Sosyal Medya

Güncel

Kazakistan yerli üretime ağırlık verecek

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakalnığı, ülke ekonomisinin geliştirilmesi için yerli üretime ağırlık vereceklerini açıkladı.



Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Aset Ä°sekeÅŸev, “Ãœlke ekonomisinin kalkınması için yerli üretim önemlidir. Dolayısıyla asıl amacımız üretim yapan ÅŸirketler kurmak.” dedi.

Ä°sekeÅŸev, baÅŸkent Astana’daki Körme Fuar Merkezi'nde açılan Kazak MenÅŸeli Mallar Fuarı'nın açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuÅŸmada Ä°sekeÅŸev, “Ãœlke ekonomisinin kalkınması için yerli üretim önemlidir. Asıl amacımız üretim yapan ÅŸirketler kurmak. Devlet programlarının uygulanmasında da buna öncüllük veriliyor.” Ä°fadesini kullandı.

Ä°sekeÅŸev, ÅŸirketlerin desteklenmesi ve iÅŸ yerleri kurulması için uygun faizli kredi gibi devlet programlarının uygulandığını kaydederek, “Son 6 yılda devlet programlarından 2 binden fazla sanayi ÅŸirketi yararlandı ve 5 bine yakın iÅŸ yeri kuruldu. Zor ekonomik durumda bu iyi gösterge.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

YERLÄ° MALI ÃœRETÄ°M FUARI

Astana’daki fuara 300’den fazla Kazak ÅŸirketi katıldı.

Fuarda, inşaat, gıda, tekstil ve el sanatları alanlarındaki ürünler halkın beğenisine sunuldu.

Fuara katılan bir tekstil şirketi Müdürü Karılgas İlyasova, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, şirketini, 3 yıl önce devletten uygun faizli kredi çekerek kurduğunu söyledi.

“Fuarda mallarımız konuklardan yoÄŸun ilgi görüyor. Mallarımızı tanıtmak için bu tür fuarların yararlı olduÄŸunu düşünüyorum.” diyen Ä°lyasova, eskiden turistlerin ilgisini çeken keçe yapımı eÅŸyaların artık daha çok yerli tüketiciler tarafından satın alındığını kaydetti.

Cam iÅŸletmeciliÄŸi yapan bir ÅŸirketin temsilcisi Çıngızhan Arsemirzayev de fuar masasında camdan yapılan hediyelik eÅŸyaları sergilediÄŸini belirterek, “Cam atıklarından yapılan renkli ve süslü cam tabağı ve milli desenli hediyelik eÅŸyalarımızı ziyaretçilere tanıtıyoruz.” diye konuÅŸtu.

Åžirketin yeni kurulduÄŸunu dile getiren Arsemirzayev, “Müdürümüz Türkiye’de cam iÅŸletmeciliÄŸi alanında eÄŸitim gördüğü için Kazakistan’da devletin uygun faizli kredisini alarak, kendi iÅŸletmesini kurdu.” ifadesini kullandı.

Arsemirzayev, Kazak ÅŸirketlerinden gelen sipariÅŸlerin giderek arttığına iÅŸaret ederek, “Ä°leride Kazakistan’da faaliyet gösteren yabancı ÅŸirketlerle de iÅŸbirliÄŸi yapmayı ve ÅŸirketimizi geniÅŸletmeyi planlıyoruz.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.