşı karşıyayız: Bir taraftan Avrupa, böylesine temel hakların uygulanmasının reddedilmesini kabul edemez. DiÄŸer taraftansa Türkiye halen dramatik göç kanalını kontrolünde bulunduruyor. Önümüzdeki günlerde bu konularda zorlu bir müzakere daha açılacak, ancak hâlâ sonucun ne olacağını kestirecek durumda deÄŸiliz. Ancak kesin olan bir ÅŸey var ki böyle devam ederse Türkiye sonsuza dek Avrupa’nın dışında kalacak."

Prodi hâlâ bazı noktaları anlayamamış. Ya da anlaÅŸmazlıktan geliyor. 1.’si Türkiye'nin birliÄŸe dahil olmak gibi ne bir hevesi var ne de bir ricası. 2.’si Bölge'de süren terör olaylarının meÅŸrulaÅŸtırılmasına ve sınırlarının pazarlık konusu haline getirilmesine asla göz yummayacağını net bir dille ortaya koydu. 3.’sü Türkiye AB'ye deÄŸil, AB Türkiye’ye mecbur.

Zaten Türkiye'yi sonsuza kadar birliÄŸe almayacağınız görmezden gelinemeyecek bir gerçek. Ancak AB için olan gerçekler daha trajik görünüyor. Yarın, 3 milyon insan sınırlara dayandığında göçler tarihinin kayıtlarına geçecek sonuçları çok vahim geliÅŸmelere tanıklık edebilir tüm dünya. Ve bu atom silahının etkileri sonsuza kadar sorun olur tüm Avrupa'ya…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.