Sosyal Medya

Güncel

Ankara'daki bombalı saldırı öncesi çalıntı araç yakalama butonu kapatılmış

Terör örgütü PKK'nın Ankara’da Merasim Sokak saldırısındaki ihmallere yönelik soruşturmada, çalıntı aracın yakalanmasını sağlayan bilgisayar sistemindeki özel işlem butonunun yoğunluk nedeniyle kapatıldığı ortaya çıktı.



Ankara’da, Merasim Sokak’ta yaÅŸanan bombalı araç eylemini araÅŸtıran İçiÅŸleri Bakanlığı müfettiÅŸleri, çalıntı aracın yakalanmasını saÄŸlayan bilgisayar sistemindeki özel iÅŸlem butonunun kapalı olması nedeniyle yakalanamadığını ortaya çıkardı. MüfettiÅŸler, butonun Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2013’teki genelgesi doÄŸrultusunda iÅŸlem hacmi yoÄŸunluÄŸu nedeniyle uygulama dışı bırakıldığını belirledi. 

TSK mensuplarını taşıyan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait servis araçlarına yönelik terör saldırıda ihmalleri araÅŸtıran İçiÅŸleri Bakanlığı müfettiÅŸleri, plaka tanıma sistemlerinin incelenmesiyle yeni bir ihmali daha gün ışığına çıkardı. ’nın onayı ile inceleme yapan müfettiÅŸler, PKK saldırısında kullanılan ve eylem için üzerine ikiz plaka takılan 34 KK 0340 plakalı aracın, elektronik sistemde yapılan bir düzenleme sonucu gözden kaçırıldığını ortaya koydu.

 

Ankara’daki birbirinden ayrı kullanılan iki MOBESE sisteminin entegre edilememesi nedeniyle aracın geçtiÄŸi kameraların kayıt almasına karşın uyarı yapmadığını ortaya çıkaran müfettiÅŸler, farklı bir bilgiye daha ulaÅŸtı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre müfettiÅŸler, yurt genelinde kullanılan ve çalıntı araçların MOBESE kameralarında görülmesi halinde alarm veren uyarı sisteminin de devre dışı bırakıldığını belirledi. 

GENELGE GÖNDERİLMİŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki güvenlik birimlerince kullanılan araç takip projesinde, yurt genelinde aranan, kayıp ve çalıntı araçların plaka ve tescil bilgilerinden oluÅŸan veriler sisteme girilerek araçların ülke çapında takibi yapılıyor. Ä°stanbul’da çalındıktan sonra sahibince baÅŸvuru yapılan ve çalıntı araç olarak bilgisayar sistemine girilen aracın yakalanmasını saÄŸlayan uyarı butonunun Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi hükmüne göre kapatıldığı belirlendi. 

UYARI SÄ°STEMÄ° DEVRE DIÅžI BIRAKILMIÅž

Ankara’da terör, hacizli yakalamalı araçların aranma kayıtlarının öncelikli biçimde kullanılmasına raÄŸmen en son kayıp plaka ve araç kayıtlarının takibe alındığı, bu araçların çok olması nedeniyle iÅŸlem hacmi yoÄŸunluÄŸu yaÅŸanması sonrasında EGM genelgesi doÄŸrultusunda uyarı sisteminin devre dışı bırakıldığı saptandı. 
Yapılan araÅŸtırmalarda il emniyet müdürlüklerine yetki veren hükmün yer aldığı genelgenin 2013’te yayımlandığı belirlendi.

 EMNÄ°YET GENEL MÃœDÃœRÃœ'NÃœN Ä°MZASI BULUNUYOR

Genelgenin ise dönemin Emniyet Genel Müdürü olan ve halen Ankara Valisi olarak görev yapan Mehmet Kılıçlar’ın imzasını taşıdığı tespit edildi. Genelgenin, inceleme dosyasında yer aldığı da öğrenildi. Vali Kılıçlar, Merasim Sokak incelemesi sonrasında terör eyleminde ihmalleri bulunduÄŸu iddiasıyla polis ve mühendislerden oluÅŸan dokuz görevli hakkında soruÅŸturma izni kararını vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.