Sosyal Medya

Güncel

'Esed rejimi sona erdi'

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Al-Şafi, “Esed rejimi sona erdi. Rusya şunu anlamalı ki şimdi bütün olanlar başkasından çok kendisine zarar veriyor, özellikle Suriye halkının gözünde." ifadesini kullandı.



Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al-Åžafi, "Batılı devletlerin istihbarat raporlarına göre Rus kuvvetlerinin yaptığı bombardıman, çoÄŸu zaman DAEÅž’i deÄŸil ılımlı muhalifleri ve sivilleri hedef aldı. Bazı kere bu saldırılar kasıtlı ve sistematik olarak, hastaneleri, okulları ve sivil halkın yaÅŸadığı alanları hedefledi." dedi.

Büyükelçi Åžafi, AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, Esed’in insan haklarını yok saymak adına iÅŸlediÄŸi suçları ispat edecek yeteri kadar delil olduÄŸunu, ancak uluslararası toplumun Esed’i durdurmak için sorumluluk almadığını, Suriye’nin yıkımını durdurmadığını söyledi.

Esed’in Suriye’den gitmeyi reddetmesini, halkın kabul etmeyeceÄŸini belirten Åžafi, "Halk, Esed Suriye’den gidinceye kadar savaÅŸmaya devam edecek, Esed’in Suriye’de kalması daha fazla ölüme, daha fazla yıkıma, daha fazla teröre yol açacak. Bu yüzden büyük devletlerin kanuni, ahlaki ve tarihi sorumluluklarını yüklenerek, bunun devam etmesine izin vermemelerini istiyoruz.” diye konuÅŸtu.

Åžafi, Katar’ın Suriye halkının direniÅŸini ve ılımlı muhalifleri, özgürlüklerini kazanana ve DAEÅž’i bozguna uÄŸratana kadar desteklemeye devam edeceÄŸini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye Krizine yönelik izlenecek yol ilk günden beri belliydi, Esed kendi kendine gitmeliydi. Bugün Esed'e diplomasi ve siyasi yöntemlerle yol açılıyor. Bununlan beraber Esed hala vakit kaybettiriyor, oyalıyor. Halkını katletmeyi sürdürüyor. Uluslararası toplum Esed’in engellenmesi için gayret sarf etmedi ve sorumluluk almadı.”

Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini de deÄŸinen Åžafi, ilk baÅŸta bazı batılı devletlerin Rusya’nın Suriye’ye girmesini ülkedeki krizi çözeceÄŸi yönünde olumlu karşıladıklarını ancak müdahale sonrasında yaÅŸananların, bunun tam tersi yönünde olduÄŸunu söyledi.

Åžafi, “Rusya, Esed’e baskı yapmayacağını açıkça söyledi. Rusya’nın Suriye’ye girmesi Esed’in güçlenmesine yol açtı. Batılı devletlerin istihbarat raporlarına göre Rus hava kuvvetlerinin yaptığı bombardıman çoÄŸu zaman DAEÅž’i deÄŸil ılımlı muhalifleri ve sivilleri hedef aldı. Bazı kere bu saldırılar kasıtlı ve sistematik olarak, hastaneleri, okulları ve sivil halkın yaÅŸadığı alanları hedefledi." diye konuÅŸtu.

Rusya’ya bugün düşenin sorumluluklarını yerine getirmesi olduÄŸunu belirten Åžafi, Rusya’nın Esed’e baskı uygulamamasının Moskova yönetiminin güvenirliÄŸini zedeleyeceÄŸine, inandırıcılığına zarar vereceÄŸine dikkati çekti. Åžafi, “Esed rejimi sona erdi. Rusya ÅŸunu anlamalı ki ÅŸimdi bütün olanlar baÅŸkasından çok kendisine zarar veriyor, özellikle Suriye halkının gözünde." ifadesini kullandı.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun Katar ziyaretini "olumlu, yapıcı ve verimli" ÅŸeklinde deÄŸerlendiren Åžafi, ziyarette bölgedeki geliÅŸmeler bakımından Türkiye ve Katar'ın siyasi alanda ortak görüşte olduÄŸunun vurgulandığını söyledi.

İki ülke arasında 1,4 milyar dolar olan ticaret hacminin önce 3 milyar dolara, sonra da 5 milyar dolara çıkarılmasına yönelik çalışmaların yoğunlaşıldığını belirten Şafi, "Katar'da altyapı yatırımlarına yönelik projelerde yatırım miktarının genişletilmesi konusu ele alındı. Ayrıca iki ülke arasında askeri iş birliği de bu konulardan biriydi. Ayrıca Yüksek Düzeyli Stratejik Komite Toplantısı'nda gündemde olmayan konularda başka anlaşmalara yönelik hazırlıklar yapıldı." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.