Sosyal Medya

Güncel

"Rumlar 74'teki sınırlarını istiyor"

KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: Rumlar 1974'te kaybettiklerinin tümünü istiyor



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 3. CumhurbaÅŸkanı DerviÅŸ EroÄŸlu, Rumların 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybettiklerinin tümünü istediÄŸini belirterek, "Zaman zaman bu senenin Haziran, Temmuz’unda çözüm olacak diye duyarız. Ben şöyle söyleyeyim, gelecek yıl bu sözleri yine duyacağız" dedi.

Yeni Ufuklar DerneÄŸi Kayseri Åžubesi tarafından 'DoÄŸu Akdeniz’de Türk Varlığı ve Kıbrıs' konulu konferans düzenlendi. BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa, KKTC 3. CumhurbaÅŸkanı DerviÅŸ EroÄŸlu, Vali Yardımcısı Gökhan Azcan, Yeni Ufuklar DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Genel BaÅŸkanı Mustafa ArgunÅŸah, Yeni Ufuklar DerneÄŸi Kayseri Åžubesi üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programda konuÅŸan DerviÅŸ EroÄŸlu, 1974 Kıbrıs Barış Harekatını anlattı. EroÄŸlu, “Kıbrıs Barış Harekatına Türkiye’nin müdahalesi olmasaydı, benim burada olma imkanım olmayacaktı. Çünkü biz o gün darbe olduktan sonra başımıza gelecekleri görüyorduk. Yani biz anlayacağınız toplu mezarların eÅŸiÄŸinden döndük. Bugün çok şükür kurmuÅŸ olduÄŸumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti'nin üçüncü cumhurbaÅŸkanı olarak sizlere hitap etme fırsatı buluyorum. Müzakereler 1968 yılında baÅŸladı. 1974 barış harekatından sonra Rumlar hep masadan kaçtı. Rumların anlaÅŸmaması için çok nedenleri var. Kıbrıs Cumhuriyeti yıkıldıktan sonra Kıbrıslı Türk ve Rum ortaklar deÄŸerli bir cumhuriyetti. Biz bu cumhuriyetten dışlandıktan sonra Rum Cumhuriyeti olarak kaldı ve bu unvanı 4 Mart 1964 BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile Kıbrıs’a barış gücü askeri gönderecekler diye Kıbrıs Cumhuriyeti Barbarisi Rumlar ilan edildi. Bu geçici bir karardır. Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varisi olan Rum tarafı, bizimle niye anlaÅŸsın? Dünyanın tanıdığı bir devlet oldu. Rumların bugüne kadar sürdürdükleri anlaÅŸmazlıkların esas nedenlerinden birisi 4 Mart 1964 kararı ve bir de Avrupa BirliÄŸi’ne girmiÅŸ olmalarıdır" diye konuÅŸtu.

EroÄŸlu ayrıca, "Bana "Kıbrıs’ta çözüm ne zaman olacak?" diye soruyorlar. Zaman zaman bu senenin Haziran, Temmuz’unda çözüm olacak diye duyarız. Ben şöyle söyleyeyim, gelecek yıl bu sözleri yine duyacağız. Rum’un istediÄŸi nedir? 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybettiklerinin tümünü istiyorlar. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda bir coÄŸrafya yaratıldı. Biz o coÄŸrafya içerisinde önce geçici bir federal devlet kurduk. Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletini kurduÄŸumuz gün, bütün Kıbrıs Türkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne dört elle sarılmadı. Bu da bizim hatamız. Sol geçinen arkadaÅŸlar Kuzey Kıbrıs’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması bir hatadır diye dünyaya mesajlar verdiler" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.