Dünya
Fransa'da halk 'gece ayakta'
Fransa'da hükümetin çalışma yasası tasarısına tepki olarak Mart ayında başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestolar halen devam ediyor. Başkent Paris'te göstericiler, protestoların sembolü haline gelen Cumhuriyet Meydanı'nda (Place de la Republique) 'Nuit Debout' (Gece Ayakta) eylemleri düzenliyor.
Fransa Çalışma Bakanı Myriam El Khomri'nin sunduğu çalışma yasası tasarısına karşı ülke genelinde meslek örgütleri, sendikalar ve öğrenci birliklerinin başlattığı eylemlere binlerce kişi katılıyor.
Başkent Paris'te de göstericiler, protestoların sembolü haline gelen Cumhuriyet Meydanı'nda (Place de la Republique) 'Nuit Debout' (Gece Ayakta) eylemleri düzenliyor.
Her akşam yerel saatle 6'da meydanda toplanan kalabalık başta yasa tasarısı olmak üzere ülkenin siyasi sorunlarını seminerler ve konferanslarla tartışıyor.'Gece Ayakta' hareketi ayrıca meydanda sanatsal faaliyetler düzenliyor ve meydandan internet üzerinden canlı yayın yapıyor.
Hareket, ülkenin farklı sorunlarının da ele alınması için aralarında iletişim, şeffaflık, demokrasi, bilim, ekonomi gibi alanların bulunduğu komiteler kurdu.
Öğrencilerin, meslek örgütlerinin ve sendikaların başlattığı hareketin bir lideri yok.
Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan yasa tasarısı, işe alımları ve işten çıkarılmalara ilişkin bir takım kuralları esnetmeyi öngörüyor.
Sendikalar ise yeni düzenlemeye 'kazanılmış hakların elden alınacağı'gerekçesiyle karşı çıkıyor.
İŞTEN ÇIKARMALAR KOLAYLAŞACAK
Yasa, Fransa meclisinin onayından geçerse işverenlerin şirketin ekonomik zorluklar yaşaması durumunda çalışanlarını işten atmaları, maliyetleri kesmeleri ve bazı işçilerin mesai saatlerini arttırıp haftada 35 saatten fazla çalıştırmaları kolaylaşacak.
Tasarıya göre günlük en fazla olan 10 saat çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyenler işten çıkarılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan minimum çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailer için de 5 kata kadar daha az ödeme yapılabilecek.
Yasa tasarısının Nisan ayı sonu veya Mayıs ayı başında parlamentonun onayına sunulması bekleniyor.
Sendikalar ve çoğunluğu öğrenci olan protestocular Sosyalist Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı 'sağa kaymakla' suçluyor.
Çoğunluğu genç ve çalışanlara destek çıkan öğrencilerden oluşan eylemcileri dağıtma amacıyla Fransa Başbakanı Manuel Valls öğrenci kuruluşlarına 'yardım'sözü verdi.
Valls, hafta başında öğrenci birlikleri liderleriyle bir araya gelip "Hükümet dinliyor ve gençlerin endişelerini anlıyor" dedi ve iş arayan yeni mezunlara, staj yapmak isteyen öğrencilere toplamda 400-500 milyon euro'luk sübvansiyon sağlanacağını açıkladı.
Valls'in öğrencilerle görüşmesinde saatler önce de polis, 'Gece Ayakta'eylemcilerini dağıtmak için Cumhuriyet Meydanı'ndaydı.
Gösterilere devam edilebilmesi için yasal izin alınması gerektiğini söyleyen polis meydana kurulan çadırları ve meydanda oluşturulan geçici sebze bahçelerini, barakaları kaldırdı ancak göstericiler ertesi akşam yine meydanda toplandı.
Ülkenin en büyük öğrenci kuruluşlarından UNEF'nin lideri William Martinet, Başbakan'ın yaptığı önerilerden memnuniyet duyduğunu söyledi fakat çalışma yasasına karşı çıkan protestocuları desteklemeye devam edeceklerini duyurdu.
"Ä°NSANLAR BIKTI"
Mart'ın ilk haftası başlayan eylemlere polis zaman zaman göz yaşartıcı spreyle müdahale etti.
Eylemlerin gece meydanlarda toplanmaya dönüştüğü 'Gece Ayakta' hareketi, Toulouse, Lyon ve Nantes'ın da aralarında bulunduğu birçok ile yayıldı.
'Gece Ayakta' hareketi, Cumhurbaşkanı Hollande'ın ülke içinde karşı karşıya olduğu en büyük toplumsal muhalif hareket olarak görülüyor.
Hafta içinde Guardian gazetesine konuşan hareketin basından sorumlu sözcüsü 26 yaşındaki Jocelyn "Eylemimizin 'İşgal Et' (Occupy) ve Indignados eylemleriyle paralellikleri var. Amaç herkesin konuşmasını sağlamak" dedi ve ekledi:
"Ä°nsanlar artık gerçekten bıktı ve yoruldu. Bu duygu yıllarca geliÅŸti. Hollande'ın sol için söz verdiÄŸi fakat yerine getirmediÄŸi her ÅŸey bıktırdı. Bu olaÄŸanüstü hal durumu, yeni gözetim yasaları, adalet sistemi ve güvenlik sorunu…"
Hafta içinde polisin müdahalesi ve bazı göstericilerin polise taşla karşılık vermesi üzerine İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve yazılı açıklamasında eylemleri şu sözlerle eleştirdi:
"Şiddet olaylarının arkasındaki bazı aşırı radikal unsurların göstericilerin çoğunluğuyla hiçbir ilgisi yok."
Yasa tasarısını hazırlayan Çalışma Bakanı Myriam el Khomri ise yeni düzenlemelerle beraber işverenlerin daha fazla kişiye istihdam sağlayacaklarını savunuyor.
Henüz yorum yapılmamış.