Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu'ndan Evlâd-ı Fâtihan'a veda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 22 Mayıs'taki kongrede görevini devretmeden önce planlanan son ziyaretini Bosna Hersek'e yaptı. Banja Luka kentinde savaş sırasında Sırplar tarafından temeline dinamit konularak yıkılan Ferhadiye Camii'nin açılışını yaptı.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, görevini bırakacağını açıkladığı basın toplantısında bundan sonra da 'beÅŸ hukuku gözeteceÄŸini'  söylemiÅŸti. Bunlardan biri  'coÄŸrafyanın hukukunu korumak'tı. DavutoÄŸlu 22 Mayıs'ta gerçekleÅŸecek kongre öncesinde son planlanmış ziyaretini özel hassasiyet gösterdiÄŸi Bosna - Hersek'e gerçekleÅŸtirerek Balkan coÄŸrafyasına veda etti. Kendisine eÅŸi ve kızı da eÅŸlik etti.

Davutoğlu, Bosna - Hersek'in ikinci büyük kenti Banja Luka'da TİKA tarafından aslına uygun şekilde yeniden yaptırılan Ferhadiye (Ferhat Paşa) Camii'ni hizmete açtı. Ferhatiye Camii Bosna Savaşı sırasında, 7 Mayıs 1993'de Sırplar tarafından bölgedeki Osmanlı Müslüman izlerini silmek amacıyla temeline dinamit yerleştirilerek yıkılmıştı.

 

 
 

 

"Buradaydık, buradayız, burada olacağız"

Yürekten yüreğe konuşmaya geldiğini belirten Davutoğlu, "Buradaydık, buradayız, burada olacağız" dediği konuşmasında şunları söyledi:

"Ben buraya yürekten yüreğe konuşmaya geldim. 78 milyon türk kardeşinizin sesini duyurmaya geldim.Burada tek kardeşimizin canı yansa, bizim yüreğimizden kanlar fışkırır.Bir tek camiinin taşında eksiklik olsa bizim gönül dünyamızın omurgasında bir eksiklik olur."

Bundan 23 sene önce Ferhadiye Camii'nin barbarca bombalandığını öğrendiğimde Malezya'da boşnak ögrencilerimle haberi aldığımda, derinden üzülmüş acıyı derinden hissetmiştim. Hepimizin lideri bilge lider Aliya İzzetbegoviç oraya geldiğinde beraber ağlamıştık. Şimdi 23 sene sonra Ferhadiye Camii'nin açılında olmak benim için onurdur"

 

 
 

 

Davutoğlu konuşmasının sonunda ise Aliya izzetbegoviç'e seslendi:

"Ey bilge insan büyük lider. Mekanın cennet olsun. Ruhun ÅŸad olsun. UÄŸrunda insanlık dersi vererek yürüttüğün mücadelenin bugünkü sahipleri bizleriz. Biz ki bu emanete sonuna kadar sahip çıkacağız. Yıkılan her yüreÄŸi yeniden kazanacağız ve Bosna Hersek senin istediÄŸin gibi kıyamete kadar bir ve bütün kalacak.  Allah Bosna'yı aziz eylesin ve Türkiye'yi her zaman bosnanın yanında kılsın"

Davutoğlu'na ziyaretinde üç başbakan yardımcısı eşlik etti. Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan ve Yalçın Akdoğan'ın katıldığı geziye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise son anda dahil oldu. Türkeş'in Davutoğlu'nu uğurlamak için geldiği havaalanında heyete dahil olduğu öğrenildi.

Heyete iliÅŸkin dikkat çeken nokta ise diÄŸer katılımcılar oldu. DavutoÄŸlu'na 'ekibi' olarak bilinen isimler eÅŸlik etti. Grup BaÅŸkan Vekili Naci Bostancı'nın dışında Konya milletvekilleri, aynı zamanda danışmanları olan Ä°stanbul milletvekili Ali Sarıkaya, Tokat milletvekili Celil Göçer, Ankara milletvekili Ertan Aydın ile diÄŸer danışmanları eÅŸlik etti. 

 

 
 

 

Ayrıca DavutoÄŸlu'nun saÄŸ elinin bandajlı olduÄŸu dikkat çekti. DavutoÄŸlu'nun Konya programındaki tokalaÅŸmalar sırasında  elinin zedelendiÄŸi , bu sebeple sargılı olduÄŸu öğrenildi.

THY'den kiralanan uçak ile geldi

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ilk kez bir seyahatinde THY'den kiralanan bir özel uçağı kullandı. BaÅŸbakanlık yetkilileri, TUR uçağının Banja Luka'ya inemediÄŸini, ANA uçağının Meclis BaÅŸkanı'na tahsis edildiÄŸini, heyetin kalabalıklığı  sebebiyle bu yolun tercih edildiÄŸini söyledi.

 

 
 

 

Ferhadiye Camii'nin önemi

Ferhadiye Camii'nin Bosnalı müslümanlar açısından önemi büyük.

Bosna Hersek Savaşı sürecinde cami, 7 Mayıs 1993 tarihinde Sırplar tarafından temeline dinamit yerleÅŸtirilerek yıkıldı.  Camii’nin yıkılış tarihi, Bosna Hersek’te Camiler Haftası olarak kayda geçti.

20. yüzyıl boyunca Osmanlı-Türk dönemine ait tarihi eserleri yok edilen şehrin Boşnak-Müslüman halkı, kimliklerinin bir parçası olan şehrin tarihi ve kültürel birikimine sahip çıkmak amacıyla 1999 yılından bu yana Bosna Hersek İslam Birliği öncülüğünde yapıyı yeniden inşa etmek için çalışıyor.

 

 
 

 

2001 yılında Caminin temel atma töreni gerçekleştirildi. Ancak aşırı milliyetçi Sırplar tarafından tören sabote edildi. Bir kişi hayatını kaybetti. Törene katılan birçok yerli ve uluslararası temsilci olaylar nedeniyle bölgede mahsur kaldı.

2007 yılında yeniden başlatılan inşaat çalışmaları 2014 yılında maddi imkansızlıklar nedeniyle yarım kaldı. TİKA 2014 yılında yarım kalan çalışmaları yeniden başlattı. Cami 2016 yılında tamamlandı.

Öğrencileriyle de görüştü

Başbakan Davutoğlu, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç ile bir araya geldi. Hotel Bosna'da, Zvizdiç ile görüşen Davutoğlu, otelde, Malezya'da öğretim üyeliği yaptığı dönemde öğrencisi olan Boşnaklarla da bir araya geldi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.