Sosyal Medya

Güncel

Kırgızistan Anayasa değişikliği istiyor

Atambayev, Kırgız Anayasasının bazi maddelerinin ülkenin egemenliğini baltaladığını söyledi



Kırgızistan CumhurbaÅŸkanı Almazbek Atambayev, ülke anayasasının bazı maddelerinin "Kırgızistan’ın egemenliÄŸine zarar verdiÄŸini ve bu maddelerin düzeltmesi gerektiÄŸini” söyledi.

Azadlık radyosunun haberine göre, 5 Mayıs günü Rus Interfax Ajansında yayınlanan röportajında Atambayev, "Bu düzeltmeler ne kadar erken yapılsa o kadar iyidir”, dedi.

Atambayev'in açıklamalarından birkaç gün önce yardımcısı Busurmankul Taabaldiev, BM Ä°nsan Hakları Komisyonunun Özbek insan hakları savunucu Azimjan Askarov’e verilen cezaya iptal talep edilmesini kesin bir dille eleÅŸtirmiÅŸti. Taabaldiev, Azimjan Askarova'ya verilen müebbet hapis cezasının iptal talebini ülkesinin içiÅŸlerine müdahale olarak deÄŸerlendirmiÅŸti.

Kırgızistan Anayasası, vatandaşlarının kendi haklarının korunması konusunda uluslararası mahkemelere başvurmasına izin veriyor ve mahkeme kararlarını uygulama zorunluluğu bulunuyor.

Azimjan Askarov, 2010 yılında OÅŸ olaylarına karıştığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Uluslararası toplum Askarov’un sahte suçlamalarla yargılandığını mütemadiyen bildiriyor.

2015 yılında Askarov’a ABD’nin "insan hakları savunucusu" ödülü verilmiÅŸti. BiÅŸkek hükümeti bu kararı protesto etmiÅŸti. Askarov’a bu ödül verikdikten sonra Kırgız hükümeti ABD ile varılan iÅŸbirliÄŸi sözleÅŸmelerini iptal etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.