Sosyal Medya

Dünya

'Ermenistan'ın hamlesi barış sürecinin sonu olur'

Ermenistan hükümeti, ‘Dağlık Karabağ Ermeni Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kabul edecek bir yasa tasarısını meclis onayına gönderdiği iddiası bir anda bölgedeki tansiyonu yeniden yükseltti.



GeçtiÄŸimiz hafta içinde Ermenistan hükümeti, ‘DaÄŸlık KarabaÄŸ Ermeni Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kabul edecek bir yasa tasarısını meclis onayına gönderdiÄŸi haberleri Kafkaslar’da devam eden ateÅŸkes sürecini bir kez daha tehlikeye attı.

Ermenistan medyasında yer alan haberlere göre; bağımsızlığı tanıma kararı CumhurbaÅŸkanı Serj Sarkisyan’ın baÅŸkanlığında yapılan kabine toplantısında alındı. Kabinenin onayından geçen tasarı parlamento genel kurulunda da oylanacak.

Rus ve Azerbeycan medyasındaki haberlere göre böyle bir tasarının gündemde olmadığı belirtilirken, Ermenistan tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

Ermenistan, eğer tasarıyı gündemine alırsa Azerbaycan ile Karabağ ihtilafında doğrudan taraf olmuş olacak. Atılacak bu adımla birlikte 25 yıldan bu yana AGİT Minsk grubu çerçevesinde yürütülen problemi barışçıl yoldan çözme girişimlerinin sona erebilir.

KARABAÄž SORUNUNDA AGÄ°T’Ä°N MÄ°NSK GRUBUNUN ETKÄ°SÄ°

KarabaÄŸ sorununun uluslararası çözümü anlamında Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (AGÄ°T) Konseyi’nde alınan kararla 1992 yılında Minsk Grubu oluÅŸturuldu. ABD, Fransa ve Rusya’nın eÅŸ baÅŸkanları olduÄŸu grup bu anlamda Mins Üçlüsü olarak da adlandırılıyor. Minsk Üçlüsü, barış yanlı çözüm amacına raÄŸmen etkinlik gösteremediÄŸi için eleÅŸtirilirken buna neden olarak da Ermeni lobisinin bu üç ülkedeki etkinliÄŸi gösteriliyor.

‘DaÄŸlık KarabaÄŸ Ermeni Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının Ermenistan tarafından kabul edilmesi durumunda ateÅŸkes antlaÅŸmasının sona ereceÄŸini belirten BÄ°LGESAM Rusya, Kafkasya ve Orta Asya AraÅŸtırmacısı Elnur Ä°smayıl, AjansHaber’e yaptığı deÄŸerlendirmede “‘DaÄŸlık KarabaÄŸ’ın Ermenistan tarafından tanınması durumunda Azerbeycan da; AGÄ°T Minsk Grubu’nun ortadan kaldırılmasını gündeme getireceklerini, görüşmelerden çekileceklerini ve açık savaÅŸa baÅŸlayacaklarını açıkladı. Böyle bir konjektürde Ermenistan’ın kola kolay DaÄŸlık KarabaÄŸ’ın bağımsızlığını tanımaz” dedi.

BÄ°LGESAM Rusya, Kafkasya ve Orta Asya AraÅŸtırmacısı Elnur Ä°smayıl, AjansHaber’e ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

Rus ve Azerbeycan medyasında yer alan haberlere göre ‘DaÄŸlık KarabaÄŸ Ermeni Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kabul edecek bir yasa tasarısı Ermenistan’da  gündeme gelmedi, ancak bu konuyla ilgili ne yalanlama ne de doÄŸrulama yapılmadı Ermenistan tarafından. Böyle bir tasarı Meclis’e gelirse olumlu olarak sonuçlanacaktır, ama yine de burada CumhurbaÅŸkanı’nın onayı gerekmektedir.

 

Elnur Ä°smayıl, Ermenistan’ın kolay kolay DaÄŸlık KarabaÄŸ’ın bağımsızlığını tanımayacağını belirtti.

 

TASARI BARIÅž SÃœRECÄ°NÄ°N SONU OLUR

Genel olarak baktığımızda hem Rusya, hem Fransa hem de ABD olsun ‘DaÄŸlık KarabaÄŸ Ermeni Cumhuriyeti’nin Ermenistan tarafından tanınmasını AGÄ°T Minsk Grubu’nun kontrolündeki barış sürecini ve ateÅŸkes antlaÅŸmasının sonunu getirmek olacaktır. 

AZERBEYCAN AÇIKÇA UYARDI

‘DaÄŸlık KarabaÄŸ’ın Ermenistan tarafından tanınması durumunda Azerbeycan da; AGÄ°T Minsk Grubu’nun ortadan kaldırılmasını gündeme getireceklerini, görüşmelerden çekileceklerini ve açık savaÅŸa baÅŸlayacaklarını açıkladı. Böyle bir konjektürde Ermenistan’ın kola kolay DaÄŸlık KarabaÄŸ’ın bağımsızlığını tanımaz.

RUSYA ÇATIŞMA ORTAMINI İSTEMİYOR

Rusya’dan özellikle bir baskı var Ermenistan’a. Rusya böyle bir savaÅŸtan yana deÄŸil. Kafkaslar’da bir savaşın olması OrtadoÄŸu’daki politikaları olsun, ABD’nin bölgeye gelmesi olsun yaptırımlarından dolayı Rusya’yı çok sıkıntıya sokacaktır. Rusya daha çok 2 Nisan’da baÅŸlayan bu Azerbeycan-Ermenistan arasında çıkan çatışmalarından sonra kendisini daha çok arabulucu olarak gösterdi. Rusya’nın baskısıyla taraflar ateÅŸkese vardılar. Onun için Rusya bir çatışma ortamını kabullenmek istemez.

ERMENÄ°STAN RUSYA’DAN BAÄžIMSIZ BÄ°R POLÄ°TÄ°KA YÃœRÃœTMEK Ä°STÄ°YOR

Ermenistan ÅŸuanda Rusya’dan bağımsız bir politika yürütmek istiyor, ama bu pek mümkün deÄŸil. Çünkü Rusya tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda ‘DaÄŸlık KarabaÄŸ Ermeni Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kabul edecek bir yasa tasarısının gündeme gelmesi onların dışında olan bir geliÅŸme ve Ermenistan da saten bunu anlıyor.

TASARI KOLAY KOLAY KABUL EDÄ°LMEZ

ABD’den de ‘DaÄŸlık KarabaÄŸ’ın tanınmasının mümkün olmayacağı yönünde gelen açıklama ile Ermenistan’ın bu tasarıyı kolay kolay kabul etmeyeceÄŸi söylenebilir ama yine de böyle bir karar tanınırsa süreç daha da zorlaÅŸacaktır.

Kaynak: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.