Sosyal Medya

Güncel

'AB üyeliği stratejik hedef'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik hedef olduğunu söyledi. AB'ye terörle mücadelede kararlı bir tutum sergilemesi çağrısında bulunan Erdoğan, vize muafiyeti için de "Sürecin hızlandırılmasını ümit ediyorum" dedi.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan her Mayıs ayının ilk 10 günü içerisinde AB çapında kutlanan “Avrupa Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınlandı. Açıklamada Türkiye'nin stratejik hedefinin AB üyeliÄŸi olduÄŸunu vuruglayan ErdoÄŸan, Birlik'e vize muafiyeti için "Yürürlüğe girmesi hususunda anlaşılmış olan vize muafiyetinin, Türkiye’nin 50 yılı aÅŸkın bir süredir AB kapısında bekletilmesiyle oluÅŸan bıkkınlığı bir nebze olsun gidermesini, katılım sürecini hızlandırmasını ümit ediyorum" çaÄŸrısını yaptı. 

CumhurbaÅŸkanlığının web sitesiden yer alan açıklamada ErdoÄŸan,  "Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temel kurucu deÄŸerleri, ekonomik ve sosyal kalkınmayla birlikte güvence altına alan AB, dünyada birçok ülke açısından ilham kaynağı olmuÅŸtur." ifadelerini kullandı. 

"Ancak 21. yüzyılın ÅŸartları, bölgemiz ve ötesinde yaÅŸanan sorunlar, bu kritik dönemde AB’nin daha geniÅŸ ve kapsayıcı bir vizyon çerçevesinde tutarlı ve güçlü bir dış politika çizgisi izlemesini her zamankinden daha elzem kılıyor" diyen ErdoÄŸan, bölgedeki krizleri iÅŸaret ederek, "Suriye, Irak ve diÄŸer çatışma bölgelerinden kaynaklanan büyük göç krizi karşısında kararlı ve ilkeli bir duruÅŸ sergilemek büyük önem arz ediyor" dedi. 

Erdoğan mülteci krizinin çözümüyle ilgili olarak AB'nin attığı adımlara atıfta bulunup şunları dile getirdi:

"Türkiye, ilk günden itibaren bu sınamalar karşısında uluslararası toplum adına sorumluluk üstlenmiÅŸ, insani yükümlülüklerini fazlasıyla yerine getirmiÅŸtir. Avrupa’da da aynı saÄŸduyulu yaklaşımın günden güne güçlendiÄŸini, yaÅŸanan insanlık dramının etkilerinin hafifletilmesi noktasında gayret sarf edilmeye baÅŸlandığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Türkiye, yaÅŸanan acıların tekrarlanmaması ve mevcut sorunlara kalıcı çözümler bulunması için AB ile iÅŸbirliÄŸi içinde çalışmalarına devam edecektir."

'AB üyeliği stratejik hedef'

Birlik ülkelerini aşırı saÄŸ siyasetçilerin yükseliÅŸe geçtiÄŸi bir dönemde Ä°slamofobi'ye karşı da uyaran CumhurbaÅŸkanı, "Temennimiz, Avrupa’nın, katı göç politikalarının, göçmenlere karşı ayrımcılığın, hoÅŸgörüsüzlüğün ve Ä°slamofobinin tırmanışa geçtiÄŸi bir bölge olmamasıdır." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye’nin stratejik bir hedefi olan AB üyeliÄŸinin, söz konusu sınamalara karşı baÅŸarılı mücadelenin yanı sıra bölge için de istikrar ve ilham kaynağı olacağına inanıyoruz" diyen ErdoÄŸan, tam ifadeyi anmasa da AB'nin vize muafiyeti için Türkiye'ye getirdiÄŸi 'terörle mücadele yasasında deÄŸiÅŸiklik kriteriyle ilgili olarak "Türkiye olarak AB’nin terörle mücadele konusunda daha kararlı bir tutum sergilemesi gerektiÄŸini düşünüyoruz. Yürürlüğe girmesi hususunda anlaşılmış olan vize muafiyetinin, Türkiye’nin 50 yılı aÅŸkın bir süredir AB kapısında bekletilmesiyle oluÅŸan bıkkınlığı bir nebze olsun gidermesini, verilen sözlerin tutulması yönünde olumlu bir adım olmasını, katılım sürecini hızlandırmasını ümit ediyorum" çaÄŸrısını yaptı. 

"Biz kendi yolumuza sen kendi yoluna" demiÅŸti

CumhurbaÅŸkanı, Cuma günü yaptığı konuÅŸmada vize muafiyeti için terörle mücadele yasasında deÄŸiÅŸiklik ÅŸartı koÅŸan AB'ye Brüksel'deki PKK çadırlarını iÅŸaret ederek "Siz önce AB Konseyi önünde çadır kuranlara karşı zihniyetinizi niye deÄŸiÅŸtirmiyorsunuz? Onlara çadır kurduracaksınız, demokrasi için olduÄŸunu söyleyeceksin; bize de vizeyi kaldıracağım ÅŸartı ÅŸu. Biz yolumuza gidiyoruz, siz de yolunuza gidin. Kiminle anlaÅŸabiliyorsan onla anlaÅŸ." restini çekmiÅŸti. 

Kaynak: http://www.tccb.gov.tr/

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.