Sosyal Medya

Dünya

İtalya'nın eski başbakanı: Türkiye sonsuza dek Avrupa dışında kalacak

İtalya'nın eski başbakanlarından Romano Prodi, Türkiye'deki son Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecini kısaltmak yerine daha da uzatacağını belirtti.



Romana Prodi, Il Messaggero gazetesinin baÅŸ sayfasından yayımlanan analizinde, Türkiye'nin AB ile arasındaki mesafenin giderek açıldığını vurguladı. Prodi kendi blog sitesinde ise aynı yazıyı, "Böyle devam ederse Türkiye sonsuza dek Avrupa’nın dışında kalacak" baÅŸlığıyla duyurdu. Eski Ä°talya BaÅŸbakanı, Türkiye'de halen yaygın olan yoksulluÄŸa raÄŸmen sıradışı ekonomik ilerlemeler kaydettiÄŸini ve fiziki altyapısını modernize ettiÄŸini yazdı. Ancak Prodi'ye göre Türkiye'nin "bölgesel bir güç haline gelmesi ve bunun sonucu egemenliÄŸini paylaÅŸmaya daha az meyilli olması" ve "gittikçe daha otoriter bir devlet haline gelmesi" Ankara'nın Brüksel'den uzaklaÅŸmasını saÄŸladı.

1996-1998 ve 2006-2008 arasında iki dönem İtalya Başbakanı olan Romano Prodi aynı zamanda AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun eski başkanlarından.

1999-2004 döneminde Komisyon Başkanı olan Prodi, aktif siyasetteyken Türkiye'nin AB üyeliğini savunmasıyla da tanınıyordu.

MÃœLTECÄ°LERE 'ATOM SÄ°LAHI' BENZETMESÄ°

Romano Prodi, "mülteci sorununun Avrupa’yı, Türkiye’yle müzakere sürecini yeniden canlandıracak bir anlaÅŸma yapmaya ittiÄŸini" belirtti. Prodi bunun gerekçesini de, "Her an Avrupa'ya yönlendirebileceÄŸi yaklaşık 2 milyon mülteciyle, Türkiye gerçek bir atom silahına sahip" diye açıkladı.

Mülteci anlaÅŸmasının, Türkiye ile AB üyeliÄŸi müzakerelerini hızlandırması beklentisinin doÄŸduÄŸunu yazan Prodi, ancak bu kez de Avrupa tarafında "Türklerin AB’ye vizesiz gireceÄŸi", Türk tarafında da "terörle mücadele yasasının deÄŸiÅŸtirilmesi" ÅŸartından dolayı yeni itirazların yükseldiÄŸine dikkat çekti.

Prodi, Türkiye’de söz konusu yasanın “bugün düzenli olarak, teröristlerle birlikte siyasi muhalifleri ve aşırı özgür gazetecileri de vurduÄŸunu”, ancak Türk tarafının bu yasada deÄŸiÅŸiklik yapmaya istekli olmadığını vurguladı.

Prodi şöyle devam etti:

"Bugün büyük bir karmaÅŸayla karşı karşıyayız: Bir taraftan Avrupa, böylesine temel hakların uygulanmasının reddedilmesini kabul edemez. DiÄŸer taraftansa Türkiye halen dramatik göç kanalını kontrolünde bulunduruyor. Ã–nümüzdeki günlerde bu konularda zorlu bir müzakere daha açılacak, ancak hala sonucun ne olacağını kestirecek durumda deÄŸiliz. Kesin olan bir ÅŸey varsa o da, bu yaÅŸananların müzakere sürecini kısaltmak yerine daha da uzatacağıdır. Belki de sonsuza dek...”

 

Kaynak: BBC Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.