Sosyal Medya

Güncel

Akdoğan:'Takiye yaparak tutunmaya çalışıyorlar'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Paralel Yapı’nın devlet içinde kalmış son unsurlarına karşı atılacak adımları açıkladı.



BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan, Paralel Yapı’nın devlet içinde kalmış son unsurlarına ve ekonomik operasyonlarına karşı atılacak adımları Star’a açıkladı:

Artık operasyon çekemiyor: “Bunların 40 yıldır güvenlik, bürokrasi, yargı, ekonomi, STK’lara kadar birçok alanda çok ciddi bir gizli güçleri var. 4-5 yıldır cüretkâr hamleler yapmaya baÅŸladılar. ‘Köşe baÅŸlarını ele geçirdik. Artık devletin gücüyle herkesi devirebiliriz’ kanaatine kapıldılar ve operasyonlar çekmeye baÅŸladılar. Ä°ÅŸte MÄ°T MüsteÅŸarı, Genelkurmay BaÅŸkanı... Åžimdi bunların bu operasyonel kabiliyeti kırıldı, son dönemde yaptığımız mücadeleyle. Artık devlet gücünü kullanarak operasyon çekemiyorlar.”

Ä°HRAÇ EDÄ°LECEKLER

Görevden alma yetmez: “Ama o kurumsal yapılar ve alanlardaki gizli güçlerinin bir kısmı duruyor. Bunların da etkisizleÅŸtirilmesi ve tasfiye edilmesi gerekiyor. Yani onların yerini deÄŸiÅŸtirmek daha etkisiz alanlara çekmek bu sorunu çözmüyor. Bunların bir ÅŸekilde sistemden tasfiye edilmesi ve zarar verme gücünün tamamen ortadan kaldırılması lazım. Onunla ilgili çalışıyoruz, nasıl bir düzenleme ile bunlar tamamen tasfiye edilebilir diye. Terör örgütü üyesi olmak zaten memuriyet açısından ihracı gerektirecek bir durumdur ama onun ötesinde kamu bürokrasisinde daha etkili tedbirler almak için düzenleme yapmak gerekir mi onu da çalışıyoruz.”

TAKÄ°YE YAPIYORLAR

Takiye yöntemleri: “Bunlar tabii takiye yapıyorlar, farklı taktiklerle tutunmaya çalışıyorlar. Ä°sim deÄŸiÅŸtiriyorlar, yönetimler, dernekler, vakıfları, baÅŸkalarına devrediyorlar, ÅŸirketleri satıyorlar, baÅŸka cemaatlerin içerisine sızarak onlardanmış gibi görünmeye çalışıyorlar veya AK Parti’den referans bularak farklı bir görünümle tekrar kamuya girmeye çalışıyorlar. Bunları da biliyoruz.”

OYUNA GELMEYÄ°Z

Terörü finanse suçu: “Åžimdi ya bu ÅŸirketleri satıp parayı yurt dışına kaçırmaya çalışıyorlar veya muvazaalı ÅŸekilde devirler ve satışlar yapıyorlar. Yine cemaatin, örgütün elemanı ama sanki normal bir vatandaÅŸa devretmiÅŸ veya satmış gibi... Bu noktada bunları alanlar ister muvazaa ÅŸeklinde almış olsunlar, ister ‘bunlar sıkıştı satıyorlar’ diye ucuza almış olsunlar, bu kara para aklama suçuna ortak olmaktır ve teröre açıktan destek vermektir. Onlar da bu suça ortak olmuÅŸ olurlar. Ä°yi niyetle uyarıyorum. SoruÅŸturma baÄŸlamında onlar bundan kurtulamazlar.”

MASAK ARAÅžTIRIYOR

Cemaatler hedeflerinde: “Bir baska ÅŸey daha yapıyorlar; ellerindeki kimi mülk veya kurumları baÅŸka cemaatlere ucuza devredip, soruÅŸturma oraya uzanırsa ‘Bak diÄŸer cemaatlerin de üzerine gidiyorlar’ görüntüsü vermeye çalışıyorlar. Hayır, bu hükümetin ilkesi bellidir; özgürlükler konusunda bütün bu yapılar, vakıflar, cemaatler en rahat dönemini yaşıyorlar. Bu oyuna kimse alet olmasın ve bundan zarar görmesin diye iyi niyetle çaÄŸrı yapmış oluyorum.”

Åžirketler inceleniyor: “MASAK ÅŸu ana kadar bu yapıyla iliÅŸkili binlerce ÅŸirkete yönelik inceleme yaptı. Yaklaşık 2 milyara yakın para cezası kesti. Ama neticede bu devam eden soruÅŸturmalar baÄŸlamında bunlar bir suç faaliyetinin, örgütsel faaliyetin bir parçasıdır. Ondan dolayı bunlarla bir ÅŸekilde iliÅŸkili olmak yani ticari maksatla bile birileri bunu almış olsa bu suçun bir parçası olmak anlamına gelebilir.”

KİŞİ DEĞİL SİSTEM SORUNU VAR

Büyük fotoÄŸrafa bakalım: “Büyük fotoÄŸrafa bakma lazım. Bu kiÅŸisel mesele, çekiÅŸme, uyum falanın ötesinde bir sorun. Bir sistem sorunu var. Özal döneminde de vardı. Ben AK Parti yokken baÅŸkanlık sisteminin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduÄŸu yazmıştım. 2007 sonrası cumhurbaÅŸkanını halk seçerken ne ErdoÄŸan cumhurbaÅŸkanıydı ne DavutoÄŸlu baÅŸbakandı. O gün de ‘bu kriz üretir, baÅŸkanlık sistemi gündeme gelmelidir’ dedik. Artık bir an önce bu konuda adım atmak lazım.”

Düşük profil sözü yanlış: “Düşük profil diye bir ÅŸeyi ben kabul etmem. AK Parti içindeki bütün bu isimler diÄŸer partilerin genel baÅŸkanlarından daha güçlü isimlerdir. Yani bu böyle ‘düşük profil olacak, emanetçi olacak’ bu gelecek kiÅŸiye bir kere saygısızlıktır. O kiÅŸinin de hakkını hukukunu korumak lazım. Bunu en fazla koruyan da Tayyip ErdoÄŸan’dır. Tayyip ErdoÄŸan yanındaki kiÅŸileri kendinin üstündeki makamlara getirmiÅŸtir ve gitmiÅŸtir kapıda karşılamıştır. Devlet terbiyesiyle nasıl davranması gerekiyorsa onun ve makamın hukukunu koruyarak davranmıştır. Meclis BaÅŸkanı, CumhurbaÅŸkanı... Bu altındakiler için de geçerlidir. Tayyip ErdoÄŸan anayasanın dışında hareket etmek ve fiilen bu tür zorlamalara giden bir insan deÄŸil. Usulüne uygun hareket eder.”

ERDOÄžAN’IN ETKÄ°SÄ° TABÄ°Ä°DÄ°R

“ErdoÄŸan’ın etkisi tabii olacak. Yani siyasi yasaklıyken etkisi yok muydu? Bu etkiyi kimse kaldıramaz. Yani cumhurbaÅŸkanının hükümet üzerinde bir etkisi yok mudur? CumhurbaÅŸkanı yürütmenin başıdır. Anayasal olarak zaten bu yetki vardır. Siyasi olarak Tayyip ErdoÄŸan bu hareketin lideridir.”

DAVUTOÄžLU VAKUR DAVRANDI

“DavutoÄŸlu son derece vakur bir vedada bulundu. Son derece olgun, sorumluluk sahibi bir kiÅŸi olarak davrandı. Bütün AK Parti ailesi elbette vefalı bir ÅŸekilde onun hukukunu koruyacaktır. ErdoÄŸan’dan sonra birisinin baÅŸbakanlık yapabilmesi çok kolay deÄŸildi. Ahmet Bey önemli iÅŸler yaptı. Ä°ki seçime partiyi götürdü. Kendisi bunu bir baÅŸarı olarak söylüyor. Zaten seçim sonuçları da bunu ortaya koyuyor.”

KONGREDE TEK ADAY OLUR

“Kongreye doÄŸru biraz genel kanaat ÅŸekillenir. Yine uzlaÅŸmayla, tek adayla gidilir. Dışarıdan birisi, milletin oy vermediÄŸi birisi baÅŸbakan olmayacak. Neticede ÅŸimdi de ismi geçenlerin hepsi bu kadronun bir parçası.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.