Sosyal Medya

Dünya

Nobel ödüllü liderden ırkçı yaklaşım!

Myanmar'da Nobel barış ödüllü lider Aung San Suu Kyi, İngilizce'de Rohingya olarak kullanılan Arakanlılar kavramını kullanmaması için ABD'yi uyardı. Suu Kyi'nin Myanmar'daki Arakanlıların dini ve etnik kimliğini yok sayan bu tavrı, tepkilere neden oldu.



Myanmar'ın Nobel barış ödüllü lider Aung San Suu Kyi, ABD'ye Rohigyalı- Arakanlı uyarısı yaptı. Suu Kyi'nin, ABD elçiliÄŸine, Myanmar'da yaÅŸayan milyonlarca Müslüman için kullanılan 'Rohingya' kavramının kullanılmamasını istediÄŸi bir mektup gönderdiÄŸi ortaya çıktı. Kyi, mektubunda, ülkesinde Rohingyalı diye birileri olmadığını da iddia etti. Türkçede Arakanlılar olarak kullanılan 'Rohingya' kavramının ırkçı bir ÅŸekilde yok sayılmak istenmesi, Müslümanların tepkisine sebep oldu.

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar, uzun yıllardır Budistlerin baskı ve zulmüyle yaşıyor. BM, toplumsal ayrımcılığın en fazla yaşandığı yerlerden biri olarak Arakanlı Müslümanları, "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul etmişti.

Myanmar'daki Müslümanlar 1982 yılından bu yana vatandaşlık hakkından da mahrum bırakılmış durumda.

Arakan eyaletinde, 2012'de yaÅŸanan, bir kısmının devlet tarafından desteklendiÄŸi iddia edilen Budist saldırganlığı neticesinde yüzlerce Müslüman hayatını kaybetmiÅŸ, yaklaşık 100 bin Müslüman da yerinden edilmiÅŸti. Olaylarda, Arakanlı Müslümanlara ait binlerce ev de yakılmıştı.

Özellikle 2012'den itibaren güvenlik güçleri ve Budist grupların saldırılarına uğrayan ve yerlerinden edilen Arakanlı Müslümanlar, vatandaşlık haklarından mahrum edilerek Bangladeş ve diğer ülkelere gönderilmeye çalışılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.