Güncel
Davutoğlu'ndan Evlâd-ı Fâtihan'a veda
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 22 Mayıs'taki kongrede görevini devretmeden önce planlanan son ziyaretini Bosna Hersek'e yaptı. Banja Luka kentinde savaş sırasında Sırplar tarafından temeline dinamit konularak yıkılan Ferhadiye Camii'nin açılışını yaptı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, görevini bırakacağını açıkladığı basın toplantısında bundan sonra da 'beş hukuku gözeteceğini' söylemişti. Bunlardan biri 'coğrafyanın hukukunu korumak'tı. Davutoğlu 22 Mayıs'ta gerçekleşecek kongre öncesinde son planlanmış ziyaretini özel hassasiyet gösterdiği Bosna - Hersek'e gerçekleştirerek Balkan coğrafyasına veda etti. Kendisine eşi ve kızı da eşlik etti.
Davutoğlu, Bosna - Hersek'in ikinci büyük kenti Banja Luka'da TİKA tarafından aslına uygun şekilde yeniden yaptırılan Ferhadiye (Ferhat Paşa) Camii'ni hizmete açtı. Ferhatiye Camii Bosna Savaşı sırasında, 7 Mayıs 1993'de Sırplar tarafından bölgedeki Osmanlı Müslüman izlerini silmek amacıyla temeline dinamit yerleştirilerek yıkılmıştı.
"Buradaydık, buradayız, burada olacağız"
Yürekten yüreğe konuşmaya geldiğini belirten Davutoğlu, "Buradaydık, buradayız, burada olacağız" dediği konuşmasında şunları söyledi:
"Ben buraya yürekten yüreğe konuşmaya geldim. 78 milyon türk kardeşinizin sesini duyurmaya geldim.Burada tek kardeşimizin canı yansa, bizim yüreğimizden kanlar fışkırır.Bir tek camiinin taşında eksiklik olsa bizim gönül dünyamızın omurgasında bir eksiklik olur."
Bundan 23 sene önce Ferhadiye Camii'nin barbarca bombalandığını öğrendiğimde Malezya'da boşnak ögrencilerimle haberi aldığımda, derinden üzülmüş acıyı derinden hissetmiştim. Hepimizin lideri bilge lider Aliya İzzetbegoviç oraya geldiğinde beraber ağlamıştık. Şimdi 23 sene sonra Ferhadiye Camii'nin açılında olmak benim için onurdur"
Davutoğlu konuşmasının sonunda ise Aliya izzetbegoviç'e seslendi:
"Ey bilge insan büyük lider. Mekanın cennet olsun. Ruhun şad olsun. Uğrunda insanlık dersi vererek yürüttüğün mücadelenin bugünkü sahipleri bizleriz. Biz ki bu emanete sonuna kadar sahip çıkacağız. Yıkılan her yüreği yeniden kazanacağız ve Bosna Hersek senin istediğin gibi kıyamete kadar bir ve bütün kalacak. Allah Bosna'yı aziz eylesin ve Türkiye'yi her zaman bosnanın yanında kılsın"
Davutoğlu'na ziyaretinde üç başbakan yardımcısı eşlik etti. Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan ve Yalçın Akdoğan'ın katıldığı geziye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise son anda dahil oldu. Türkeş'in Davutoğlu'nu uğurlamak için geldiği havaalanında heyete dahil olduğu öğrenildi.
Heyete ilişkin dikkat çeken nokta ise diğer katılımcılar oldu. Davutoğlu'na 'ekibi' olarak bilinen isimler eşlik etti. Grup Başkan Vekili Naci Bostancı'nın dışında Konya milletvekilleri, aynı zamanda danışmanları olan İstanbul milletvekili Ali Sarıkaya, Tokat milletvekili Celil Göçer, Ankara milletvekili Ertan Aydın ile diğer danışmanları eşlik etti.
Ayrıca Davutoğlu'nun sağ elinin bandajlı olduğu dikkat çekti. Davutoğlu'nun Konya programındaki tokalaşmalar sırasında elinin zedelendiği , bu sebeple sargılı olduğu öğrenildi.
THY'den kiralanan uçak ile geldi
Başbakan Davutoğlu ilk kez bir seyahatinde THY'den kiralanan bir özel uçağı kullandı. Başbakanlık yetkilileri, TUR uçağının Banja Luka'ya inemediğini, ANA uçağının Meclis Başkanı'na tahsis edildiğini, heyetin kalabalıklığı sebebiyle bu yolun tercih edildiğini söyledi.
Ferhadiye Camii'nin önemi
Ferhadiye Camii'nin Bosnalı müslümanlar açısından önemi büyük.
Bosna Hersek Savaşı sürecinde cami, 7 Mayıs 1993 tarihinde Sırplar tarafından temeline dinamit yerleÅŸtirilerek yıkıldı. Camii’nin yıkılış tarihi, Bosna Hersek’te Camiler Haftası olarak kayda geçti.
20. yüzyıl boyunca Osmanlı-Türk dönemine ait tarihi eserleri yok edilen şehrin Boşnak-Müslüman halkı, kimliklerinin bir parçası olan şehrin tarihi ve kültürel birikimine sahip çıkmak amacıyla 1999 yılından bu yana Bosna Hersek İslam Birliği öncülüğünde yapıyı yeniden inşa etmek için çalışıyor.
2001 yılında Caminin temel atma töreni gerçekleştirildi. Ancak aşırı milliyetçi Sırplar tarafından tören sabote edildi. Bir kişi hayatını kaybetti. Törene katılan birçok yerli ve uluslararası temsilci olaylar nedeniyle bölgede mahsur kaldı.
2007 yılında yeniden başlatılan inşaat çalışmaları 2014 yılında maddi imkansızlıklar nedeniyle yarım kaldı. TİKA 2014 yılında yarım kalan çalışmaları yeniden başlattı. Cami 2016 yılında tamamlandı.
Henüz yorum yapılmamış.